A rendőrség is kiszállhatna a CEU-ra, ha ellenállásba kezdenének a kormány ellen

Unyatyinszki György 2018-11-09 16:52:00
Az egyetem ezt is szeretné elkerülni.

"Komolyan bele sem gondoltunk az ellenálló egyetem alternatívába" - fogalmazott megkeresésünkre Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese annak kapcsán, hogy számoltak-e azzal a forgatókönyvvel, hogy komoly ellenállásba kezdenének a Bécsbe költözés helyett, ha a magyar kormány megvonná az egyetem működését 2019. év elején. De mi is lenne ez a bizonyos forgatókönyv?

Mint ismert, a felsőoktatási törvény tavalyi módosítása értelmében a CEU csak akkor működtethetné amerikai típusú képzéseit Magyarországon (ez a futó képzéseik 80 százaléka), ha nemzetközi megállapodás jön létre az amerikai székhelyük szerint New York állam és a magyar kormány között. Noha a megállapodást már csak alá kellene írnia a magyar kormánynak, továbbra sem hajlandó rá. Az egyetem független amerikai akkreditációs szervezet által kiállított dokumentummal is igazolta, hogy képzéseket folytatnak New York államban, ami az aláírás feltétele lenne, de a kormány ezt figyelmen kívül hagyja.

A CEU bejelentette, hogy december 1-ig tud várni a kormányra, de ha nem lesz megállapodás, akkor elköltöztetik az amerikai képzéseiket Bécsbe. A közbeszédben emiatt többször felmerült, hogy az egyetem miért nem tanúsít nagyobb ellenállást, illetve miért nem keres jogi kiskaput a jövőbeli működésük biztosítására? Nézzük meg tehát, hogy miért nem emel barikádokat az egyetem Budapesten a Nádor utca campusnál.

Nincs kiskapu

Magyarországon számtalan olyan oktatási központ működik, amelyek nem akkreditáltak a magyar hatóságok által, egyetlen hatóság sem zargatja őket. Tipikusan ilyenek a különböző programozó iskolák, amelyek egy-egy szakterületre képeznek felnőtteket. Azonban ők cégszerűen működnek, illetve általában nincs is olyan kettősség, hogy másik EU-n kívüli országban lenne a székhelyük.

A Fidesz bár többször tagadta, de egyértelműen a CEU-ra szabta a törvény (nftv.) tavalyi szigorítását: olyan oktatási intézményre, amely más ország által elismert diplomát ad ki Magyarországon, székhelye is az EU-n kívül külföldön van. Ha megpróbálna a CEU papíron másképp működni, az első hatósági ellenőrzés során kiderülne, hogy nem tehetik meg, csak az nftv. szerint működhetnének.

Az egyetlen lehetőségük az lenne, ha más magyar felsőoktatási intézménnyel kötne a CEU képzési megállapodást, hogy ők fogadják be az amerikai képzéseiket. Ez viszont számos olyan kötöttséggel jár, ami a CEU számára nem megfelelő (költségvetési, oktatók munkavállalása és egyéb szempontokból), valamint minden egyes jelenlegi képzésüknek befogadó intézményt kellene találniuk szűk két hónap alatt, ami szinte lehetetlen vállalkozás. Nem mellesleg új akkreditációs eljárást is le kellene folytatni, ami időigényes. Ha jövő szeptemberben esetleg így próbálnának meg új képzéseket indítani, akkor még novemberben kellene beadniuk az akkreditációs igényüket.  Ez viszont ugyanúgy azzal jár, hogy január-szeptember között nem tudnának működni, diplomát kiadni.

Rendőr razzia az egyetemen?

Az egyetem drasztikus esetben, ha a hallgatóik is támogatják, akár azt is vállalhatná, hogy folytatja működését a tiltás ellenére is jövő januárban - erről szigorúan hipotézisként beszélünk. Azonban ezzel nyíltan vállalnák, hogy nem tanúsítanak jogkövető magatartást. Az egyetemet azonnal vizsgálat alá vonhatná az Oktatási Hivatal, illetve a rendőrség is. Bár Magyarországon precedens nélküli helyzet állna fel, valószínűsíthető, hogy a CEU vezetőivel szemben eljárást indítanának. Előfordult már, hogy oktatási intézmény kamuképzéseket indított - legutóbb egy sárvári felsőoktatási intézményre vetült gyanú -, ilyen esetekben költségvetési csalás, hűtlen kezelés vagy csalás miatt lehetséges eljárást indítani, de ez a CEU esetében bizonytalan, hogy milyen jogcímen történhetne.

A jelenlegi kormányzati kommunikáció ("A törvényeket a CEU-nak is be kell tartani") alapján valószínűsíthető lenne a szigorú hatósági, rendőrségi eljárás. Az egyetemre kivonuló rendőrök számítógépeket, dokumentumokat foglalhatnának le, befagyaszthatnák az intézmény folyószámláit, sőt, az egyetem vezetőit előzetes letartóztatásba is helyezhetnék szélsőséges esetben. Az ellenállást tanúsító, barikádot emelő hallgatók a rendőri intézkedés akadályozása miatt lennének eljárás alá vonhatók.

Amerika, az EU és a közvélemény megvédi a CEU-t?

Kétségtelen, hogy a világsajtó tele lenne a fentebb vázolt esetben a rendőri intézkedés képeivel. A tudományos társadalom, az Európai Unió vezető szervei, a szélesebb közvélemény számára várhatóan megbotránkozást váltana ki, amelyek komoly nemzetközi és hazai nyomás alá helyezhetnék a kormányt. Az Egyesült Államok kormánya egy amerikai intézmény érdekeinek sérülése miatt súlyosan megromlanának a nemzetközi kapcsolatok.

Nem mellékes, hogy a CEU ellehetetlenítése precedenst teremtene arra, hogy más országok is támadást indítsanak a náluk működő amerikai felsőoktatási intézmények ellen, ezért az USA érdeke lenne, hogy erőt mutatva megvédje a CEU-t. A nyomásgyakorlás azonban hónapok, vagy évek alatt sem biztos, hogy eredményt hozna, azt pedig egy felelősen gondolkodó egyetem, amelynek működnie és diplomát kellene kiadnia, nem engedheti ezt meg.

Marad a jogkövetés

A  fentiek fényében is látható, hogy a komolyabb ellenállás hónapokra lehetetlenítené el a CEU működését, a folyó oktatást, növelné a bizonytalanságot. Enyedi Zsolt a felvázolt lehetőségek kapcsán maga is kiemelte,hogy

"Egy világszínvonalú egyetemet nem lehet úgy működtetni, hogy jogi státusza bizonytalan. A világ másik végéről nem fognak ide diákok és tanárok jönni, ha folyamatos a fenyegetettség. Azt szeretnék, ha tudományos eredmények kapcsán és nem közéleti konfliktusok kapcsán emlegetnék az egyetem nevét. Alapvetően erről a logikáról van szó, így aztán komolyan bele sem gondoltunk az ellenálló egyetem alternatívába."

Szenátorok szóltak a budapesti amerikai nagykövetnek, hogy jó lenne megvédenie a CEU-t

Az Egyesült Államok Képviselőházának és Szenátusának 22 tagja levelet küldött az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, David Cornsteinnek, hogy kifejezze, a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradása erős kétpárti (demokrata és republikánus) támogatást élvez - hívta fel rá a figyelmet a CEU közleménye. A szenátorok hozzáteszik, hogy a CEU esetleges bezárása megítélésük szerint a magyar-amerikai kapcsolatok rovására mehet.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.