“Meghódítottam a világot, pedig senki sem kért rá”

Farkas Bazsi Varga Mátyás 2020-03-12 10:12:00
Képzelt riport a koronavírussal.

Valószínű 2020 szava lesz a koronavírus. Egy pillanat alatt hódította meg a világot és vált messzi ismeretlenből közeli ismerőssé. A koronavírussal készítettünk képzelt riportot.

Hogyan szeretné, hogy szólítsam: COVID-19 vagy maradjunk a mindenki által kért koronavírus mellett?


Ha kérhetem inkább szorítkozzon az utóbbira. Sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb lesz így a beszélgetés.

Akkor kedves koronavírus, miért pont Kínát választotta fertőzése központjául?


Ez roppant egyszerű kérdés. Ha jobban belegondol, a Föld közel 7,5 milliárd emberének hetede itt él. Nem is lehetne ennél jobb célpontot választani egy világszintű járvány kirobbantásához. Bár gondolkodtam még Indián is, de a kínaiak úgyis szeretnek minden felé utazgatni, valamint az emberek is előszeretettel választják célpontként a világ legnagyobb országát. Amúgy nézze csak meg a karján lévő órát, a pólója címkéjét, a cipője lapját. Minden Kínából jön. Ennél frappánsabban ki sem tudtam volna találni. Ez minden kezdete és talán minden vége.


Mit gondol, mennyire járul hozzá az Ön gyors terjedéséhez az, hogy 2020-at írunk?


Ó nagyon is segített nekem ebben a modern világ. Gondoljon csak bele! Egy pestisnek vagy egy leprának a maga idejében lehetősége se lett volna ilyen méreteket ölteni. A tömegközlekedés, a repülőjáratok, az összezsugorodott világ. Van ennél jobb móka? Felébredek Japánban és Németországban alszom el. Kipattan a szemem Olaszországban és délután a svédeknél étkezem asztalról.


Hogyan került az emberre? Úgy hallani valaki megevett egy denevért, amin éppen csücsült, vagy tán biológiai laborból szabadult ki?


Badarság! Kínában más az életvitel, mint Európában. Ázsiában az emberek közelebb élnek az állatokhoz, mint az öreg kontinensen. Nem volt itt semmilyen izgi falat, vagy egzotikus sushi maki, egyszerűen átpattantam az emberre és kész. Amúgy nem tudom mi ez a nagy cécó, már a 60-as években kimutatták egy variánsomat az emberben, most meg sokaknak újként hatok.


Komolyan beleszól az emberek hétköznapjaiba, ez nem zavarja?


Most erre mit mondjak? Az emberiség régen nézett utoljára szembe olyan járvánnyal, mint én. Vírus vagyok, ami nem más, mint vírus. Ezt annak idején Lwoff állapította meg. Amúgy nem én kértem az embereket, hogy terjeszkedjenek, hatoljanak be a dzsungel mélyére, vagy éppen irtsanak ki mindent, ami a bolygó stabil életének létfontosságú eleme.

Ön tehát magukat az embereket hibáztatja azért, hogy elvesztették a kontrollt?


Nem tudom van-e ebben hibás. Minden esetre a globális könnyelműség nem nehezítette meg a terjedésemet. Közel 700 évvel ezelőtt Pestis baktérium rokon volt az utolsó, aki miatt komolyabb figyelem fordult a mikrovilágra. Az emberek hamar rájöttek, hogy HIV unokatestvérem hogyan fékezhető meg, de még ő sem volt elég intő jel arra, hogy felfogják, mi járványok is a hétköznapok részesei vagyunk.


Lássunk világosan! Magyarországra tényleg egy migráns vállán suttyant be?


Ugyan kérem! Többször próbálkoztam, de végül a kerítés utamat állta. Tisztességes úton, letelepedési kötvénnyel érkeztem.

Azt tudja, hogy a hétvégén pont Ön miatt nem rendezik meg a kedvenc zenekarom koncertjét?

Valóban? Nem tudtam. Most mit mondjak erre? Hogy sajnálom? Nyilván műanyag poharakból itták volna a csapolt sört és a bejárat előtt egész szőnyeget képeztek volna az elszórt cigicsikkek. Most, hogy így végig gondoltam, tényleg sajnálom a zenei élmény elmaradását. 

Beszéljünk komolyabb témákról, és maradjunk itt Magyarországon. Valóban több embert fertőzhet meg, mint amennyi gyógyításának kapacitása van az egészségügynek?

Megfordítanám a kérdést: sarokba tudom szorítani azt az országot, amelyik rendezte már a nyugdíj helyzetet, a szociális szférát, szinte átláthatatlanná szőtte a szociális hálót, és mindezek után még a labdarúgást, a nemzet “sikersportágát”, is annyi pénzzel támogatja, amiből az ország összes rászorulójának életét jobbá tehetné? Na, ugye, hogy nem! 


 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.