Újabb fideszes piti bosszú miatt lehetetlenítik el továbbra is az élvonalban szereplő szombathelyi női kézilabda csapatot?

Farkas Bazsi 2020-09-01 06:34:00
Az Érdről ide menekített HVSE klubmenedzser, Szántó Erzsébet próbálja meg fújni a Passzátszelet az önkormányzati tulajdonú Sportkomplexumban úgy, hogy a sportegyesület több hónapnyi bérleti díjjal tartozik. 

Alig két hete írtunk róla, hogy a közgyűlési döntés ellenére, megint kiszorultak az SZKKA NB1-es női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumból. Az ok pályafoglaltság volt. Nos az augusztus 21. edzőmeccs idején, amit a pálya foglaltsága miatt, Sárváron rendezett meg a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, a Haladás Sportkomplexum munkacsarnoka pontosan ennyire volt foglalt:

Fotó: Farkas Bazsi

Ottjártunkkor a két pálya közül csupán az egyik volt foglalt, azon is félpályán edzett egy utánpótlás foci, vagy futsal csapat, az biztos, hogy a labda kapura vezetését gyakorolták nagyjából tizen.

De, hogyan lehet az, hogy a Haladás Sportkomplexum, amit az önkormányzat cége üzemeltet nem ad teret a kéziseknek? Holott azt, a mostani városvezetés, még az előző ciklusban kiemelte, hogy amennyiben ők lesznek Szombathely élén, a sport csapat mellett tűzzel vassal küzdeni fognak, hogy helyben készülhessenek és meccselhessenek.

Lehet kicsit bonyolultnak tűnik, de a városi fenntartású létesítményben, jelenleg, a városnak van a legkevesebb szava. Azt ugyanis szinte non-stop bérlésre a Haladás VSE-nek adták ki, így a HVSE mondja meg, hogy nekik, mikor kell a csarnok és mikor nem. Arról nem is beszélve, hogy a Hende Csaba (Fidesz-KNDP), a térség országgyűlési képviselője szerint, az előzőnél olcsóbb fenntartási költségbe kerülő létesítmény fenntartásához, a HVSE 300 millió forintos állami támogatást is kap.

Egyszerűsítve: a dolog úgy néz ki, mintha egy családban az apa épített volna egy házat, annak fenntartását a nagyobbik fiúra bízta, de a kisebbik testvér lakik az épületben, akinek apu évente odaadja a bérleti díjat, hogy azt adja oda a tesónak, aki ebből fedezi a rezsit.

Haladás vs. SZKKA

2015 júniusában jelentette be a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, hogy regionális kézilabda akadémia alakult Szombathelyen

A Haladásban a tüskét az okozta, hogy a 2013/2014-es szezonban még az ő mezüket viselve versenyzett az SZKKA felnőtt csapata az NB 1/B Nyugati csoportjában. A 2014/2015-ös bajnokságban aztán már az akadémia önállóan indította el a felnőtteket, igaz egy osztállyal lejjebb az NB II-ben. 

A Haladás hoppon maradt, a fideszes polip csápjait pedig kiterjesztette a Vas Megyei Kézilabda Szövetségre. 2016-ban Hende Csaba titkárnőjéből lett feleségét, Szajlai Mónikát beválasztották a Vas Megyei Kézilabda Szövetség elnökségébe, sőt Homlok Zsoltot, aki 2018-ban a Haladás VSE elnöke lett, ugyanezen a tisztújításon küldöttnek választották. 

Innentől kezdve pedig elkezdődött egy számunkra elég nehezen követhető fúzió az Érddel. Egészen a 2018/2019-es bajnoki idényig maradtak az NB1/B-ben a Haladás kézisei, akik utolsó szezonukat győztes meccs nélkül zárták. Korábbi években pedig csakis azért maradhattak a másodosztály albérlői, mert egyik feljutó csapat sem vállalta az NB1/B-t.

Annyi mindenképpen látszik, hogy míg az SZKKA története jelenleg ott tart, hogy második élvonalban eltöltött szezonjára készül a gárda, addig a Haladásnál a sok-sok próbálkozás ellenére kipukkadt a labda. Ma már az utánpótlás játékosok - az utolsó csoport 50-60 gyereket jelentett - is az SZKKA-hoz igazoltak.

A fideszes gőg azonban nem engedi meg, hogy akár egy ilyen történetből is vesztesen szálljanak ki. Akkor inkább betartanak az ellenfélnek. (Bár kicsit más a példa, de pontosan ilyen piti bosszúról szól Molnár Miklós vasivizes meghurcoltatása is.)

Az SZKKA tervei, hogy Szombathelyen komoly kézilabda életet építenek fel annyira komolyak voltak, hogy saját csarnokban gondolkodtak. Telek, tervek, pénz is lett volna rá. Ám úgy hírlik, ekkor jött Hende Csaba, aki bemasírozott a Kézilabda Szövetségbe és kijelentett, hogy a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia semmiféle TAO-keretet nem kaphat saját csarnok építésére. 

Így viszont maradtak a városi létesítmények: az egyetem sportcsarnoka, az Aréna Savaria, és a Haladás Sportkomplexum.

