Závecz: Ha a szombathelyi választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt lenne a Fidesszel szemben, akkor egy Hende-Ungár párharc lenne a legszorosabb

Farkas Bazsi 2020-11-12 16:54:00
Egy most készül közvélemény kutatás szerint nőtt Ungár Péter támogatottsága. 

Friss közvélemény kutatást készített a Závecz Research, amelyben a szombathelyiek véleményét kérdezték meg a kormány és az önkormányzat járványkeléséről, valamint a városban dolgozó politikusok támogatottságáról.

A koronavírusjárvánnyal kapcsolatos szombathelyi intézkedésekkel májusban és novemberben is sokkal elégedettebb volt a város lakossága, mint az országos döntésekkel. A kormány járványkezelési döntéseivel tavasszal még 73 százalék volt elégedett, most ez 53 százalékra csökkent (különösen a teljesen elégedettek aránya esett vissza: 33-ről 19 százalékra).

A kormánynak azt a döntését, amellyel az önkormányzatoktól forrásokat von el már májusban is sokkal többen ellenezték (57%), mint amennyien helyeselték (33%), azóta az elutasítás mértéke tovább nőtt – jelenleg 64 százalék nem tartja elfogadhatónak ez a lépést, s csak 24 százalék helyesli.

Politikusi ismertségek

A szombathelyi kötődésű politikusok közül hárman lényegében mindenki által ismertek: Hende Csaba, Czeglédy Csaba és Nemény András (99, 97, 96% hallott róluk). Közismert személynek számít Balázsy Péter és Ungár Péter is, 81 és 82 százalék hallotta nevüket. Bana Tibort 59, Iker Áront 18 százalék ismeri. Májushoz képest Ungár Péter ismertsége érzékelhető arányban nőtt, 75-ről 82 százalékra, a többieké lényegében változatlan maradt.

A helyi politikusok kedveltségét a „Szívesen látná-e fontos politikai szerepben” kérdéssel mérte a Závecz. A legnépszerűbb politikus a város polgármestere, Nemény András, 74 százalékos elismertséggel, fél év alatt 3 százalékpontot nőtt ez a mutató. Neményt a Fidesz szavazóinak 55 százaléka respektálja, a pártnélküliek 73, az ellenzéki szavazók 96 százaléka kedveli. Hende Csabáról 40 (májusban 39), Ungár Péterről 35 százalék (tavasszal 32 százalék) említette, hogy szívesen látná fontos politikai szerepben. Czeglédy Csaba 34 százalékon áll e tekintetben (tavasszal 30 százalékon állt), Bana Tibor 23, Iker Áron 10 százalékon (májusban 22 és 9 százalékon álltak). 

A leginkább megosztó személyiségek továbbra is Hende Csaba és Czeglédy Csaba - az őket negatívan értékelők aránya magas: 52 illetve 56 százalék. Ungár Pétert 3 százalékponttal többen helyeznék fontos politikai szerepbe, mint tavasszal. Különösen az ellenzéki választók körében javított sokat: 51-ről 66 százalékra emelkedett az ő szerepvállalását támogatók aránya. A Fidesz híveinek 16, a pártnélküliek 27 százaléka nyilatkozott róla kedvezően.

Most is azt látjuk, mint májusban, hogy a mostani preferenciák szerint Czeglédy Csaba és Ungár Péter között dőlne el egy előválasztás, bár még mindig nagyon sok a bizonytalan választópolgár (májusban a részvételüket ígérők 41, most 34 százaléka volt ilyen). 

A részvételt ígérők 28 százaléka Czeglédyre, 23 százaléka Ungárra voksolna. Május óta mindkét politikus esetében nőttek a támogatottsági arányok, Czeglédynél 6, Ungárnál 5 százalékponttal. Ha két jelölt – egy Fideszes és egy ellenzéki - indulna a következő parlamenti választáson a Hende Csaba-Ungár Péter párharc lenne a legszorosabb (43-40%), májushoz képest ez nem változott (akkor 41-39% voltak a támogatottsági arányok). 

A többi ellenzéki jelölttel szemben Hende Csabának nagyobb az előnye, Czeglédy Csabát 8, Bana Tibort 12, Iker Áront 23 százalékponttal előzi meg (májusban 11, 12 és 24 százalékos különbségek voltak, tehát azóta Hende Csaba és a többi jelölt egymáshoz viszonyított helyzete lényegében nem változott). 

Továbbra is igaz, hogy Ungár Péter azért van szorosabb versenyben Hendével, mint Czeglédy Csaba, mert nagyobb mértékben tudja integrálni az ellenzéki szavazókat. Amíg Ungárra az ellenzék szimpatizánsainak 89 százaléka voksolna, addig Czeglédyre 76 százalékuk.

Fejleszteni kell az egészségügyet

A szombathelyiek óriási többsége a következő évek legfontosabb feladatának az egészségügy fejlesztését tartja (86%). Ezen kívül még négy olyan téma van, amit nagyjából a helyiek hattizede, kétharmada említett megoldásra váróként: 

  • a bérek emelését,
  • a koronavírus okozta válság kezelését,
  • a munkahelyteremtést és az
  • oktatás fejlesztését (65-62-60-57%). 

Ezek közül május óta a koronavírus okozta válságkezelés került be a fontos témák közé, a többi már akkor is ott szerepelt.
Nem ennyire fontos, de a város lakóinak többsége által támogatott feladat a szociális rendszer erősítése (53%). 

Az előbbieknél kevesebben tartják lényegesnek a klímaváltozás elleni harcot és a határok védelmét (45 illetve 43%), bár mindkettőt többen említették meg most, mint májusban (5 illetve 9 százalékponttal). 

 

Szólj hozzá!

Győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a férfi kéziválogatott

Zöld-foki Köztársaság kipiálva, vasárnap Uruguay következik.

Tűz volt egy sárvári lakásban

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Török sztárcsapathoz igazolt a válogatott focista, Szalai Attila

Másfél év után távozik a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Terrortámadással és a Parlament lerohanásával fenyegetőzött, letartóztatásban marad

A hajléktalan férfi többször állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Nagy Feró 75: Új dallal készült a Fatal Error

A szombathelyi gitárossal, Joós Bencével felálló együttes is szülinapi bulit tart.

Az ADOM Diákmozgalom többek között az javasolja, idén se legyen szóbeli érettségi

Emellett még hat javaslatuk van az érettségi vizsgák kapcsán.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban.

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Közeledik a választás, „napirendre került” a 82-es út új győri bevezető szakaszának tervezése

Elkezdtek foglalkozni vele, de az út megépítésére még sok évet kell várni.

Trump még gyorsan belerúgott a Xiaomiba

Elnökségének utolsó napjaiban feketelistára tette a népszerű techcéget.

Operatív törzs: túl jól haladnak az oltások Magyarországon

Megtartják februárban a központi írásbeli felvételiket.

Új erőnléti edző érkezett az Egis Körmendhez

Saša Ogrizović helyett Jure Muršec érkezett a vasi csapathoz.

A gyermekeket bármikor zaklathatják az interneten

A szakértők szerint a szülők feladata lenne a helyzet kezelése.

van még itt cikk a témában: