A nap, amikor a szombathelyi Fideszes többség elbukott

Farkas Bazsi 2019-01-08 12:18:00
Az Éljen Szombathely! a Jobbikkal és a Pro Savariával új fejezetet nyitott a város életében.

A baloldali frakció (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) kezdeményezte, hogy Szombathelyen hívja össze a polgármester a közgyűlést, és rendkívüli ülésen tárgyalja azt az előterjesztést, amit ha elfogad a testület, akkor a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégeknél nem lehet elrendelni majd a 400 órában maximalizált túlórát.

A túlóra megemelését a Fidesz törvény módosítással változtatta meg, bár ez ellenzéki pártok véleménye szerint a szavazás nem volt szabályos.

A mai szombathelyi ülésen az Éljen Szombathely! frakció teljes egészében megjelent. Balassa Péter Jobbikos képviselő szintén, akár csak Molnár Miklós a Pro Savaria színeiben megválasztott, majd alpolgármesteri széket kapott képviselő is. 

A Fidesz azonban, az ülést levezető polgármester kivételével, teljes létszámmal maradt távol. Az ok egyébként roppant egyszerű. Ahogy arról elsőként beszámoltunk, Lendvai Ferenc frakcióvezető éppen Lake Placidben a Nemzetközi Téli Olimpiai Játékokon vezeti a szombathelyi delegációt. Így semmilyen esetre sem lett volna meg a Fidesz többsége, ami eddig is csupán egy szavazaton múlt, hiszen 11-10 arányban vannak a városvezetők és az ellenzékiek. 

Lendvai távolmaradásával tehát borult a többség. A Fideszesek pedig úgy látszik nem annyira szeretnek beleszaladni a pofonba, magára hagyták hát a polgármestert. 

Lendvai külföldi útja többször is szóba került, amit Puskás a sport nemes ügyével magyarázott. Távol álljon tőlem, hogy bántsam a sportolókat és eredményes versenyzést kívánok a jégkorongozóknak és az alpesi síelőknek, ám velük edzők, sportvezetők is kiutaztak. Lendvai Ferenc, aki egyébként még csak nem is sportért felelős bizottsági tag vagy alpolgármester (Az Koczka Tibor alpolgármester.) mivel tud hozzájárulni a gyerekek eredményes versenyzéséhez talán csak az ördög tudja, vagy még tán az sem. 

Puskás a vert helyzetből próbált meg előnyt kovácsolni. Nem nagyon sikerült neki. Az a magyarázat, miszerint az önkormányzati cégek felénél eddig sem rendeltek el túlórát, és biztos eztán sem fogják, elég gyenge lábakon állt. Ez nagyjából olyan lenne, mint hogy vegyük ki a lopást a büntető törvénykönyvből, evvégre a statisztikák szerint a magyar összlakosságra levetítve viszonylag kicsi a lopások aránya. Bár lehet a példa szélsőséges, ám talán annál érthetőbb.

Puskást ma nagyon földbe döngölték, csont nélkül ment át a napirendi javaslat, azzal a módosítással együtt, hogy Hende Csabát, szombathelyi parlamenti képviselőt kéri a közgyűlés, hogy javasolja az országgyűlésnek a rabszolgatörvény visszavonását. 

10 igen és 1 nem szavazat volt az arány. Puskás Tivadar volt az egyetlen, aki nemet nyomot, Molnár Miklós ekkor már nem volt a teremben. 

A helyzetet semmi sem írja le jobban annál, hogy a szavazás közben kissé bizonytalan Puskást végül Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető segítette ki, azt mondta a polgármester felé: Polgármester úr, vége van!


A közgyűlés utáni door step sajtótájékoztatón Nemény Andrástól elhangzott, hogy volt egy olyan ügy, amiben az összes ellenzéki párt az Éljen Szombathely!, az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Jobbik, a V, mint Vas Egyesület és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyetértett és közösen tudták képviselni Szombathelyt a közgyűlésben. A frakcióvezető szerint a Fideszes képviselők cserben hagyták a polgármestert, aki láthatóan nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Operatív csoportot fognak alapítani, aminek az lesz a feladata, hogy végigjárják a szombathelyi és a vasi nagy munkáltatókat, akiknél szeretnék elérni, hogy magukra nézve vállaljanak kötelezettséget abba, hogy nem élnek a törvény adta 400 órás túlóra lehetőségével.  

Balassa Péter (Jobbik) azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy ebben az ügyben össze kellett fognia az ellenzéknek, hiszen a magyar munkavállalókat kellett képviselniük. Egy ilyen összefogással a Fidesz rezsimet meg lehet roppantani - tette hozzá. 


 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.