HÖOK: Rossz volt az ÁSZ vizsgálata, hibás képet fest a hallgatói önkormányzatokról

Unyatyinszki György 2018-09-28 14:37:00
A hallgatók országos képviselete szerint, ha egyetlen apró hibát talált az egyetemi hökök működésében az Állami Számvevőszék, akkor az egész intézményre rásütötték, hogy jogtalanul működik.

Nem tartja megalapozottnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításait a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), mely pénteken azt a megállapítást tette, hogy 2013 és 2016 között az összes állami fenntartású felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzata szabálytalanul működött. Az ÁSZ nyolc egyetemi hök állami támogatásainak kifizetését felfüggeszti – írtuk korábban.

Gulyás Tibor, a szervezet elnöke megkeresésünkre azt mondta, hogy az ÁSZ olyan esetekben is szabálytalannak tekintette egy-egy intézmény teljes hök szervezetének működését, ha az intézmény egyetlen karán valamilyen hiányosságot talált. Tudomása van arról is, hogy olyan intézményben is illegitimnek ítélte meg a hök működését az ÁSZ – mondván, hogy nem szavazott a hallgatók legalább 25 százaléka –, ahol valójában rendre 45-46 százaléka szavaz a hallgatóknak a képviselőkről.

Felfüggesztik nyolc egyetemi HÖK állami támogatását súlyos szabálytalanságok miatt

Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatai nem szabályszerűen alakultak meg 2013 és 2016 között, ezért nem álltak fenn a törvényben biztosított jogköreik használatának feltételei - közölte pénteken az Állami Számvevőszék. A további megállapításaik: A törvény szerint a hallgatók legalább 25 százalékának kell választania a képviselőket, ez nem valósult meg, a választások lényegében érvénytelenek számtalan esetben.


Arra a kérdésre, hogy ezek az adatok miért nem stimmelnek, azt válaszolta, hogy az egyetemek adatbekérése is hiányos, viszont ők továbbítják azokat az ÁSZ-nak a vizsgálat során.

A HÖOK egy közleményt is kiadott, amiben sérelmezik, hogy nem volt lehetőségük részt venni az ÁSZ pénteki sajtótájékoztatóján, hogy ott reagálni tudjanak. Hangsúlyozzák, hogy szerintük

súlyos módszertani hibákat követett el az ÁSZ.

A szervezet szerint a 117 oldalas jelentésben foglaltak nincsenek alátámasztva. A jelentés melléklete egyébként tartalmazza az intézmények kifogásait, illetve az ÁSZ arra adott válaszát. Az általunk is megtekintett dokumentumban a legtöbb esetben az ÁSZ arra hivatkozva minősíti szabálytalannak az egyetemi működését, hogy például választási jegyzőkönyvek hiányoznak, noha a főbb adatokat megküldték az egyetemek, de azok így részleteiben nem ellenőrizhetők. A Szent István Egyetem esetében előfordult olyan is, hogy a Gazdaságtudományi kar megküldött 2013. évi választási jegyzőkönyve szerint mindössze 17 százaléka szavazott a hallgatóknak, mégis érvényesnek tekintették a választást az intézményben. Ezt az ÁSZ nem fogadta el, viszont az egész egyetemre vonatkozóan – a Gulyás Tibor szerint túlzó módon – állították, hogy szabálytalan.

„A vizsgálat eredményei azonban ennél is súlyosabbak”

– hívta fel a figyelmet a HÖOK. Ha valóban úgy tekintenénk arra, hogy az összes felsőoktatási intézmény hökje szabálytalanul jött létre és nem volt jogköre részt venni az egyetemi döntéshozatalban, akkor 2013-2016 között az összes kari és szenátusi szavazás érvénytelen lenne, hiszen ott is szavazhatnak a hallgatói képviselők. Vagyis az egyetemi vezetés, a szenátus, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is mulasztást követett el, ha ez a helyzet kialakult, tehát a hallgatói szervezet szerint nem pusztán a hökökkel lehetnek problémák ebben az esetben, hanem a teljes magyar felsőoktatási rendszerrel. Ez szerintük felveti a kérdést, hogy az Állami Számvevőszék módszertanával van-e probléma?

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.