Győri közgyűlés: visszavonták az önkormányzati bérlemények rendezéséről szóló rendeletet

Pintér Bence 2021-06-30 10:25:00
A Fidesz nyomására vonhatták vissza az önkormányzati bérlemények kiadásának átalakítását. A GYHG vezetője szerint ők az átvilágításkor nem találtak bűncselekményre utaló nyomot, közben viszont a nemzeti Nyomozó Iroda foglalt le náluk iratokat.

Október után először ülésezett szerdán Győrben a közgyűlés. Napirend előtt a polgármester átadta a városrészek szolgálatáért járó díjak egy részét, illetve a Nemzetiségekért díjat.

Ezután kezdődött a rendes napirend. Az ülés elején a rendezési terv számos módosításáról döntött a fideszes többségű testület (ezek miatt a napirendi pontok számozása a meghívóhoz képest módosult), ezután a Szervezeti és Működési Szabályzat módosul technikai okokból, de két bizottság taglétszáma is növekedik – ez összefüggésben lehet azzal, hogy Dézsi Csaba András polgármester még tavaly kiegyezett az ellenzéki képviselőkkel, akik így bizottsági és felügyelőbizottsági helyeket kapnak most, közel két év csúszással.

Mint arról tegnap beszámoltunk: az újra ülésezö győri közgyűlés júniusi napirendjének egyik legérdekesebb darabja az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet – lett volna, de a rendelet az ülés előtt lekerült a napirendről, hivatalosan azért, mert a rendelet még további egyeztetésre szorul. Pollreisz Balázs (MSZP) jelezte, hogy a napirendi pont törlését egyébként maga is kérni szerette volna, mivel egyáltalán nem volt előkészítve a döntés.

A rendelet eltávolításának információink szerint az a valódi oka, hogy a Fideszben miniszteri szinten fúrták meg azt, mivel attól tartanak, hogy elfordítja tőlük a Simon Róbert Balázs számára fontos vállalkozói réteget.

A legutóbbi ilyen rendeletet 2003-ban készítették, a visszavont rendelet indoklása szerint eljárt fölötte az idő. Az egyik fő változás az lett volna, hogy immár nem a Vagyongazdálkodási Főosztály, hanem közvetlen maga a polgármester döntött volna ezekben az ügyekben. A másik fontos változás az lett volna, hogy a bérbe adott önkormányzati tulajdont csak a szabályozott módon lehet albérletként kiadni, és azt folyamatosan, rendeltetésének megfelelően kell használni, és megszűnt volna a határozatlan idejű bérleti szerződés is. A visszavont rendelettervezet tiltja azt apportba adást, ami magasabb rendű jogszabályba is ütközhet egyébként. Az is újdonság lenne, hogy a bérlőknek óvadékot (kauciót) kell letenniük, ami háromhavi bérleti díjnak felel meg.

Úgy értesültünk, hogy a fideszes aggályok mellett a megyei kamara sem volt elégedett a rendelettel, leginkább azzal, hogy a polgármester az egész városra kiterjedő változtatási tilalom bevezetéséhez hasonlóan ez alkalommal sem egyeztetett velük.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Majdnem elneveztek egy utcát Puskás Ferencről

A hatodik napirendi pont javaslatot tett arra, hogy a fiataloknak a város juttasson a Győr 750 emlékérméből (ehhez regsztrációra lesz szükség). Ezután az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat szakmai munkájának felülvizsgálatáról tartottak beszámolót. Felszólalt az ügyben Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő, aki először is megköszönte az EESZI és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat dolgozóinak munkáját. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a beszámoló szerint nagy problémák vannak az ágazatban: az alacsony bérek, és az emiatti magas elvándorlás. Másrészről idézte a beszámolóból, hogy több hajléktalant is rehabilitáció nélkül tettek ki a kórházból.

