Tűz van a Sabaria Cipőgyárban!

ugytudjuk.hu
2019. november 5. kedd, 09:28
Ez a félelmetes kiáltás hangzott el 1987 nyarán. A tűz volt a kisebb katasztrófa.

A Sabaria Cipőgyár 1987 nyarán lobbant lángra, a szeles időben a tűz gyorsan terjedt. A katasztrófa viszonylag jól dokumentált. Két évvel ezelőtt fotókiállítást nyitottak, az oltásban résztvevők emlékeztek. De mindig előkerülnek újabb képek a sufniból, vagy egy elfelejtett, porosodó dobozból.

 

Egy szemtanú szolgált néhány képpel, de legalább ilyen érdekes emlékezése a csaknem 33 évvel ezelőtti eseményre. Mint mondta, ismerőse fotózott, aki a tűz láttán hazarohant a gépért, a nagy buzgalomban még a nadrágja is elszakadt. A nagy zűrzavarban még az égő gyár elé is bejutott, de a tűzoltók elküldték. A szemtanú szerint a tűz gyorsaságával terjedtek a hírek, a város lakói gyorsan megtudták, hogy nagy a baj.

 

 

„Délután volt, egyszer csak azt vettem észre a főtéren, hogy büdös a levegő. Pedig fújt a szél. Azt gondolta, hogy valahol gumit égetnek, ez akkor bevett szokás volt a város egyes részein. De a füst egyre sűrűbb és fojtogatóbb lett. Előkerültek a zsebkendők, sokan köhögtek, a napot is alig lehetett látni. Ekkor kiáltotta valaki, hogy ég a gyár.  De melyik gyár?  Akkor húsznál is több volt Szombathelyen. Hát a fűrészek! (A Falcot hívták így a szombathelyiek). Meg is indultak arra felé, de egy bicikliző nő elmondta, hogy a cipőgyár ég, onnan hajtott ide. Ekkor már visítottak a szirénák, mi meg elkezdtünk felfelé futni a Kossuth Lajos utcán".

 

Az emlékező szerint nagy tömeg volt már a Perint partján, a gyár óriási füsttel égett. Egymást érték a tűzoltóautók, megjelent a karhatalom is. Ők terelték egyre hátrább az embereket.

 

 

„Ami nekem feltűnt, az a csend volt, mármint az emberek csendje. Ott áll több száz, vagy ezer ember és semmi duma, pusmogás, vagy ilyesmi. Csak álltak és nézték a lángoló gyárat. Talán sokkot kaptak, nem tudom, De ma is borzongok, ha ez a kép jut eszembe."

 

A cipőgyári tüzet végül megfékezték, de a parazsak napok múlva is izzottak. A kár felszámolása viszonylag gyorsan ment. Ekkor még senki sem gondolta, hogy rövidesen újabb trauma jön, amely rosszabb lesz, mint a lángok voltak. A szovjet exportra termelő cipőgyár a rendszerváltás után nem tudott alkalmazkodni a valós piaci viszonyokhoz, több kézen is átment, végül bezárt, 2 ezer ember veszítette el munkahelyét. Most éppen átépítik, a több mint százéves munkakultúra utolsó tárgyi emlékei is eltűnnek. Talán csak a nagy tűz emlékezete marad majd meg.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás