ÉLŐ - Ezrek tüntetnek a CEU maradásáért a fővárosban

Farkas Bazsi Unyatyinszki György 2018-10-26 18:17:00

19:14

Négy-ötezer ember gyűlt össze, így saccoljuk. A tüntetésnek vége, a szervezők nem indulnak tovább sehová. Gyuri még elnéz a Kossuth tér felé, ha ott lesz valami, akkor természetesen arról még beszámolunk.

Addig is kösz a figyelmet! 

Egyébként ezt olvastátok már nálunk: 

Egymondatos válaszban rendezte le Rétvári, hogy kapnak-e adómentességet az autista gyereket nevelők

A kormány pár hete ötletként belengette, hogy a három gyermeket vállaló nők mentesülhetnének egész életükre a személyi jövedelemadó (szja) fizetése alól, erről indítanának vitát, illetve az új nemzeti konzultáció részévé is teszik. Az ötlet azonban több kérdést generált, mint amit megoldott volna.

19:09

Vége is a megmozdulásnak. Gyuri azt jelenti a helyszínről, hogy nehéz megsaccolni hányan is gyűltek össze a rendezvény végére. 

November 16-án folytatja a Momentum. 

Nem adjuk a CEU-t! - Második figyelmeztetés

null

 

18:53

Fekete-Győr András következik, a Momentum elnöke. 

 

- A magyar társadalomnak nincs szüksége gondolkodókra, "okoskodókra", az ő ötleteikre. Ők alkothatják meg azt az Európát, ahol egyik nemzeti identutásunkat sem kell feláldozni. Ebben az Orbán-rendszerben nem divat azonban okosnak lenni. Most Széchenyi, Deák és Kossuth is "okoskodó" vagy kirtikus lenne a rendszer szemében - mondja.

Nem érdekli, hogy mi lesz pontosan a magyar-amerikai kapcsolatokkal, vagy ,hogy kirakják-e a Fideszt a Néppártból. Őt az érdekli, hogy a magyar diákok tovább is tanulhassanak.

Orbán fél  a gondolkodóktól. "Orbán fél tőletek!"

Orbán azt akarja, hogy szavazógépek és kussolók legyünk. Hogy maradjunk csak a helyünkön. "Nem érik be a tegnap és a ma bűneivel, a jövőnket is akarják. Ne hagyjuk!" 

"Ne érjük be azzal, amik és ahányan vagyunk. A kormány egy erősödő tömegtől fél" - mondja egyre vehemensen Fekete-Győr. A Momentum az országban viszi szét a hírt, hogy a CEU-val mi történhet, kampányolnak, szórólapokznak majd. Ehhez várja mindenki csatlakozását a párt elnöke.

"December 1-ig van ideje Orbán Viktornak, hogy elvegye a mocskos, korrupt kezét az egyetemről" -mondta, addig van ideje a mozgalomnak tovább duzzadni. Folytatni kell a nyomásgyakorlást. November 16-án a Szabadság téren lesz új tüntetés, ahova a mostaniak közül mindenkit, és elhívott ismerőseiket várják.

18:51

Újabb szónok a színpadon, Gönczi Gergő, leendő Ceus hallgató. Azt mondja, hogy lehet, hogy neki már Bécsbe kell majd járnia. 

"Az oktatás nemzeti ügy, ami egybe kell kovácsolja a nemzetet."

 

- mondja. 

Nagyapja azt mondta neki, ha tanul, akkor lesz jobb az ő és az ország sorsa is. A tudás viszi előre a világot. Nem szabad bezárni egy egyetemet, amit szeretnek a diákok.

"27 év nemzeti kincsét miért szórjuk szét?" Miért nem hallgat az ezer éves államot alapító Szent Istvan intellmeire a kormány?

Ő azt  monjda, hogy nem akar választani a család és a haza, illetve a tanulmányai között. Ha nem tanulunk, sosem leszünk mások, mint feláldozható gyalogok Putyin sakktábláján. Ha a politika betör az egytemre - mondja, akkor ellent kell állni. Jób könyvéből idézve mondja, "eddig jöjj, és ne tovább".

18:40 

Szintén egy volt CEU-s hallgató, Jenei Orsolya a következő szónok. Ő korábban vezette az Amnesty Internationalt is.

Azt mondja, hogy megtanulta, hogy a sokszinű médiából tud tajékozódni, és azt is, hogyan kell segiteni az üldözötteket, nem pedig elvenni értékeiket, elbontani kunyhóikat.

"Csak a gyáva ember fél a kritikától!"

Hangúlyozza, hogy büszkének kellene lenni rá, hogy a CEU milyen minőségi oktatást biztosít.

Azt mondja: "Bár a kormány minden számukra kellemetlen csoportot elhallgattat, de nekünk hinnünk kell, hogy a demokrácia nekünk jár." Hinni kell szerinte abban is, hogy mi itt leszünk, amikor a mostani hatalom már nem lesz.

18:32 

Egy volt CEU-s hallgató, Louis Cano a második felszólaló. Angolul beszél a tömeghez.

"Nem pusztán a CEU, hanem mi és Magyarország fog veszíteni"

- mondja. De a kritikus gondolkodást nem vehetik már el tőlünk.

Azt mondja, demokráciát jött tanulni, pontosabban alkotmányos rendszereket. Épp akkor, amikor a Fidesz belefogott az alkotmányozásba. Hamar megtanulta, hogyan sérül a demokrácia. Noha a választás még szabad,  de a demokrácia  nem pusztán a szavazás, hanem a jog uralma. Ez csorbult most Cano szerint.

Velenzuelai diákként látta már, hogyan veszik el a demokrácia, hogyan veszett el az országa. Azért fog dolgozni, hogy ez itt ne ismetlődjön meg.

 

18:22

Öt szónok lesz - jelentik be a szervezők. 

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja az első. Angolul és magyarul és köszönti a tömeget. Az egyetem korábbi diákja azt mondja: "Bármit is mond a propaganda,  az emberek értékként tekintenek az egytemre. Egykori kivándorló család tagja Berg, de ő hazaszeretetből jött vissza. A rezsim most politikai okoból túszul ejtette az egyetemet, mert "az az öreg bácsi alapítotra, aki minden rossz okozója szerintük". De a kormány Berg szerint nem egyszerűen Soros és a CEU, hanem a kritikus gondolkodás ellen küzdenek, mert veszélyt jelent számukra a tudást.

"Magyarországon pufimellényesek dirigálnak professzoroknak"

- mondja a szónok. 

Ha a kormány eléri a célját, még inkább luxus lesz a tudás és csak a pártkatonák családtagjai tanulhatnak majd - folytatja. A többiek gyárszalag mellett, vagy külföldön tudnak majd csak boldogulni. "Gyertek velünk, december 1-ig ne hagyjuk, hogy ezt az egyetemet, a mi jövőnket tönkre tegyék". 

18:18 

Egy nappal az egyetem bejelentését követően pénteken 18 órára szervezte meg szolidaritási tüntetését a Momentum. Mint arról beszámoltunk, a Közép-európai Egyetem (CEU) bejelentette, hogy mivel az az információ jutott el hozzájuk, hogy a magyar kormány nem hajlandó megállapodni New York állammal a működésük folytatásáról, ezért december 1-ig várnak, utána megkezdik az amerikai típusú képzéseik Bécsbe költöztetését.

A CEU a világ élvonalába tartozó egyetem, Európa számos országából jöttek Budapestre tanulni hallgatók. Pont a héten kelt híre, hogy az MTA-val nyertek egy nagy összegű támogatást egy hálózatkutatáshoz (a Magyar Távirati Iroda kihagyta a CEU-t az általuk szerkesztett hírből), de egyébként ezer szálon kötődik az egyetem a magyar tudományos élethez is.

Az egyetem vezetése szerint noha a felsőoktatási törvény minden rájuk szabott feltételét teljesítették (még képzést is indítottak New York államban), a kormány nem írja alá a nemzetközi megállapodást, erről az amerikai nagykövetet is tájékoztatták. Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese szerint egyértelműnek tűnik, hogy

az alapítójuk, Soros György személye miatt nem írja alá a szerződést a kormány.

A Momentum Mozgalom szerint a kormány egyszerűen elüldöz egy egyetemet, arra kényszerít fiatalokat, hogy elhagyják az országot.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.