Több közterületet is elnevezett a közgyűlés, ebben egy kis vita is volt a polgármester és Szeles Szabolcs alpolgármester között, aki egy módosítóval Puskás Ferencről is el akart nevezni egy utcát, de a polgármester szerint Puskásnak egy nagyobb közterületet kéne adni, nem egy szigeti utcát. Erről – a talán azért annyira nem fontos – kérdésről aztán meglepően hosszas beszélgetés alakult ki. Bárány István (független) és Glázer Tímea (DK) a polgármestert támogatta a kérdésben, Balla Jenő (Összefogás Győrért) pedig azt jelezte, hogy Horváth Edéről, a Rába-gyár korábbi vezetőjéről kéne utcát elnevezni. Hajtó Péter (Fidesz) jelezte, hogy Horváth Edéről magasabb rendű jogszabály miatt nem lehet utcát elnevezni. Végül utcát neveztek el a többi között Éltes Mátyás pedagógusról, Östreicher Emil sportolóról, Dr. Németh Viktor háziorvosról, egykori fideszes képviselőről. A teljes lista itt található.

Módosult a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata is, majd elfogadták a közgyűlés munkatervét a második félévre.

GYHG-vezető: Bűncselekményt nem találtunk

Ezután következett a GYHG beszámolójának elfogadása. Pollreisz Balázs (MSZP) emelkedett szólásra, aki a rendelkezésre álló három perc alatt egy sor kérdést tett fel a botrányba keveredett GYHG kapcsán, amelynél legutóbb a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalt le iratokat. A céget vezető Herceg Sándortól Pollreisz azt kérdezte, miért kellett külön titoktartási nyilatkozatot aláírnia a GYHG dolgozóinak, mikor ő megérkezett a céghez.

Ezután a polgármesternek tett fel egy sor kérdést, kezdve azzal, hogy miért nem a nagytérségi társuláshoz tartozó 112 település vásárolta ki a GYHG-t, miért csak Győr; folytatva annak firtatásával, hogy milyen szerepe volt Alföldy Alexander felvidéki vállalkozónak a cégnél, miért volt ott irodája, miért volt városházi belépőkártyája? Arról is érdeklődött Pollreisz, hogy ki zsarolta meg Dézsi polgármestert, miért kellett távoznia Borsi Róbertnek a nagytérségi társulás éléről? Arról is érdeklődött, hogy akkor lesz-e Győrben optikai válogató és ezzel együtt házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, végül pedig arról, hogy mikor lesznek nyilvánosak a GYHG és a Győr-Szol működésére vonatkozó vizsgálatok.

Herceg Sándor GYHG-vezető elmondta: semmi különös nincs abban, hogy új titoktartási nyilatkozatot írattak alá a dolgozókkal, bűncselekményt pedig ők nem találtak a vizsgálat során.

A pulpitusra lépő Herceghez Dézsi is intézett kérdést: azt kérte, hogy számoljon be arról, mit tapasztalt december óta a cégnél. Herceg elmondta: december 18-a után elkezdték átvizsgálni a cég gazdasági hátterét, ezen felül a szerződéseket egy budapesti ügyvédi irodával vizsgáltatták át: szerintük nem történt bűncselekmény, ezért Herceg szerint nincs is ok további vizsgálódásra. Az szerinte is igaz, hogy voltak a gazdálkodással problémák, de ezt az ő irányítása alatt kiszúrták. Herceg kiemelte, hogy a Pollreisz által is javasolt éjszakai szemétszállítás is jelentős többletköltséget termelt. Erre aztán később Dézsi polgármester ismét rákérdezett, azt sugallva, hogy nem is az általa kinevezett GYHG-vezetők, illetve Alföldy Alexander működése okozta a GYHG hatalmas hiányát, hanem valamilyen úton-módün a cégre ráhatással nem bíró ellenzéki képviselő, Pollreisz Balázs. Ezután a vita során Hajtó Péter (Fidesz) és a polgármester is nagyon igyekeztek azon, hogy a városvezetés által elhatározott, később a lakók által nem kedvelt, és ezek szerint drága éjszakai hulladékszállítást eltávolítsák maguktól, és ráfogják az egészet Pollreisz Balázsra.

Dézsi nem olvassa az Ugytudjuk.hu-t, de pontosan tudja, milyen színű a fejlécünk

Pollreisz Hercegre reagálva elmondta: minden dolgozó szerződésében van titoktartási záradék, ezért kérdés, hogy miért kellett új titoktartási szerződést aláírni.

Pollreisz több felvetésére Dézsi Csaba András nem volt hajlandó reagálni, mivel szerinte ezek az információk egy „LMP-s propagandalapban” – jelesül az Ugytudjuk.hu felületén – jelentek meg. Ezen felül azzal támadta a polgármester a képviselőt többször is, hogy nem dolgozik.

(Dézsi polgármester külön kiemelte, hogy nem olvassa az Ugytudjuk.hut, de azzal pont tisztában volt, hogy szivárványos jelenleg a fejlécünk – ami nem tetszett neki. Ezek szerint lehet, hogy mégis olvassa a lapot.)

Egyébként valóban a mi cikkünk alapján tett fel több kérdést Pollreisz Balázs, mint ahogy a mi cikkünk alapján indított nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda is, akik legutóbb iratokat foglaltak le a GYHG-nál az általunk feltárt ügyben. Dézsi szerint Alföldynek nem volt belépőkártyája a GYHG-be. A GYHG önkormányzat általi megvásárlásáról elmondta: a hulladékgazdálkodás veszteséges ágazat, és tisztán akarta látni, mi a helyzet, ezért emelte ki a Győr-Szolból, és azt a tájékoztatást kapta, hogy a társulás nem veheti meg a céget.

A polgármester szerint Borsi Róbert más elfoglaltsága miatt távozott, Németh Zoltán pedig azért, mert a kormányhivatal szerint őt nem volt jogszerű kinevezni a nagytérségi hulladéktársulás élére. (Erről mi már Németh kinevezése után cikkeztünk, mégis csak februárban mondott le.) Dézsi polgármester ismét elmondta, hogy pont az optikai válogató miatt kezdett el gyanakodni, hogy valami nincs rendben a GYHG-nél, ezért váltotta le az akkori igazgatót, Koronika Tamást tavaly decemberben.

Pollreisz a reakciójában újra feltett pár kérdést. Dézsi polgármester elmondta: nem tudja, hogy volt-e irodája Alföldynek a GYHG-nél, azt pedig ismét elmondta, hogy neki nincs személyes kapcsolata a felvidéki vállalkozóval. Herceg Sándor elmondta: Alföldy Alexandernek nincs ráhatása a cég működésére.

Dézsi polgármester erre váratlanul azt kezdte sugallni mindenféle alap nélkül, hogy szerinte inkább Pollreisz Balázsnak van kapcsolata Alföldy Alexanderrel. Erre később többször is visszatért.

Felszólalt az ügyben Balla Jenő is, aki jelezte: a témát először a gazdasági bizottságban kéne megvitatni, főleg azért, mert az ülés előtt kiosztott hosszú anyagot nem lehet ennyi idő alatt áttekinteni. Ennek ellenére néhány számot már megnézett a dokumentumban, ami azt igazolja vissza, hogy hatalmas a veszteség a városi cégeknél: a GYHG-nél például a hússzorosára nőtt, 758 millió forint.

Glázer Tímea (DK) is felszólalt, és azt kérdezte, hogy ki az az Alföldy Alexander, mivel ő nem ismeri. Dézsi polgármester erre azt mondta, hogy erről kérdezze Pollreisz Balázst. Arról is említést tett, hogy ellentmondást vél felfedezni ott, hogy a GYHG saját belső vizsgálata nem talált semmit, a Nemzeti Nyomozó Iroda viszont nyomoz a cégnél. Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) is felszólalt, valamiért Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert bírálta. Ezután elmondta: Győr lakótelepi részein megoldhatatlan a házhoz menő szelektív, amit egyébként cáfol, hogy éppen Budapest panellakótelepein kiválóan működött ez mind Tarlós István, mind Karácsony Gergely polgármestersége alatt.

