Hol késnek a győri polgármester posztjai az intézménybezárásokról?

Pintér Bence 2022-09-14 17:15:00
Amikor nem macskával kell fényképezkedni, hanem komoly dolgokról van szó, hirtelen eltűnik a Nagy Influenszer, és maradnak az önkormányzati média füllentős cikkei.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Aki az Ugytudjuk.huról tájékozódik, az pár napja már értesülhetett, hogy Győrben is várhatóak intézménybezárások: idejekorán megírtuk, hogy hamarosan bezárhat a Rómer Múzeum és bezárhatnak az önkormányzati sportlétesítmények, ahogy más, önkormányzati fenntartású intézmények működtetése is kétségessé vált. Arról is részletesen beszámoltunk az elmúlt hónapokban, hogy ennek nemcsak az országos/kontinentális szintű energiaválság az oka, hiszen Győrben már tavaly is hitelfelvételt lebegtetett a polgármester, idén pedig minden intézménynél 15 százalékos spórolással kezdték az évet, és

ha információink helyesek, a szeptemberi béreket is már csak kínkeservesen tudták kifizetni

ahogy azt előre megjósoltuk.

De tegyük ezt félre egy pillanatra, és vegyük csak a mostani helyzetet, mert ebben nincs egyedül Dézsi Csaba András polgármester, hiszen számos más városban is problémát jelentenek a rezsidolgok. Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András a sok átadom-fotózkodok-megemlékezek poszt között hosszasan írt a problémáról Facebook-oldalán, majd konkrétan intézményenként lebontva közölte ugyanitt, mekkorát emelkedtek a rezsiárak. Fehérváron a színház lehetséges bezárásáról is a polgármester beszélt az évadnyitón.

Ugyanígy az elszabadult rezsiárakról írt posztot Csach Gábor, Balassagyarmat szintén fideszes polgármestere is. Dunabogdány polgármestere elmondása szerint a könnyeivel küszödve jelentette be, hogy bezár az uszoda. Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere a hvg.hu-nak beszélt arról, hogy mit lehetne tenni országos szinten, és arról is, hogy készül a bezárási vészforgatókönyv a városban. Nagyatádon a polgármester jelentette be, hogy bezárnak egy sor intézményt, Érsekcsanádon pedig egészen kétségbeesett hangon írt szintén a polgármester ezekről a problémákról. Kiskunfélegyházán ismét a polgármester az, aki beszámolt a változásokról, bezárásokról, korlátozásokról.

Ehhez képest Győrben egy mínuszos hírből derül ki az önkormányzati média felületén, hogy bezár a bazár sportvonalon. Annak is az a címe, hogy „Információk a sportlétesítmények őszi nyitvatartásáról”, és azt írják oda leadnek, hogy „az érintett intézmények tájékoztatják a lakosságot a változásokról”.

És ha mindez nem lenne eléggé felháborító, olyan nyilvánvaló csúsztatások szerepelnek a GyőrPuszi – igen, direkt írom a valósághoz hűbben a lap nevét – által közölt szövegben, mint hogy a két uszoda „felújítás, karbantartás” miatt lesz „átmenetileg” zárva, miközben mindkét uszoda bőszen ismertette még pár nappal ezelőtt is szeptembertől érvényes pályabeosztást, az Aqua még árat is emelt a hónap elejétől. Aztán elmentek tárgyalni a polgármesterrel a héten, és hirtelen rájöttek, hogy mindent fel kell újítaniuk nem csak itt, de az Olimpiai Sportpark teniszpályáin is.

Felmerül a kérdés: hol van ilyenkor a város két nagy influenszere, Dézsi Csaba András polgármester és a sportért felelő Radnóti Ákos alpolgármester? Miért nem ők, a város vezetői tájékoztatják a győrieket a bezárásokról, mint történik az mindenhol máshol az országban?

A mostani problémákról a polgármester Facebook-oldalán csak három poszt van: mindegyikben fotók, ahogy nagyon felelős vezetőként tárgyal intézményvezetőkkel – mindenféle konkrétumok említése nélkül –, és ezek között van egy szétemojizott, hosszabb szöveg, amelyből az derül ki, hogy nehéz idők járnak, lépni kell, de az véletlenül sem, hogy pontosan mi is fog történni.

Emellett van poszt Ubul cicáról, valami újabb madárról, Dézsiről doktorúri minőségében és tudományos minőségében, mivel idézték egy tanulmányát valahol, illetve a Győrben megforduló mongol delegációról és a „győri LED-csere programról”, ami ugye valójában nem győri. hanem országos. Radnóti Ákos alpolgármester pedig természetesen mindeközben izmairól, edzéséról, gyerekkoráról, egy alpakáról és padok kihelyezéséről tett ki posztokat. Csupa fontos téma.

Szóval miért is nem képes Győrben a polgármester bejelenteni, hogy be kell zárni az uszodát, mert baj van? Miért „az érintett intézmények tájékoztatják a lakosságot a változásokról” a GyőrPuszi felületén? A válasz nagyon egyszerű, múlt hónapban körvonalaztam az influenszerpolitizálás korlátai kapcsán:

ezek az emberek nem valódi ügyekről, a város dolgairól posztolnak, csak saját egomániáikról, és kizárólag olyan dolgokról, amelyből ők pozitívan jönnek ki.

Dézsi Csaba András és Radnóti Ákos facebookos, tiktokos, instás buborékában nem fordulhat elő, hogy a polgármester vagy az alpolgármester a választópolgárok elé áll, és elmondja, hogy fájdalmas, de a jelen helyzetben szerintük felelős döntést hoztak, és bezárják ezt, meg azt, meg amazt, és kifejtik mellé ennek részleteit. Esetleg arról is beszélnek, hogy a város anyagi helyzetével kapcsolatban hol van az ő felelősségük, de nyilván itt már a bilibe lógott a kezem, és felébredtem én is.

Mivel az Ugytudjuk.hu alaposan beszámol az eseményekről, ezért olvasóink emlékezhetnek ezzel kapcsolatban egy árulkodó momentumra. Amikor júniusban egyszer már pontosan ugyanilyen válságtanácskozást tartott a polgármester az intzémény- és cégvezetőkkel, akkor azt írta először a Facebook-posztban: „Szakmai egyeztetés a városházán! Összehívtam Győr város cégeit, a győri polgárok mindennapi életét is befolyásoló döntésekre lesz szükség!” Aztán nagyon gyorsan törölte belőle azt a részt, ami a győri polgárok mindennapi életét befolyásoló döntéseket említette.

Nem: nekik ehhez semmi közük, az intézmények most is maguk jelentették be mindezt a GyőrPuszinak, tessék rájuk haragudni. Minek róla posztolni? Hát hogy nézne az ki két alpaka, három mentett cica meg egy takaró alól kikandikáló színes madár között? Oda lehet állni V-jelet mutatni? Vagy képregényt rajzoltatni róla? Hát nyilván nem.

Dézsi hosszú posztja is az iskolapéldája a felelősséghárításnak. Azonnali intézkedésekre van szükség! – mondja, de azt nem mondja meg, hogy mire, hanem gyorsan ráfogja a helyzetet a covidjárványra, a háborúra és a tőzsdei spekulánsokra, majd egy huszárvágással a Borkai-féle városvezetést is idekeveri, megjegyezve, hogy „nem csontvázak, hanem egy egész köztemető borult ránk 2,5 évvel ezelőtt”. Végül pedig az egészet valami pozitívra hozza ki, hogy ez itt most a tervezés ideje. Hát igen, álmodozni mindig szabad, bár ha az elmúlt két és fél évben nem álmodoztunk volna, akkor már egy felújított, energetikailag korszerűsített színházba mehetnénk idén ősszel.

Csontvázakra vonatkozó megjegyzést már korábban is tett a polgármester, amikor azt mondta, hogy Borkai Zsolttól üres kasszát örökölt – csak aztán emlékeztettünk rá, hogy a polgármester Borkaitól valójában 10 milliárd forint maradványpénzt örökölt, amit vígan el tudott költeni a covidos időszakban. Ez a plusz pénz azonban elolvadt, a szolidaritási adót nem sikerült mérsékelni, az adóbevételekből kevesebb folyt be, marhaságokra ment el egy csomó pénz – és akkor korrupcióról most nem beszéltünk.

De ne felejtsük el, hogy folyamatosan kellett és kell tömni önkormányzati pluszpénzzel a Győr-Szol-t és a kukás céget, a GYHG-t. Előbbinél tavaly a Szabó Ákos-Szabó Jenő-tandem működéséről szóló cikkünk után közvetlenül váltották le indoklás nélkül a teljes vezetőséget, utóbbival kapcsolatban pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást hűtlen kezelés miatt – szintén cikkünk után indult itt nyomozás –, és a legutóbbi hírek szerint már több tucat alvállalkozót is kihallgattak az ügyben.

Szóval így állunk: a rózsaszín influenszervilágba nem fér bele, hogy Dézsi Csaba András felelős vezetőként viselkedjen, vagy mondjuk ki világosan: ugyanúgy gyáva ehhez, mint ahhoz,hogy valódi újságírók valódi kérdéseire válaszoljon ahelyett, hogy a saját kommunikációs tanácsadójának ad interjút

Nekem egy kérdésem azért van még: meddig tűrik a győriek szó nélkül, hogy az arcukba hazudnak ilyen pitiánéer módon?

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.