Továbbra sem tisztázott, hogy a nemrég Ausztriában síelt szombathelyi Kecskés doktoron végeztek-e koronavírus tesztet

Farkas Bazsi 2020-03-24 17:51:00
Mellkassebész a városházára nem mehetett be, de műteni bejárt a Markusovszkyba. Az igazgató ránk tette a telefont, az emailünkre nem válaszolnak.

A múlt héten írtunk róla, hogy Ausztriában, Kaprunban volt síelni Kecskés László mellkassebész, a szombathelyi önkormányzat fideszes képviselője. Kecskést akkor telefonon értük el, aki azt mondta, hogy azért nem vonult önkéntes karanténba, mert a kormány ezt az intézkedést hazajövetele után egy nappal hozta meg.

Az is kiderült, hogy Kecskés, mivel az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke, így tagja a Védelmet Segítő Tanácsnak is. Ám miután Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester megtudta, hogy Kecskés külföldön tartózkodott, a képviselőt nem engedte belépni a városházára. Utasítására Kecskés két hétig nem is mehet be a hivatalba. Kecskés ennek ellenére a szombathelyi kórházba bejárt. Sőt, műtött is.

Ez különösen azért érdekes, mivel Kecskés nem egy esetben daganatos betegekkel foglalkozik, szakemberek szerint a koronavírus pedig rájuk a legveszélyesebb. 

Tegnap aztán kiderült, hogy egy beteg bár más panasszal ment be a szombathelyi Markusovszkyba, most mégis pozitív lett a koronavírus tesztje. 

Úgy értesültünk, hogy a beteg gerincpanaszok miatt feküdt a kórházban három hete, majd az intenzívre került, itt kezdte mutatni a vírusfertőzés tipikus tüneteit. A tesztet ekkor végezték el rajta. 

Mivel feltételezhetően a beteg a koronavírust a Markusovszky kórházban kapta el, így az intézmény vezetőségéhez fordultunk, hogy megtudjuk, végezte e tesztet Kecskésen és kíséretének azon tagjain, akik szintén a kórházban dolgoznak.

Nagy Lajos az intézmény vezetőjét telefonon hívtam fel, még a kérdésig sem jutottam el, rámnyomta a telefont. 

Majd a titkárságnak küldtem emailt, ahonnan tegnap 12 óra 18 perckor vissza is jött az értesítő, hogy elolvasták az üzenetet. Válasz azóta sem jött. Igaz ezen nincs mit csodálkozni, mivel a szombathelyi kórház rendre kerüli a kínos kérdéseket. Nyilatkozni csak abban az esetben, és azoknak a helyi médiáknak szoktak, akik az intézmény eredményeit taglalják. 

Ebben az esetben azonban a társadalomnak igénye lenne a tájékozódásra, hogy Kecskést tesztelték e egyáltalán, vagy teszt nélkül jár be azóta is minden nap a kórházba. De egyébként nem csak Kecskés, hanem minden, az elmúlt 2-3 hétben külföldön járt egészségügyi dolgozó esetében jogos a kérdés.

Az eset különösen érdekes lenne annak fényében, hogy Szegeden egy orvos, Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora Olaszországban síelt, majd hazaérkezve műtéteket végzett, vasárnap este pedig kiderült, hogy korona vírussal fertőződött meg. Rovó korábban azt mondta, hogy  Olaszországban nem fertőzött körzetben volt, ezért ment be dolgozni, és műtött is. Rovóval szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett a Magyar Orvosi Kamara.

Azt már hétfő óta tudjuk, hogy a Markusovszkyban fekvő beteggel érintkezésben álló személyzet minden tagján nekiálltak tesztelni. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az orvosok, nővérek, akár a takarítók az elmúlt hetekben gond nélkül vihették haza a vírust a családjukhoz.

A kérdés tehát egyre fontosabbá válik: 

  • Végeztek-e koronavírus tesztet a kórházi dolgozókon korábban? 
  • Az igazgató tudta, és beleegyezett, hogy Kecskés Ausztriában síeljen akkor, amikor Olaszországban már közel 100 halottja volt a járványnak és ekkor már Magyarországon is több regisztrált fertőzöttje volt a vírusnak?
  • De talán a legfontosabb kérdés az, hogy miért megy egy osztályvezető főorvos külföldre síelni akkor, amikor egy világjárvány már itt kopogtat az ajtónkon.

Kérdéseinket elküldtük a Magyar Orvosi Kamarának is, a szervezet a Magyar Orvosi Kamara Vas megyei Területi Szervezetének elnökéhez irányított tovább.

Az ügyre még visszatérünk. 

Szólj hozzá!

Napi cuki: a kutya, aki birtokba vette a trambulint gazdája elől

Egy kis ugrálás négylábú barátainknak sem árt.

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

Krumplivá változott a főnök egy online megbeszélgetésen

Sokan még csak ismerkednek az otthoni munka veszélyeivel.

Soha nem látott mélységekben a forint árfolyama

Szerda reggel megint a tegnap elért történelmi mélypont közelében van a magyar valuta euróval szembeni árfolyama.

van még itt cikk a témában:

Néhány élelmiszerboltban már korlátozták a bennlévők számát

Segítsünk egymásnak, vásároljunk gyorsan, céltudatosan, ne bóklásszunk a boltban. Más is vár ránk odakint.

343-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és elhunyt egy újabb idős beteg

Valójában tízszer ennyi beteg élhet közöttünk, hiszen sokaknál tünetmentes a fertőzés, és alig tesztel Magyarország.