Változások lesznek a szombathelyi roma önkormányzatban

Horváth Zoltán 2019-09-06 10:50:00
Választás előtti nemzetiségi körkép.

Az október 13-ai önkormányzati választással egy időben a nemzetiségek is megválasztják az elkövetkező 5 évre képviselőiket. Még nem zárult le ugyan a jelölési szakasz, tehát elvi lehetőség még van arra, hogy új jelöltek kerüljenek be a rendszerbe, de Szombathelyen már a nemzetiségi jelöltek nagy része is regisztrált.

2014-ben a horvátok jelöltjei mindannyian a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesülete, a Muramenti Horvátok Egyesülete és az Országos Magyar–Horvát Baráti Társaság színeiben indultak. Akkor az ötjelöltből három került be a nemzetiségi önkormányzatba: Horváth Jánosné, Skrapits László és Jurasits Ferenc. Közülünk Skrapits László lett az elnök.

Idén a korábbi három helyett csak egy jelölő szervezet, a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesülete színeiben indulnak a jelöltek. A jelenlegi képviselőkön kívül Horváth Józsefné, Horváth Gyula Vladimir méretteti meg magát.

A németeknél, csakúgy mint az előző alkalommal, most is a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas- Zala Megyei Szövetsége színeiben indul az összes jelölt. Legutóbb négyen próbálkoztak a három helyre, végül Friedl Tamás, Unger Bernadett és Zielbauer György lett a befutó. A német nemzetiségi önkormányzat Friedl Tamás elnökletével alakult akkor meg.

A jelenlegi képviselők újra a rajthoz álltnak, de a szombathelyi németek Friedl Tamás Dávidra és Zielbauer Veronika Ágnesre is szavazhatnak.


Szintén maradtak a Magyarországi Szlovének Szövetségénél a szlovén nemzetiségiek is. Akik öt éve Braunstein Annát, Cser Rudolfot és Mukicsné Kozár Máriát választották képviselőnek a négy jelölt közül. A szombathelyi szlovén nemzetiségi önkormányzat elnöke Mukicsné Kozár Mária lett.

Idén túl nagy verseny nem várható, ugyanis csak az a három szlovén nemzetiségi politikus indul, aki jelenleg is az önkormányzat tagja.

Más a helyzet viszont a roma nemzetiség esetében, akiknél mindig is kicsit nagyobb volt a harc a helyekért, mint a többieknél. Legutóbb két szervezett csapott össze, melyek közül a Közös Kézfogás Roma Polgárjogi Egyesület csúnyán elbuktak, míg a Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület tagjai (akik már korábban is a roma önkormányzat tagjai voltak) győzedelmeskedtek. Így lett Vajda László Orfeusz, Forgács Károlyné, Vajda Rudolf és Ferkovics József képviselő. Az elnök Vajda László Orfeusz lett, aki időközben fiatalon, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Helyére az eredetileg Forgácsné néven bekerült, közben nevet módosított Valentin Károlyné került. A sors fura fintora volt, hogy a Vajda László Orfeusz halála miatt megüresedett helyre az a Harangozó Kálmán került be, aki a Közös Kézfogás Roma Polgárjogi Egyesület fő szervezője volt, hiszen ő érte el a legtöbb olyan szavazatot, amely első körben még nem eredményezett befutó helyet. 

Jelenleg úgy néz ki, hogy idén nem kell számolni a roma nemzetiségnél szervezetek közötti küzdelemmel, hiszen csak egy csapat állt fel: Ferkovics József, Horváth Csaba, Szabó János, Vajda Rudolf, Valentin Károly és Valentin Károlyné küzd majd meg a szavazatokért azonos jelölő szervezet színeiben.

A korábban a HÁROFIT körül tömörülők most viszont más szervezett színeiben indulnak, bár meglehetősen furcsa hogy a szombathelyi roma jelöltek a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete alatt mérettetik meg magukat. A választás.hu adatbázisát végig nézve azonban láthatjuk, hogy ez a szervezet nem csupán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van jelen, de az ország minden pontján állít jelölteket, így Budapesten, vagy akár a Vas megyei Sárváron, Csepregen, Kőszegen is. A Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete amúgy a birosag.hu civil szervezeti névjegyzéke szerint Miskolci székhelyű egyesület, melynek elnöke Dancs Mihály, aki az miskolci romák 2014-es kitelepítése elleni fellépéséről ismert, és aki az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese is volt egy időben.

A Népszava szeptember 4-én megjelent cikke szerint, amely az országos roma erőviszonyokról számol be, a Farkas Flórián felé Lungo Drommal szemben több cigány szervezet is fellép, „a Dancs Mihály-féle Roma Polgárjogi Mozgalom például jelentősen befolyásolhatja az erőviszonyokat”. A cikk emlékeztet arra, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok eredménye alapján alakul ki az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) összetétele. Így az, hogy a szombathelyi csapat beállt egy országos egyesület mögé, a ORÖ végső összetételét is befolyásolhatja.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.