Fotó: Bonyhádi Zoltán

240 ezer forintban határozná meg a magyar minimálbért az MSZP-Párbeszéd

Farkas Bazsi
2019. május 13. hétfő, 18:37
Mindez akkor valósulhat meg, ha bizalmat kapnak az EP-választáson. 

A május 26-i EP-választásra készülve az MSZP-Párbeszéd listavezetője, Tóth Bertalan ma Szombathelyen járt. 


Példaértékű az az ellenzéki összefogás, ami Szombathelyen megszületett - kezdet ezzel sajtótájékoztatóját Tóth Bertalan, az MSZP EP listavezetője. A politikus azzal folytatta, hogy a május 26-i választásnak komoly tétje van, méghozzá az, hogy az Európai Unió meg tudja e őrizni azt a mostani többségét, amelyik a multik és nacionalista ellenességet képviseli. Mint fogalmazott a kiegyensúlyozott gazdaság a közösség és a hosszú távú béke alapja. Ezért fontos, hogy a jövőben meg tudják oldani azt, hogy szociális Európát építsenek. Tóth azt mondta a minimális bért 240 ezer forintban, a nyugdíjat 95 ezerben, a családi pótlékot pedig 48 ezerben állapítanák meg - amennyiben bizalmat kapnak az EP-választáson. 

 

 

A migrációval kapcsolatban a politikus annyi mondott, hogy ezzel a kihívással meg kell birkózni, az Uniónak meg kell állapodnia az Arab Ligával és rendezni kell a háborús konfliktusokat. 

 

Az EU-s források elköltésének ellenőrzésére pedig csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez. 

 

A tájékoztatót Nemény András az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője folytatta. Azt mondta, hogy ez EU-s források ésszerűtlen elköltését Szombathelyen is meg kell állítani. A cél az, hogy ezek a pénzek jól legyenek felhasználva és és ne forduljon ez elő többet, hogy nagyra szabott, túlárazott vagy éppen gyengén kivitelezett beruházások valósuljanak meg. 

 

Példaként a Sportligetet hozta fel. Nemény azt mondta, hogy enyhén szólva is furcsának hat, hogy abban a lapban dicsérik az egyébként használhatatlan focipályákat, amit a Sportliget projektet elnyerő Homlok Zsolt hirdetések vásárlásával pénzel. 

 

 

Nemény azt mondta, az új többség ellenőrzéssel tud kontrollt gyakorolni, mint ahogy azt tette a közvilágítás cserénél is, ahol műszaki ellenőrt kértek fel arra, hogy ellenőrizze az elvégzett munkát. 

 

A frakcióvezető azzal ukrán munkavállalók helyzetével folytatta. Elmondta, hogy hiába alakítottak bizottságot, amelyik azzal foglalkozna, hogy a migráció megállítását és a külföldi munkavállalók helyzetét vizsgálja, a választott fideszes bizottsági tagok nem mennek el az ülésre, a testület így el sem tudta kezdeni a munkát. A legutóbbi közgyűlésen zárt ülésen került elő egy ukránoknak épülő munkásszálló terve, amit az ellenzéki képviselők végül nem szavaztak meg. 

 

Nemény kitért a Haladás Sportkomplexum ügyére is. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor hobbijára a kormány most 297 millió forint támogatást szavazott meg, ám igaz ezt is rosszul. A szombathelyi képviselő azzal zárt, hogy mivel a kormány a központi költségvetésből segíti ki az egyébként piaci alapon talpon maradni nem képes Sportkomplexumot, így az önkormányzat eztán egy forintot sem ad a létesítmény üzemeltetésére. Helyette utakra, járdákra, önkormányzati bérlakásokra, egészségügyre és oktatásra fognak költeni. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás