A Sajó vize kevésbé szennyezett, de még mindig nem tiszta

Papp László Tamás 2022-06-14 19:48:28
A Szövetség nevű felvidéki magyar párt több mint 11 ezer aláírást gyűjtött össze a folyó megmentéséért, ezeket kedden adták le a szlovák környezetvédelmi minisztériumban.

Tavasszal a szlovák-magyar határ mindkét oldalán petíció indult a Sajó megmentéséért, a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe továbbfolyó, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkolló folyóba ugyanis akkor már hónapok óta folyt a szennyezett bányavíz – komoly pusztítást okozva –, a szlovák hatóságok részéről viszont tétlenkedést lehetett látni. Szlovákiában mostanra több mint 11 ezer aláírás gyűlt össze, ezeket a Szövetség nevű felvidéki magyar párt képviselői személyesen vitték el kedden az ország környezetvédelmi minisztériumához

írja az Egri Ügyek.

A politikusok sajtótájékoztatót is tartottak a minisztérium épülete előtt. A bumm.sk portál beszámolója szerint a felvidéki politikusok bírálták a szlovák kormányt, amely szerintük elhanyagolja a régiót, emellett Ján Budaj környezetvédelmi miniszter felelősségét firtatták – illetve hiányolták a felelősségvállást a részéről. 

Fotó: Orosz Örs Facebook-oldala

Dr. Varga Tibor petíciós kollégámmal együtt tájékoztattuk a szlovák, a szlovákiai magyar és a magyarországi közvéleményt az ökológiai katasztrófáról és vártuk, hogy a kompetensek cselekedjenek. Ehelyett végig kellett néznünk hogy két hónapig az ég adta világon nem történik semmi”

– mondta Orosz Örs, a Szövetség Összefogás Platformjának elnöke, akinek köszönhetően a Sajó-szennyezés ügye széles nyilvánosságot kapott tavasszal.

Orosz azért is kritizálta a minisztériumot, amiért most a kommunikációjukból úgy tűnik, hogy – a napokban elvégzett katasztrófaelhárítási munkáknak köszönhetően – a probléma megoldódott, megszűnt a szennyezés és immár tiszta víz folyik a Sajóba. A képviselő szerint azonban a bányából kifolyó szennyvíz egy áttetsző folyadék, a szennyeződést oldat formájában hordozza és amint érintkezik a folyó vizével reakcióba lép vele és rögtön kicsapódik, ezután válik rozsdavörös színűvé. Bár a szín a hétvége óta barnásabb lett, de a szennyezés nem tűnt el tehát a Sajó folyóról. Orosz a sajtótájékoztatón víztisztító berendezés telepítését is sürgette.

Mint elhangzott, a minisztérium beismerte, hogy a földalatti bányavíz eltérítésével a probléma 70 százalékát tudja megoldani. Orosz ugyanakkor nem látja a maradék 30 százalék jövőjét, ami elmondása szerint még mindig félmillió liter szennyezett vizet jelent naponta. Ez a mennyiség több mint 10 ezer liter szulfátot, 1,3 tonna vasat és a halak számára káros cinkből több mint fél tonnát tartalmaz, ami mellett naponta 2 kiló arzén is távozik a szennyvízzel.

Fotó: Orosz Örs Facebook-oldala

A Vasércbányák szlovák állami vállalat múlt hétvégi közlése alapján sikerült elérni, hogy a bánya felsőbb szintjeiről ne folyjon víz az alsóbb szintekre, ahonnan magasabb ásványianyag-tartalmú vizet szorított ki. A héten a várakozások szerint befejeződhet a mentési munka első fázisa, az illetékes hatóságok pedig további intézkedéseket is ígértek.

A Rozsnyói Járási Hivatal – amelynek területén a Sajót szennyező bánya található – hétfőn arról tájékoztatott, hogy már a Sajó vizén is látszik változás, és a napokban elvégzik az új vízminták laboratóriumi vizsgálatát, amitől azt várják, hogy, amelyek igazolhatják a helyzet javulását.

A Sajó magyar szakaszán eddig a vízben nem észleltek határérték feletti szennyezettséget, ugyanakkor a borsodi Sajópüspökinél vett üledékmintákban arzénszennyezést mértek, erről viszont egyelőre nem tudni, hogy a mostani katasztrófa vagy korábbi szennyezés eredmény-e

– szól az Egri Ügyek cikke.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.