Újságírói példakép lett a kambodzsai fotós, aki megörökítette a khmer-rendszer szörnyűségeit

ugytudjuk.hu 2020-07-13 07:17:02
Gyilkos mezőkön épült fel a rendszer.

Negyvenöt évvel ezelőtt került hatalomra Kambodzsában a vörös khmer nacionalista mozgalom, ami a nemzetépítő jelszavak máza mögött csaknem kiirtotta a lakosságot. A Párizsban tanult idealista Pol Pot olyan kommunista államot képzelt el kollégista társaival, amely kizárólag munkaalapú. A tudás és a tehetség ebben a rendszerben halált ért.

E korszakról készített mára már klasszikus filmet Roland Joffé 1985-ben, hogy aztán rá egy évre be is söpörjön érte három Oscart. A Gyilkos mezők (The Killing Fields) alapja az azonos című regény, amit Sydney Schanberg újságíró adott ki. Megtörtént eseményeken alapul, mintegy emléket állít a tisztességes, bátor és oknyomozó újságírásnak. Amikor még szolidárisak voltak egymás iránt a sajtó munkatársai, akár az életük árán is.

Sydney a hetvenes évek elején a The New York Times munkatársaként dolgozott a háborús övezetben, munkáját alapvetően segítette a helyi Dith Pran fotóriporter-tolmács. Kettőjük sorsát öntötte aztán könyvbe az amerikai úgy, hogy abban megjelenik a vörös khmer gyilkos társadalom-átalakító kísérlete. Őt a filmben Sam Waterston, kollégáját Heing S. Ngor alakítja. Fotósként feltűnik a vásznon John Malkovich is.

A páros neve akkoriban világszerte ismertté vált, mivel ők leplezték le az amerikaiak titkos bombázásait a zűrzavarba süllyedő országban. Schanberg ezért később Pulitzer-díjat kapott, kambodzsai kollégája már korántsem volt ilyen szerencsés. Az elején még sikerült nekik és több társuknak a főváros, Phom Penh francia nagykövetségére menekülniük, de aztán a diadalittas khmerek zaklatása állandóvá vált és felőrölte a követség erejét.

Végül kiadták azokat, akik kambodzsai gyökerekkel rendelkeztek, a vegyesházasságban élőket is. Dithnek szereztek ugyan hamis brit útlevelet, de a sors kegyetlen iróniája folytán nem sokkal az ellenőrzés előtt a kép „beégett" (technikai hiba az analóg korból, a rossz papír miatt egy idő után a rögzített fotó eltűnik). A követséget el kellett hagynia, szinte azonnal munkatáborba vitték, alapos verések közepette.

Gúnyos mellékszál az USA-nagykövet menekülése a fővárosból. Nagyjából úgy, mint nem sokkal előtte kollégájának eliszkolása a vietnami Saigonból... Csillagos-sávos lobogóba burkoltan, helikopterek gyűrűjében, de mégis gyáván és megalázottan.

Sydney haza, kollégája a halottakkal teli, gyilkos mezőkre kerül. Négy év után megszökik, az elhurcolt kambodzsai értelmiségiek közül egyedüliként (!) éli túl a borzalmakat. Végül a vietnami hadsereg benyomul az országba és leveri a teljesen elszabadult rezsimet.

Dith megmenekült, az USÁ-ba költözött és folytatta munkáját barátjával. Aztán majd ő lesz az, aki halálig küzd azért, hogy a khmerek tetteire fény derüljön. Volt rá oka: 50 rokonát végezték ki, népes családjából csak ő és nővére maradt életben.

„Egyszemélyes kereszteshadjárat vagyok. Azokért szólok, akik nem élték túl és azokért, akik még most is szenvednek. Csakúgy, mint egyik példaképem, Elie Wiesel, aki a zsidó holokauszt rettenetére hívta fel a világ figyelmét. Én a kambodzsai holokausztra próbálom ráébreszteni a világot, mert mindezen tragédiáknak egyetemes jelentősége van" - mondta el egy interjúban.

A vörös khmerek kommunista-nacionalista rendszerének indulásakor bevezették a nulla évet, eltöröltek minden addig működő intézményt. A kereskedelemtől kezdve, a bankokon, egészségügyön, oktatáson, valláson keresztül egészen a családig. Az elszakított gyerekeket katonává, vagy bárhová küldhető munkássá nevelték.

Szóhasználatukban a Demokratikus Kampucsea 7 millió lakosából két-, más források szerint közel hárommilliót - csecsemőket, gyerekeket, nőket, öregeket egyaránt - mészároltak le. A városi értelmiséget, a nemzetiségieket kényszermunkatáborokba hurcolták. Itt az embertelen körülmények között agyondolgoztatott munkások szinte kivétel nélkül előbb-utóbb belehaltak az éhezésbe, vagy a változatos betegségekbe, a mindennapos, rutinszerű kivégzésekbe.

„A hullákat egymás hegyire-hátára hányták a vizes árkokban, és pontosan lehetett tudni, hogy hol vannak a gyilkos mezők, mert a fű ott mindig sokkal magasabbra nőtt és zöldebben virított a holttestek fölött" - írja Schanberg könyvében. 

Amelynek filmes változatát érdemes időnként újranézni, mert a vörös khmerek itt élnek közöttünk. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.