Fotó: pingvinekhoki.hu

19 fős szombathelyi diákcsapat indul el Lake Placidbe a Téli Nemzetközi Diákjátékokra

Farkas Bazsi
2019. január 2. szerda, 18:27
A jégkorongozóknak, az alpesi síelőknek, na meg Lendvai Ferenc tanácsnoknak már csak egyet kell aludni és indul a nagy kaland.

Január 6-án rajtol el az Amerikai Egyesült Államokban, Lake Placidben a 2019-es Téli Nemzetközi Diákjátékok. A nemzetközi megmérettetésre kvalifikálni nem kell, viszont csak azok a városok delegálhatnak versenyzőket, akik a szervezet tagjai. Az akkor még csak nyaranta megrendezendő játékokat a szomszédos Szlovéniában, Celjében hívták életre 1968-ban. Mára már Szombathely is a közösség része lett. Sőt, 1988-ban (naná, hogy Joskar Ola is részt vett rajta) és 2001-ben még nyári játékokat is szervezett a vasi megyeszékhely. 

 

Több, mint 50 város van jelen a Diákjátékokon. Észak-Amerika, Ázsia, Európa és Ausztrália diákjai mérik össze tudásukat.

 

Szombathely ápolja a több évitzedes hagyományt, ezúttal a téli játékokra küldött delegációt. 19 sportoló, jégkorongozók és alpesi síelők utazhat az USÁ-ba. 

 

A költségeket harmadolják ilyenkor. Vagyis a szülők, a sportolók klubja és az önkormányzat adja össze a büdzsét, de idén voltak külsős szponzorok is.

 

A Kozma Kft. 400, a Prenor és Vasi Víz, pedig 300-300 ezer forintba szállt be a költségekbe. A szombathelyi önkormányzat pedig 3 millió forintot fizetett bele a sportolók utazásába. A szombathelyi delegációt egyébként Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) tanácsnok vezeti a tengerentúlra.

 

Lake Placidnél ikonikusabb helyszínt aligha lehet találni a téli sportok versenyeztetésére. Az alig több, mint 2600 fő lakosú faluban 1932-ben és 1980-ban is rendeztek téli Olimpiát. 

 

Figyelni fogjuk a szombathelyi fiatalokat és amint kapuk hír az eredményeikről arról természetesen beszámolunk. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás