Újabb fideszes piti bosszú miatt lehetetlenítik el továbbra is az élvonalban szereplő szombathelyi női kézilabda csapatot?

Farkas Bazsi 2020-09-01 06:34:00
Az Érdről ide menekített HVSE klubmenedzser, Szántó Erzsébet próbálja meg fújni a Passzátszelet az önkormányzati tulajdonú Sportkomplexumban úgy, hogy a sportegyesület több hónapnyi bérleti díjjal tartozik. 

Alig két hete írtunk róla, hogy a közgyűlési döntés ellenére, megint kiszorultak az SZKKA NB1-es női kézilabdázói a Haladás Sportkomplexumból. Az ok pályafoglaltság volt. Nos az augusztus 21. edzőmeccs idején, amit a pálya foglaltsága miatt, Sárváron rendezett meg a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, a Haladás Sportkomplexum munkacsarnoka pontosan ennyire volt foglalt:

Fotó: Farkas Bazsi

Ottjártunkkor a két pálya közül csupán az egyik volt foglalt, azon is félpályán edzett egy utánpótlás foci, vagy futsal csapat, az biztos, hogy a labda kapura vezetését gyakorolták nagyjából tizen.

De, hogyan lehet az, hogy a Haladás Sportkomplexum, amit az önkormányzat cége üzemeltet nem ad teret a kéziseknek? Holott azt, a mostani városvezetés, még az előző ciklusban kiemelte, hogy amennyiben ők lesznek Szombathely élén, a sport csapat mellett tűzzel vassal küzdeni fognak, hogy helyben készülhessenek és meccselhessenek.

Lehet kicsit bonyolultnak tűnik, de a városi fenntartású létesítményben, jelenleg, a városnak van a legkevesebb szava. Azt ugyanis szinte non-stop bérlésre a Haladás VSE-nek adták ki, így a HVSE mondja meg, hogy nekik, mikor kell a csarnok és mikor nem. Arról nem is beszélve, hogy a Hende Csaba (Fidesz-KNDP), a térség országgyűlési képviselője szerint, az előzőnél olcsóbb fenntartási költségbe kerülő létesítmény fenntartásához, a HVSE 300 millió forintos állami támogatást is kap.

Egyszerűsítve: a dolog úgy néz ki, mintha egy családban az apa épített volna egy házat, annak fenntartását a nagyobbik fiúra bízta, de a kisebbik testvér lakik az épületben, akinek apu évente odaadja a bérleti díjat, hogy azt adja oda a tesónak, aki ebből fedezi a rezsit.

Haladás vs. SZKKA

2015 júniusában jelentette be a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, hogy regionális kézilabda akadémia alakult Szombathelyen

A Haladásban a tüskét az okozta, hogy a 2013/2014-es szezonban még az ő mezüket viselve versenyzett az SZKKA felnőtt csapata az NB 1/B Nyugati csoportjában. A 2014/2015-ös bajnokságban aztán már az akadémia önállóan indította el a felnőtteket, igaz egy osztállyal lejjebb az NB II-ben. 

A Haladás hoppon maradt, a fideszes polip csápjait pedig kiterjesztette a Vas Megyei Kézilabda Szövetségre. 2016-ban Hende Csaba titkárnőjéből lett feleségét, Szajlai Mónikát beválasztották a Vas Megyei Kézilabda Szövetség elnökségébe, sőt Homlok Zsoltot, aki 2018-ban a Haladás VSE elnöke lett, ugyanezen a tisztújításon küldöttnek választották. 

Innentől kezdve pedig elkezdődött egy számunkra elég nehezen követhető fúzió az Érddel. Egészen a 2018/2019-es bajnoki idényig maradtak az NB1/B-ben a Haladás kézisei, akik utolsó szezonukat győztes meccs nélkül zárták. Korábbi években pedig csakis azért maradhattak a másodosztály albérlői, mert egyik feljutó csapat sem vállalta az NB1/B-t.

Annyi mindenképpen látszik, hogy míg az SZKKA története jelenleg ott tart, hogy második élvonalban eltöltött szezonjára készül a gárda, addig a Haladásnál a sok-sok próbálkozás ellenére kipukkadt a labda. Ma már az utánpótlás játékosok - az utolsó csoport 50-60 gyereket jelentett - is az SZKKA-hoz igazoltak.

A fideszes gőg azonban nem engedi meg, hogy akár egy ilyen történetből is vesztesen szálljanak ki. Akkor inkább betartanak az ellenfélnek. (Bár kicsit más a példa, de pontosan ilyen piti bosszúról szól Molnár Miklós vasivizes meghurcoltatása is.)

Az SZKKA tervei, hogy Szombathelyen komoly kézilabda életet építenek fel annyira komolyak voltak, hogy saját csarnokban gondolkodtak. Telek, tervek, pénz is lett volna rá. Ám úgy hírlik, ekkor jött Hende Csaba, aki bemasírozott a Kézilabda Szövetségbe és kijelentett, hogy a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia semmiféle TAO-keretet nem kaphat saját csarnok építésére. 

Így viszont maradtak a városi létesítmények: az egyetem sportcsarnoka, az Aréna Savaria, és a Haladás Sportkomplexum.

Ha Érd, akkor Szántó Erzsébet

Elég beütni a Googleba Szántó Erzsébet nevét, aki az érdi kézilabda körül dolgozott, majd aztán viharosan távozott. Hogy pontosan mi is volt távozásának oka azt konkrétan nehéz megmondani. Annyit lehet kiolvasni a beszámolókból, hogy 2018 nyarán kegyvesztett lett az akkori, egyébként fideszes polgármesternél, T. Mészáros Andrásnál, aki leváltotta Szántót az érdi önkormányzati cég, a nem túl bonyolult nevű, Sport kft. éléről. Szántó 2012 óta töltötte be az ügyvezetői pozíciót, előtte a cég gazdasági vezetője volt. T. Mészáros ki is tüntette az érdi kézilabda sikersportágá emeléséért. Csakhogy Szántó a 2019-es önkormányzati kampány finisében ezt úgy hálálta meg, hogy egy Facebook-posztban pénzmosással és korrupcióval vádolta meg a polgármestert. 

Érden három jelölt indult el a polgármesteri szék elnyeréséértl: T. Mészáros, Csőzik László, az összellenzéki jelöltje és Tekauer Norbert, aki függetlenként indul. Tekauer Szántó Erzsébet élettársa, aki Szántó eltávolítása után lemondott a női kézilabdaklub elnöki posztjáról, majd nem sokkal később kizárták a helyi közgyűlés Fidesz-frakciójából - írta akkor az eseményekről az Átlátszó

Érden nyert az összellenzéki jelölt, Csőzik László. Szántó pedig a Haladás VSE-hez igazolt át, és rövid időn belül megmondó ember lett, még az évek óta a HVSE erős emberének számító Bokor Zsoltot is beelőzte a hierarchiában. 

Szántó Erzsébet és Hende Csaba a Haladás Sportkomplexumban

Fotó: Hende Csaba Facebook

Nem ő volt az egyetlen, korábban jól teljesítő aztán - mondjuk így - feladat nélkül maradt - fideszes káder, aki ebben az időszakban a HVSE-hez ejtőernyőzött. A szombathelyi Fidesz propagandájának indult, aztán mára a teljes érdektelenség narancssárga masszájába süppedt, frisss.hu korábbi ügyvezetője, a 2010 és 2019 között abszolút független, objektív városi Médiaközpont szakmai megmondóembere, Horváth Zoltán is Haladás VSE-ben kapott állást, mint sajtós.

És persze ne feledkezzünk meg a 2018-ban a Haladás Sportkomplexum élére kinevezett, Szombathelyi Fidesz alelnökről, a mindössze érettségivel rendelkező, a saját párttársai által ügyvezetőnek kinevezett Gál Sándorról sem.

A 2019-es őszi választások után Gál ment, ezzel az új városvezetés saját emberét ültette a Sportkomplexum élére. A Haladás VSE azonban egy egyesület, így annak elnökségére a városvezetésnek nincsen hatása. Korábbi példánál maradva: a ház maradt, apu maradt, a nagytesó személye változott, de az albérlő kistesó maradt a helyén.

Akkor sem jöttök be! 

Még 2018-ban, a közgyűlési döntés ellenére kötött a Sportkomplexum akkori ügyvezetője, Gál Sándor a város számára egy előnytelen szerződést. Ez azt jelenti, hogy bár a városé az épület, azt akkora időre kötötte le a HVSE, hogy annak használatáról szinte az egyesület dönt. Csakhogy időközben a Haladásban teljesen megszűnt a kézilabda, a röplabda megyei szintre esett vissza, így a futsalon kívül más teremben játszott csapatsport nem is maradt. 

Az SZKKA mégsem jut be a terembe, mint azt az augusztus 21. példa is mutatja. 

Úgy tudjuk, hogy több egyeztetés is volt a HVSE, vagyis az azt képviselő Szántó Erzsébet, a városvezetés, és az SZKKA elnöke, Pődör Zoltán között. Úgy értesültünk, hogy ezeken a megbeszéléseken többször is elhangzott, hogy a Haladás VSE 300 millió forintos állami támogatása többek között Szántón és Homlokon múlik. Így a Sportkomplexum terembeosztása továbbra is az ő fennhatóságuk, ők fújják a Passzátszelet.

A megbeszéléseken nem voltunk ott, az viszont tény, hogy a HVSE március óta tartozik a Sportkomplexumnak a bérleti díjnak.

Tudom, unalmas már a hasonlat, de ha kistesó nem fizet, akkor gyakorlatilag bárki bérelheti az apu által épített házat, nagytesónak csak pontosan el kell számolnia a közművek felé, a lényeg, hogy a ház működjön. Az már egy másik kérdés, hogy a kistesó helyett, érkező albérlőnek apu valószínű nem fogja állni a lakbért.

De vissza az SZKKA terem gondjaihoz. Emlékeznek még a Haladás kézis álmaira és, hogy szakmaiság nélkül, hogyan futott zátonyra a hajó? Nos, ha nekik nem ment, akkor betartanak az SZKKA-nak. Szántó ugyanis adna termet, de senki ne gondolja, hogy az apró kis kellemetlenségek nincsenek benne a “csomagban”. A világ egyik legerősebb bajnokságában induló felnőtt kézisek csakis az oszlopokkal körbevett “B”-pályára mehetnének be. Ha pedig a klubvezetés úgy forgatná a csapatokat, hogy a felnőtt az egyetemi sportcsarnokba menne edzi és az utánpótlás pedig bemenne a már említett “B” pályára, abba a HVSE nem megy bele. Lábmosó lavorban szinkronúszás.

Pénteken indul, az NB1-es női kézilabda bajnokság. Addig azért jó lenne valahol edznie a csapatnak. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.