Ha Érd, akkor Szántó Erzsébet

Elég beütni a Googleba Szántó Erzsébet nevét, aki az érdi kézilabda körül dolgozott, majd aztán viharosan távozott. Hogy pontosan mi is volt távozásának oka azt konkrétan nehéz megmondani. Annyit lehet kiolvasni a beszámolókból, hogy 2018 nyarán kegyvesztett lett az akkori, egyébként fideszes polgármesternél, T. Mészáros Andrásnál, aki leváltotta Szántót az érdi önkormányzati cég, a nem túl bonyolult nevű, Sport kft. éléről. Szántó 2012 óta töltötte be az ügyvezetői pozíciót, előtte a cég gazdasági vezetője volt. T. Mészáros ki is tüntette az érdi kézilabda sikersportágá emeléséért. Csakhogy Szántó a 2019-es önkormányzati kampány finisében ezt úgy hálálta meg, hogy egy Facebook-posztban pénzmosással és korrupcióval vádolta meg a polgármestert. 

Érden három jelölt indult el a polgármesteri szék elnyeréséértl: T. Mészáros, Csőzik László, az összellenzéki jelöltje és Tekauer Norbert, aki függetlenként indul. Tekauer Szántó Erzsébet élettársa, aki Szántó eltávolítása után lemondott a női kézilabdaklub elnöki posztjáról, majd nem sokkal később kizárták a helyi közgyűlés Fidesz-frakciójából - írta akkor az eseményekről az Átlátszó

Érden nyert az összellenzéki jelölt, Csőzik László. Szántó pedig a Haladás VSE-hez igazolt át, és rövid időn belül megmondó ember lett, még az évek óta a HVSE erős emberének számító Bokor Zsoltot is beelőzte a hierarchiában. 

Szántó Erzsébet és Hende Csaba a Haladás Sportkomplexumban

Fotó: Hende Csaba Facebook

Nem ő volt az egyetlen, korábban jól teljesítő aztán - mondjuk így - feladat nélkül maradt - fideszes káder, aki ebben az időszakban a HVSE-hez ejtőernyőzött. A szombathelyi Fidesz propagandájának indult, aztán mára a teljes érdektelenség narancssárga masszájába süppedt, frisss.hu korábbi ügyvezetője, a 2010 és 2019 között abszolút független, objektív városi Médiaközpont szakmai megmondóembere, Horváth Zoltán is Haladás VSE-ben kapott állást, mint sajtós.

És persze ne feledkezzünk meg a 2018-ban a Haladás Sportkomplexum élére kinevezett, Szombathelyi Fidesz alelnökről, a mindössze érettségivel rendelkező, a saját párttársai által ügyvezetőnek kinevezett Gál Sándorról sem.

A 2019-es őszi választások után Gál ment, ezzel az új városvezetés saját emberét ültette a Sportkomplexum élére. A Haladás VSE azonban egy egyesület, így annak elnökségére a városvezetésnek nincsen hatása. Korábbi példánál maradva: a ház maradt, apu maradt, a nagytesó személye változott, de az albérlő kistesó maradt a helyén.

Akkor sem jöttök be! 

Még 2018-ban, a közgyűlési döntés ellenére kötött a Sportkomplexum akkori ügyvezetője, Gál Sándor a város számára egy előnytelen szerződést. Ez azt jelenti, hogy bár a városé az épület, azt akkora időre kötötte le a HVSE, hogy annak használatáról szinte az egyesület dönt. Csakhogy időközben a Haladásban teljesen megszűnt a kézilabda, a röplabda megyei szintre esett vissza, így a futsalon kívül más teremben játszott csapatsport nem is maradt. 

Az SZKKA mégsem jut be a terembe, mint azt az augusztus 21. példa is mutatja. 

Úgy tudjuk, hogy több egyeztetés is volt a HVSE, vagyis az azt képviselő Szántó Erzsébet, a városvezetés, és az SZKKA elnöke, Pődör Zoltán között. Úgy értesültünk, hogy ezeken a megbeszéléseken többször is elhangzott, hogy a Haladás VSE 300 millió forintos állami támogatása többek között Szántón és Homlokon múlik. Így a Sportkomplexum terembeosztása továbbra is az ő fennhatóságuk, ők fújják a Passzátszelet.

A megbeszéléseken nem voltunk ott, az viszont tény, hogy a HVSE március óta tartozik a Sportkomplexumnak a bérleti díjnak.

Tudom, unalmas már a hasonlat, de ha kistesó nem fizet, akkor gyakorlatilag bárki bérelheti az apu által épített házat, nagytesónak csak pontosan el kell számolnia a közművek felé, a lényeg, hogy a ház működjön. Az már egy másik kérdés, hogy a kistesó helyett, érkező albérlőnek apu valószínű nem fogja állni a lakbért.

De vissza az SZKKA terem gondjaihoz. Emlékeznek még a Haladás kézis álmaira és, hogy szakmaiság nélkül, hogyan futott zátonyra a hajó? Nos, ha nekik nem ment, akkor betartanak az SZKKA-nak. Szántó ugyanis adna termet, de senki ne gondolja, hogy az apró kis kellemetlenségek nincsenek benne a “csomagban”. A világ egyik legerősebb bajnokságában induló felnőtt kézisek csakis az oszlopokkal körbevett “B”-pályára mehetnének be. Ha pedig a klubvezetés úgy forgatná a csapatokat, hogy a felnőtt az egyetemi sportcsarnokba menne edzi és az utánpótlás pedig bemenne a már említett “B” pályára, abba a HVSE nem megy bele. Lábmosó lavorban szinkronúszás.

Pénteken indul, az NB1-es női kézilabda bajnokság. Addig azért jó lenne valahol edznie a csapatnak. 

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.