Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Referencia beruházás Szentgotthárdon: Munkásszálló lett az egykori határőrlaktanya

Farkas Bazsi
2019. május 14. kedd, 09:49
A beruházás annyira fontos volt a Fidesznek, hogy a megyei kormányhivatal vezető, az államtitkár de még a szombathelyi polgármester is hivatalos volt a megnyitóra.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Nemény András az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakciójának vezetője mesélt arról, hogy a legutóbbi közgyűlés zárt ülésén előkerült egy lehetséges szombathelyi munkásszálló ügye, amit az új ellenzéki többség végül nem támogatott.

 

Egyre több helyen kerülnek szóba hasonló szállások, mivel programot hirdetett a magyar kormány, amiben önkormányzatok és önkormányzati társulások pályázhatnak munkásszálló építésére vagy felújítására. A pályázónak vállalnia kell, hogy 10 évig üzemelteti az szállást, ahova úgy kerülhetnek be lakók, hogy a munkáltató szerződést köt az önkormányzattal. A szállás egyébként komoly feltételrendszerhez kötött, elsősorban azokat favorizálta, akik a munkahelytől távol laknak, így napi ingázással lehetetlen lenne megoldani a bejárást. 

 

Egyesek egyenesen ukrán vendégmunkások szállásainak nevezik ezeket szállókat. Vélemények szerint ugyanis az olcsó ukrán vendégmunkások Magyarországra csábításának egyik fontos kellékeként tekintenek rá.

 

Tegnap a szentgotthárdi rábakethelyi volt laktanya épületéből kialakított munkásszállást adták át. Az építkezés több, mint 670 millió forintba került, a szálláson 200 ember fér el.


Szentgotthárdi forrásaink azt mondták, a szállás személyzeti hirdetésében az szerepel, hogy ukrán nyelvtudás előnyt jelent a jelentkezőknél. 

Az biztos, hogy valamiért ez a beruházás nagyon fontos volt a Fidesz számára. Még a szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar is hivatalos volt az átadásra. De ott volt a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője, Harangozó Bertalan. Ugyan az előzetes hírek szerint maga a pénzügyminiszter Varga Mihály és tiszteletét tette volna az avatáson, a gotthárdiaknak végül be kellett érniük Bodó Sándorral, a  Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkárával. 


Az államtitkár egyébként elmondta: a magyar kormány 400 millió forinttal támogatta a fejlesztést, amelyet a helyi önkormányzattal közösen a Rába-parti városban letelepült cégek szorgalmaztak annak érdekében, hogy dolgozóiknak megfelelő szálláslehetőséget biztosítsanak.


Hozzátette, hogy hasonló fejlesztések az ország több pontján zajlottak vagy zajlanak, a programba pedig a jövőben is be kívánják vonni az üresen álló volt határőrségi vagy honvédségi ingatlanokat.


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás