Veszélyeztetett fajjá vált az európai hörcsög

Fehér Buda 2020-07-10 14:15:00

Forrás: Metro

30 éven belül eltűnhetnek a kontinensről.

Kongatják a vészharangokat az állatvédők, mert a legújabb kutatások kimutatták, hogy veszélyeztetett fajjá vált az európai hörcsög. A természetet megóvni kívánó kutatók azt mondják, a rágcsáló harminc éven belül teljesen eltűnhet Európa és Oroszország területéről, de a veszélyeztetett fajok listájára felkerültek még a gyűrűsfarkú makik is, akik egyre nehezebb helyzetbe kerülnek Madagaszkáron.

A veszélyeztetett fajok listájára 13 új állatot írtak fel, példáuk az egérmakit is, amik a világunk legkisebb főemlősei. Az egérmakik lakhelye az erdőirtás következményében egyre fogy, a kutatás kimutatta azt is, hogy Afrikában a főemlősök több mint fele néz szembe a kihalással.

A környezetvédelemre fókuszáló kutatókat összetartó csoport szerint tisztán az emberek tevékenysége miatt halnak ki az állatok, a csoport igazgatója, Dr. Grethel Aguilar azt mondja, meg kell változtatnunk a természethez való hozzáállásunkat, ha meg akarjuk védeni az állatfajokat. Szerinte azzal érnénk el a legtöbbet, ha olyan munkahelyeket teremtenénk, amelyek nem függenek az erdőirtástól, így lehetne megóvni az állatok élőhelyeit.

Az európai hörcsögök viszont több helyzet miatt kerültek fel a kutatók listájára, hiszen kimutatták, hogy a rágcsálók sokkal kevesebb utódot nemzenek, mint a 20. században. Akkor ugyanis még átlagosan 20 utód jött világra egy-egy nemzés után, mostanra ez a szám már csak öt-hat körül mozog. Azt nem tudják pontosan a szakértők, hogy mi okozza a visszaesést, de elképzelhető, hogy a mezőgazdaság, a globális felmelegedés, és még a fényszennyezés is szerepet játszik a rágcsálók nemzésének a visszaesésében. 

A környezetvédők hozzáteszik, hogy az európai hörcsögök eredeti élőhelye, amely Franciaországban található, háromnegyedére csökkent. Hasonló a helyzet Németországban is, ahol harmadára csökkent a rágcsálók élőhelye, míg Kelet-Európában mindössze már csak az eredeti lakhelyük 25 százalékán találhatóak meg.

Szólj hozzá!

Novemberben kezdődik az M83-as út fejlesztése Pápa és Győr között

132 milliárd forintba fog kerülni a tervek szerint.

Két autó karambolozott Győr külvárosában

A baleset a Pápai úton történt.

A napsütésé lesz a főszerep

Nyugaton nem kell esőre számítani.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Szellemet kaptak lencsevégre egy angliai bányában

Élő videó készült a meghökkentő esetről.

Hamarosan megkezdődhet a Vasvárt elkerülő, 2x1 sávos út tervezése

Összesen egy 4,5 kilométer hosszú útszakasszal segítenék levegőhöz jutni a várost

Teljesen lezárták a 82-es főutat Csesznek mellett

A 82-es számú főút 25. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét és Csesznek között két személygépkocsi ütközött augusztus 7-én fél öt után nem sokkal.

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

Ma estétől újból lehet mozizni Sárváron

Egyelőre rövidített nyitva tartás mellett üzemel majd a filmszínház.

100 ezer gyermek vált hajléktalanná a bejrúti robbanást követően

Már legalább 154 halálos áldozatot szedett a katasztrófa.

van még itt cikk a témában:

A kevés húst tartalmazó étrenddel jobban védhetjük a természetet, mintha vegetáriánussá válnánk

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.