Decemberig vár a kormányra a CEU, utána elindítják a kiköltözésüket

Unyatyinszki György 2018-10-25 14:24:00

A Közép-európai Egyetem (CEU) egy csütörtökön tartott belső fórumáról szivárgott ki, hogy amennyiben nem sikerül megállapodnia végre a magyar kormánynak New York állammal az egyetem működéséről, akkor jövő év elején elkezdik kiköltöztetni az egyetem képzéseit - írta az Index.

A felsőoktatási törvény idén év végéig adott haladékot a CEU-nak, hogy teljesítsék a szemlátomást rájuk szabott, a működésüket akadályozó törvényi kitételeket, ellenkező esetben felfüggesztik az egyetem magyarországi működését. Az egyetem noha alapított amerikai campust, egyértelműsítette amerikai és magyar elnevezését, rendezte a munkatársai magyar-amerikai munkaszerződését, illetve megfelel a magyar akkreditációs kitételeknek, a magyar kormány mégsem írja alá a lassan egy éve elkészült szerződéstervezetet New York állammal.

Amennyiben mégsem írják alá a nemzetközi megállapodást, akkor jövő szeptemberben a világ élvonalába tartozó egyetemet tárt karokkal fogadó Bécsben indulhatnak meg az új hallató képzései. A Budapestre jelentkezett hallgatók mindegyike a magyar fővárosban fejezhetné be a képzését a tervek szerint. A kiköltöztetett képzések főleg az amerikai típusú diplomát adó képzéseket érinti, illetve azokat, amiket a magyar kormány nyilvánosan kifogásolt - azaz esetleg a gender studies is külföldön folytatódhatna. A CEU ugyanakkor nem tervezi felszámolni a hosszabb távon sem a budapesti campust, az épületek a tulajdonukban maradnak.

Érdekesség, hogy az új amerikai nagykövet, David Cornstein a nyáron ígéretet kapott a kormánytól, hogy az egyetem tovább működhet majd. Hogy a kormány mégsem állja a szavát, arra az első jel Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása volt, mikor a Sargentini-jelentés vitáján azt mondta, hogy nem engednek semmiben sem az EU általkifogásolt kérdésekben. Az EU egy éve indított kötelezettségszegési eljárást a magyar kormánnyal szemben.

Szenátorok szóltak a budapesti amerikai nagykövetnek, hogy jó lenne megvédenie a CEU-t

Az Egyesült Államok Képviselőházának és Szenátusának 22 tagja levelet küldött az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, David Cornsteinnek, hogy kifejezze, a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradása erős kétpárti (demokrata és republikánus) támogatást élvez - hívta fel rá a figyelmet a CEU közleménye. A szenátorok hozzáteszik, hogy a CEU esetleges bezárása megítélésük szerint a magyar-amerikai kapcsolatok rovására mehet.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.