Továbbra sem tudni, hogy miért kellett Kecskés doktornak Ausztriában síelni a koronavírus járvány idején

Farkas Bazsi 2020-03-30 14:03:00
A 12 napig teszteredmény nélkül a kórházi betegek között dolgozó orvos, szerint ő éppen ugyanolyan helyzetben van, mint a naponta Ausztriába ingázó munkavállalók.

Az Ugytudjuk.hu foglalkozott elsőként azzal, hogy Kecskés László, a szombathelyi Markusovszky kórház mellkassebésze március 7 és 11 között Ausztriában, Kaprunban síelt. Azóta egyébként kiderült, hogy nem ő az egyetlen kórházi orvos, aki a koronavírus járvány kirobbanása óta külföldre ment kiruccanni. Információnk szerint ugyanis egy másik doktor, egy még súlyosabban fertőzött területre, Észak-Olaszországba ment, szintén síelni, szintén március elején. Ez felveti azt a kérdést, hogy a szombathelyi kórház igazgatója tudott-e arról, hogy orvosai azt kockáztatják, pár nap síelés miatt, hogy a vírust beviszik az intézménybe.


Kecskés cikkünk megjelenése után helyreigazítást küldött, ami, mivel tárgyi tévedést nem ejtettünk, inkább egy véleménylevél, amit így nem áll módunkba közölni. A "helyreigazítás" egy részét egyébként is közölte már a Fidesz érdekeltségébe tartozó portál, így sok újdonsággal nem tudnék szolgálni. 

De ha már Kecskés doktor vette a fáradságot, hogy írjon nekünk, a későbbi félreértések elkerülése végett további kérdéseket küldtünk neki írásban. Levelem lényegi részét változtatás nélkül mutatom is:

Március 7-11 között tartózkodott külföldön. Március 4-én az olasz helyzet már annyira súlyos volt, hogy megtiltották a gyereknek az iskolába járást, otthon kezdtek el tanulni a diákok. Március 1-én Csehországban három koronavírusos beteget regisztráltak, ezzel ott is felütötte fejét a járvány. Március 6-án 56 fertőzöttet regisztráltak Ausztriában. Már jóval az ön utazása előtt lehetett látni, hogy a vírusfertőzés egyre nagyobb méreteket ölt a szomszédos országokban.

Március 4-én két koronavírusos beteget regisztráltak Magyarországon, március 5-én a harmadik regisztrált eset is megvolt. Március 6-án az operatív törzs arról dönt, hogy felszabadítják a szabad kapacitásokat a László Kórházban, mutatva ezzel a helyzet komolyságát.

Ön korábban azt nyilatkozta, hogy daganatos betegek vannak Önre utalva, a gyógykezelésük nem várhat.

  • Ebben a helyzetben mégis miért nem mondta le ausztriai síelését?
  • Az esetleg nem jutott eszébe, hogy utazásával kockáztatja azt, hogy koronavírus fertőzött lesz, az Önre utalt betegeket pedig ebben az esetben nem fogja tudni ellátni?
  • Megérkezése után mikor vettek Öntől mintát, ennek az eredménye mikor jött meg? Mennyi ideig tartotta bizonytalanságban a kórházi betegeket és kollégáit az esetleges fertőzéssel?
  • Az országos tisztifőorvos azt nyilatkozta, hogy csakis a második minta után lehet biztos egy-egy eredmény? Elvégezték már Önön a második mintavételt? Annak meglett az eredménye?
  • Voltak Önnel más egészségügyi dolgozók is? Ha igen hányan? Elvégezték rajtuk is a tesztet? Annak mi lett az eredménye?
  • Mit gondol arról, hogy az Ön osztrák síutja után Önt tesztelni kellett a koronavírus fertőzés miatt, miközben Szombathelyen egy család a fertőzés tüneteit mutatva napok óta várja, hogy teszteljék őket, de a hatóságok azt közölték velük, hogy nincs teszt, amivel ezt el tudnák végezni?

Kecskés László válaszlevelében nem jelezte, hogy azt teljes egészében közölhetjük, így most a lényegi részeket összefoglalom.

  • A doktor azt írja, hogy kiutazása előtt Ausztriában kevés fertőzött volt, Magyarországon 4 nappal hazatérte után történt az első vírus okozta  haláleset. Ausztria nem volt azon a listán, ahonnan hazatérve két hetes önkéntes karanténba kellett volna vonulnia az utazóknak. Tünet és panaszmentes volt, így véleménye szerint nem volt indokolt rajta a teszt elvégzése.
  • Kecskés azt is tisztázza, hogy 12 napig dolgozott tesztelés nélkül végül két tesztet végeztek rajta, mind a kettő negatív lett
  • Az, hogy ki utazott még vele, a GDPR-ra hivatkozva nem közölte.
  • Végül azt írja, hogy véleménye szerint az általa ellátott betegeket és a  kollegáit semmilyen módon nem veszélyeztette, az orvosi eskünek megfelelően pedig, legjobb tudása és tapasztalata alapján látta el a súlyos állapotú betegek gyógykezelését és műtéteit. 
  • Végezetül Kecskés egy kérdést is feltesz, hogy mi a véleményem arról hogy naponta nagyszámú munkábajáró ingázik a ma már elvileg lezárt  osztrák határon át? 

Bármennyire szerettem volna, Kecskés nem válaszolt arra, hogy a járvány európai, halált okozó megjelenése, után miért volt fontos számára, hogy Ausztriában síeljen, miközben daganatos betegek várták tőle a gyógyulást. 

A Markusovszky kórháznak egy hete, március 23-án küldtünk kérdéseket Kecskéssel kapcsolatban. Választ eddig nem kaptunk.

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.