Fotó: Farkas Bazsi

Lőttek az óvoda felújításának Gasztonyban

Farkas Bazsi
2019. február 7. csütörtök, 11:32
A második közbeszerzésen már csökkentett műszaki tartalommal próbált a település kijönni a pénzéből, de így is 10,5 millió forinttal lett több a legolcsóbb ajánlat.

A 60-as években épült az óvoda Gasztonyban, azóta belső festésen kívül más nem történt az épületben, ahová jelenleg 13 gyerek jár. Időszerű lenne már a felújítás  - mondta el egy mai sajtótájékoztatón Nagy Szabolcs (Jobbik) polgármester.

 

Pályáztak is, a TOP-os kereteből 49,1 millió forintot kaptak a tervezésre és az építkezésre. A 2016-os kihirdetés óta elkészültek a tervek. Mivel az első közbeszerzésen az ajánlatok jóval a rendelkezésre álló összeg fölött voltak, így új, csökkentett műszaki tartalmú tervet készítettetek. A pályázatból kapott pénzből már csupán 44 millió forint maradt, ehhez képest a második közbeszerzésre érkezett legolcsóbb ajánlat is, 54,4 millió forint volt. 

 

A polgármester azt mondta, nem tudnak honnan előteremteni további 10 és fél millió forintot, így inkább visszafizetik az államnak a pénzt, a felújításból pedig így nem lesz semmi.

 

Azt már csak összehasonlításként mondta, hogy a 2016-ban kapott 49,1 millió forintos pályázati pénz több volt, mint az elmúlt 24 évben kapott összes a településre érkezett hasonló forrás összesen. 

 

Rába Kálmán a Jobbik Vas megyei elnöke hozzátette, hogy bár Gasztony esetében már nincs mit tenni, levelet fognak írni a Nemzetgazdasági Miniszternek, amiben arra kéri, hogy a hasonló esetek orvoslására hozzanak létre egy alapot. 

 

Rába emlékeztetett, hogy a 2018-as adatok szerint a 2014-től életre hívott TOP pályázati rendszerben eddig a források csupán mintegy 17%-át használták fel, további 17% pedig éppen most van előkészítés alatt. Az egyébként EU-s forrásból lehívható TOP 66% jelenleg valamelyik fiók mélyén porosodik. 


Gasztony nem egyedi eset

 

Szombathelyen is akadt baj a TOP-pal. Például a Vásárcsarnok felújításánál, ahol 1,2 milliárd forintnyi pályázati pénz áll a város rendelkezésére a piac felújítására. Ehhez képest 800 millió forinttal volt több a legolcsóbb ajánlattevő. Itt most műszaki tartalom csökkentéssel próbál a város olcsóbb ajánlathoz jutni.

 

De hasonló a helyzet a kőszegi piacnál is. Itt 300 millió forintot kapott a város a TOP keretből, a felújítás azonban 50 millióval lenne drágább a kivitelezői ajánlatok alapján.


A problémát egyébként az okozza, hogy az elmúlt években robbanás szerűen nőttek meg az árak az építőiparban. Ezt a plusz költséget azonban a pályázati pénzek szétosztásánál még a kormány nem kalkulálta bele. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás