Vámos Miklós az új könyvében, a Dunapestben mesélteti a „védett házakat"

ugytudjuk.hu 2020-11-15 08:59:42
Sokan nagyon várták a népszerű író legújabb regényét, amely most megjelent.  A szerző jelezte, hogy művének igazi főszereplője nem személy, hanem egy ház. Még pedig az lipótvárosi Pozsonyi út 38-40-es, ami ma is tananyag szakmai körökben.  

Az épület lenyűgöző, a Bauhaus egyik remeke. Pompás, a napfényt csapdába ejtő, Dunára néző  teraszaival, valamint elegáns, nagy belső tereivel és leginkább a különösen ívelt lépcsőházával kora egyik építészeti szenzációja volt. Köszönhetően a zseniális építészeknek, Hofstatter Bélának és társának, Domány Ferencnek. No és a megrendelőnek, a cukorgyáros Hatvany Lajosnak, az irodalmárok mecénásának.  

Vámos könyve e házhoz jut el, illetve végig itt kereng, de messziről indít. Egy francia nő, Linda Roman és egy angol férfi, Richard Dutch történetével. Dutch magyar jelentése Holland, az angol férfi gyökereiben a magyar Hatvany családhoz kötődő. „Ennyit a tiszta vérvonalakról", jegyzi meg ironikusan a szerző.   

Linda és Dutch – aki sejthetően Deutsch volt, Hatvany Deutsch, de Angliába kivándorolt szülei levették róla a név „terhét" – egymásra talál, házasságban. Ezt viszont nem hálják el a férfi miatt, így a megszületendő ikrek egy titokban történt beültetés gyümölcsei.

Richard beteg lesz, meghal, Linda fut maga elől, egészen Budapestig. Ott is egy szép épületbe, annak is éttermébe, ahol elkezdődik két hetes kalandsorozta. Harmincas pesti fiatalokkal jön össze a negyvenes, modell alakú, igéző szépségű breton nő. Aki megsejti: ez a különös, "dunapesti" nép állandó nyugtalanságban, zaklatottságban él. Mintha menekülne múltjától. Úgy, mint ő...

Ez a könyv fikciós vonulata. Nem igazán kidolgozott és kissé banális. A francia és az angol szál elvileg feldobhatná a cselekményt, de nem ez történik. Marad az erotika, de mosolyogtató szinten.

 Aztán hirtelen változik a kép. Egyre markánsabban jelenik meg a Pozsonyi 38-40. múltja. A ház, amelynek minden kövéhez sok szenvedés tapad, a ház, amely a magyar szellemi élet kitüntetett központja volt. A ház, amely a zsidó származású magyar nagypolgárság eszményeit jelenítette meg.  

Fotó: Vámos Miklós Facebook-oldala

Ebben az épületben látta vendégül az építtető  Hatvany, a Nyugat mecénása heti-havi rendszerességgel  Kosztolányit, Móriczot, Füst Milánt, József Attilát, Szép Ernőt. Utóbbi, amikor már degradálta a Rákosi-rezsim, így mutatkozott be: Szép Ernő voltam...

A jeles szellemi emberek távozáskor egy ezüst tálcáról névre szólóan vehették át nagylelkű támogatójuk apanázsát. József Attila is. Hatvany intézte el, hogy a költő a házában találkozhatott Thomas Mann-al. A barátság kitartott egészen addig, amíg József Attila meg nem írta a Döntsd a tőkét! című versét (Hatvany ugyan még meghívta, de már nem adott pénzt neki).   

A regény egyre komorabb kanyarokat vesz, eljutunk a ház vészkorszakáig, 1944 őszéig, a nyilas hordákig. A Kun páter, Megadja Ferenc-féle rémek vezette lumpen csürhe Hofstatter Bélát és felségét, Ditkét is elkapja, menlevelüket széttépik. A világhírű építészt és felségét világhírű házuktól nem messze lövik bele a Dunába.  

A regény akkor válik sodróvá, amikor képbe kerül a két nagy zsidómentő, a svájci alkonzul Carl Lutz és a svéd Raoul Wallenberg. Innentől tényleg nem lehet letenni a művet. Vámos remekül játszik a történelmi tényekkel, dokumentumokkal és az ezekből – általa – levont, lehetséges helyzetekkel.

A két diplomata több tízezer budapesti zsidó életét mentette meg úgy, hogy a sajátját percenként kockáztatta. A nyilas horda szellemi sötétsége néha kezükre játszott, ugyanis bevette blöffjeiket. Ilymódon még percekkel a Dunába lövés előtt is sikerült sokakat kimenteniük.

A regény végén összeér a valóság és a képzelet. Éjjel, amikor csobog a Duna, a védett házak lebegni kezdenek, lakóik álmodnak. Ezekben az álmokban bombák hullnak, nyilasok röhögése hallik az áldozati sikoly előtt. Fröccsen a vér, lehúz a jeges víz... 

Aztán a házak kerengése véget ér, visszarendeződnek a partra. A lakók szédelegve ébrednek. Éveknek tűnt a zuhanás – pedig csak pár másodperc volt az egész.

A múltat és a jelent erős időszövetként fonja az írói képzelet a Pozsonyi úti házak köré. Amiken néhány hajszálrepedés jelzi csak, hogy ők is öregszenek... 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.