240 ezer forintban határozná meg a magyar minimálbért az MSZP-Párbeszéd

Farkas Bazsi 2019-05-13 18:37:00
Mindez akkor valósulhat meg, ha bizalmat kapnak az EP-választáson.

A május 26-i EP-választásra készülve az MSZP-Párbeszéd listavezetője, Tóth Bertalan ma Szombathelyen járt. 


Példaértékű az az ellenzéki összefogás, ami Szombathelyen megszületett - kezdet ezzel sajtótájékoztatóját Tóth Bertalan, az MSZP EP listavezetője. A politikus azzal folytatta, hogy a május 26-i választásnak komoly tétje van, méghozzá az, hogy az Európai Unió meg tudja e őrizni azt a mostani többségét, amelyik a multik és nacionalista ellenességet képviseli. Mint fogalmazott a kiegyensúlyozott gazdaság a közösség és a hosszú távú béke alapja. Ezért fontos, hogy a jövőben meg tudják oldani azt, hogy szociális Európát építsenek. Tóth azt mondta a minimális bért 240 ezer forintban, a nyugdíjat 95 ezerben, a családi pótlékot pedig 48 ezerben állapítanák meg - amennyiben bizalmat kapnak az EP-választáson. 

A migrációval kapcsolatban a politikus annyi mondott, hogy ezzel a kihívással meg kell birkózni, az Uniónak meg kell állapodnia az Arab Ligával és rendezni kell a háborús konfliktusokat. 

Az EU-s források elköltésének ellenőrzésére pedig csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez. 

A tájékoztatót Nemény András az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője folytatta. Azt mondta, hogy ez EU-s források ésszerűtlen elköltését Szombathelyen is meg kell állítani. A cél az, hogy ezek a pénzek jól legyenek felhasználva és és ne forduljon ez elő többet, hogy nagyra szabott, túlárazott vagy éppen gyengén kivitelezett beruházások valósuljanak meg. 

Példaként a Sportligetet hozta fel. Nemény azt mondta, hogy enyhén szólva is furcsának hat, hogy abban a lapban dicsérik az egyébként használhatatlan focipályákat, amit a Sportliget projektet elnyerő Homlok Zsolt hirdetések vásárlásával pénzel. 

Nemény azt mondta, az új többség ellenőrzéssel tud kontrollt gyakorolni, mint ahogy azt tette a közvilágítás cserénél is, ahol műszaki ellenőrt kértek fel arra, hogy ellenőrizze az elvégzett munkát. 

A frakcióvezető azzal ukrán munkavállalók helyzetével folytatta. Elmondta, hogy hiába alakítottak bizottságot, amelyik azzal foglalkozna, hogy a migráció megállítását és a külföldi munkavállalók helyzetét vizsgálja, a választott fideszes bizottsági tagok nem mennek el az ülésre, a testület így el sem tudta kezdeni a munkát. A legutóbbi közgyűlésen zárt ülésen került elő egy ukránoknak épülő munkásszálló terve, amit az ellenzéki képviselők végül nem szavaztak meg. 

Nemény kitért a Haladás Sportkomplexum ügyére is. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor hobbijára a kormány most 297 millió forint támogatást szavazott meg, ám igaz ezt is rosszul. A szombathelyi képviselő azzal zárt, hogy mivel a kormány a központi költségvetésből segíti ki az egyébként piaci alapon talpon maradni nem képes Sportkomplexumot, így az önkormányzat eztán egy forintot sem ad a létesítmény üzemeltetésére. Helyette utakra, járdákra, önkormányzati bérlakásokra, egészségügyre és oktatásra fognak költeni. 

Szólj hozzá!

Semmelweis-nap: zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Az egészségügyben dolgozók számára elrendelt munkaszüneti nap miatt csak ügyeleti rendszer működik.

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.