A polgármester végül kiemelte: a GYHG alapításakor a többi 111 településsel nagyon előnytelen szerződést kötött a Borkai-érában a város. Győr szerinte egyáltalán nem kapott akkor százalékot a társulásban, amekkora anyagi eszközt fektetett be a társulásba. Elmondta a polgármester: örül, hogy nyomozás folyik, mivel így kiderülnek majd a tények, és Pollreisz Balázs kérdéseire is kerülnek válaszok, mivel ő ennél többet nem tud mondani. Balla Jenő, Pollreisz Balázs és Glázer Tímea végül nemmel szavazott a GYHG beszámolójának elfogadásakor.

Ellenzéki bizottsági és felügyelőbizottsági tagokat neveztek ki

Ezután főleg a kötelező körök következtek a polgármester által a közgyűlés, illetve a bizottságok által átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatókkal – ebből az előbbi 222 oldalas, tavaly óta gyűlik, de közel ugyanilyen vaskos a közgyűlés nevében október óta a vészhelyzett miatt hozott döntések dokumentuma is: 144 oldal.

Pollreisz Balázs szólalt fel a szavazás előtt. A következőket kérdezte: miért Budapestről érkezett színházigazgató? Miért mondott le az aljegyző, Csörgits Lajos? Miért tart vissza közérdekű adatokat az önkormányzat? Miért távozott a Győr-Szol felügyelőbizottságából hirtelen Szabó Jenő képviselő (Fidesz)? Miért nem kapott pénzt a város a koronavírus miatt kiosztott összegekből a kormánytól? Miért lett jóval drágább a strand felújítása? Igaz a hír, hogy Orbán Viktor nem támogatja a kulturális negyed néven futó gigaberuházás tervét?

Emellett felhozta, hogy a Győr-Szol felügyelőbizottságában egy helyet az ellenzéki összefogásnak ígértek, ám az erre a helyre ideiglenesen ülő Szálasi László (Fidesz) nem egy ellenzéki képviselőnek, hanem Kovács László képviselőnek az összefogást Győrben eláruló Jobbikkal összejátszó civil szervezet vezetőjének, Kovács Lászlónak adták át. Kovács szerint ő civil képviselőként csak a munkáját végzi. Glázer Tímea szerint Kovács László nem mond igazat az ügyben.

Dézsi polgármester kifejtette, hogy a régi színházigazgató megbízatása lejárt, és pályázati, szakmai úton döntöttek az új pályázatokról. Csörgits ügyében Dézsi Lipovits Szilárd jegyzőre hárította a válaszadást, aki annyit mondott, hogy Csörgits közös megegyezéssel távozott. Ezután a polgármester válaszadás helyett gúnyolódott egy sort Pollreisz több kérdésén is. A felügyelőbizottsági helyek kérdésében Radnóti Ákos alpolgármesterre hárította a válaszadást, aki elmondta, hogy szerinte az ellenzék örüljön, hogy egyáltalán lett megállapodás.

A közgyűlés végén az új külső bizottsági és felügyelőbizottsági tagokat választották meg. A környezetvédelmi bizottságban Fekete Mária megbízatását visszavonták, a fideszes Takács Krisztiánt képviselő tagnak, külső tagnak pedig Hargitai István János, a Morgen tulajdonosát, illetve az LMP-s Takács Andrást választották meg. A pénzügyi bizottságba a momentumos Hegedűs Ákos került. A kulturális bizottságba a DK-s Komáromszky Attila került, a gazdasági és tulajdonosi bizottságba képviselő tagnak Diligens Tibor, külső tagnak Kun András egykori szocialista képviselőt választották.

A közgyűlés végén Glázer Tímea strandfördő felújításával kapcsolatos interpellációjára válaszolt a polgármester, ezt Szeles alpolgármester olvasta fel. Ennek felvezetőjében hosszasan arról értekezett, hogy a termálfürdőt a szocialista vezetés alatt rossz helyre és rossz konstrukcióban építették fel. Ezt egyébként akkor a Fidesz-frakció is megszavazta, amelynek Dézsi Csaba András is tagja volt. (Ezt a választ később részletesen is ismertetjük.) Végül Balla Jenő szólalt fel három kérdésben.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”