Tóth Kálmán: Átlátható, ésszerű, a külvárosról sem megfeledkező programot fogunk bemutatni

Farkas Bazsi 2019-07-05 07:50:00
Az Éljen Szombathely elnöke azt mondja fel vannak készülve a mocskos kampányra, a Fidesznek más fegyvere ugyanis nem nagyon maradt.

Január végén mutatta be az Éljen Szombathely a 14 helyi választókerületben, az önkormányzati választáson induló jelöltjét és Nemény Andrást, mint polgármester jelöltet. Az egyesület maga mellé tudta állítani az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot, a DK-t, és a Kétfarkú 
Kutya Pártot, a V, mint Vas Egyesületet, az Éhen Gyula Baráti Kört, a Szolidaritást, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, és a Párbeszédet is. A mögöttük, és az előttük álló munkáról kérdeztük az egyesület elnökét, Tóth Kálmánt. 

Nem egy új szervezet az Éljen Szombathely Egyesület, viszont most kifejezetten ez volt az a tömörülés, amely összefogta az ellenzéki pártokat az őszi önkormányzati választásra. Mikortól is íródik az egyesület története? 

Magát az Éljen Szombathelyt 2014-ben hoztuk létre azzal a nem titkolt szándékkal, hogy alternatívát nyújtsunk azoknak, akik nem értenek egyet az MSZP-vel, de nem is akarnak a Fideszre szavazni. Akkor 3 jelöltet állítottunk, ketten pedig, Kopcsándi József és jómagam, be is jutottak a közgyűlésbe. 

Lehetett hallani már korábban is - aztán hol van még a kampány - olyan felhangokat a Fidesz részéről, hogy ez egy álcivil szervezet.


Ez az ő szemszögükből teljesen érthető, hiszen minden olyan szervezetre, ami a Fidesz hatalmát veszélyezteti, ki kell találni valamiféle narratívát, hogy miért csakis a Fideszt lehet választani. Az olyan civil szervezet, mint a miénk, ami igenis beleáll a város közéleti kérdéseibe sosem fog a Fidesznek tetszeni. 

Az, hogy az Éljen Szombathely megszervezte az összefogást azt jelenti, hogy jelen pillanatban ez a legnagyobb ellenzéki erő?

A legnagyobb integráló erő, mondjuk inkább így. Nekünk az a szerepünk, hogy összehangoljunk olyan erőket, embereket, akik lehet más-más világnézetet vallanak ugyanakkor mégis egy valamiben egyetértenek, mégpedig abban, hogy Szombathelyt hogyan kellene vezetni. 

Egy pártnak meglehetősen bürokratikus a működése. Helyi szervezetek, kongresszus, elnökség és így tovább. Önöknél ez hogyan megy?

Az Éljen Szombathelyben úgy alakítottuk ki a működést, hogy az ne a bürokráciáról szóljon, hanem rugalmasan tudjuk kezelni az ügyeket. Háromfős elnökségünk van, akiket a tagok választottak meg és a döntések nagy részét az elnökség hozza meg. 

Miért gondolta azt, hogy az MSZP-ből ki kell lépnie és a politizálást egy egyesület keretein belül kell folytatnia?

Az egyesületnek alapító tagja vagyok. Az, hogy miután kiléptem az MSZP-ből az egyesületben én lettem az elnök, egy kicsit természetes folyamat is volt. 


Az, hogy a személye miatt az MSZP-hez kötik az Éljen Szombathelyt, mennyire terhes?

Csak ők kötik, vagyis csak a Fidesz köti. Terhesnek akkor érezném, ha ez napi szinten jönne velem szembe, de ilyen nincs. Ha csak az őszi választásokra bemutatott jelölteket vesszük, ahol van jelenlegi MSZP-s, volt MSZP-s, momentumos, LMP-s, de teljesen civil jelölt is. Én jómagam 20 évig voltam az MSZP tagja, ennyiben kötődik a párthoz, ami ugyanakkora elköteleződést jelent, mint az összes többi felsorolt párt esetében.

Ha már szokásos szombathelyi Fidesz panelek: Tóth Kálmán munkahelye Ausztriában van.


A ‘14-es választásokon a Fidelitas szórólapokon terjesztett egy fotómontázst rólam, ahol én osztrák népviseletben táncoltam és az volt aláírva, hogy Tóth Kálmán mindent Ausztriában csinál, ami nem igaz, mert csak kint dolgozom. Ezzel nem vagyok egyedül a nyugati határszélen. Ez a tizedik év, hogy Ausztriában van a munkahelyem és olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy dél és délután kettő körül már itthon vagyok, vagyis van elég időm a választókörzetem problémáival foglalkozni. 

Viszonylag korán mutatta be az Éljen Szombathely a közös jelölteket. Jó döntés volt ez? Nem kapott a Fidesz ezzel túl korán egy szabad lőfelületet?

Minden ilyen stratégiai döntés egy kicsit kétesélyes. Tavaly év végén az LMP-vel tartottuk az első bejelentést a közös listáról. Már akkor azt mondtuk, hogy január végén nagy valószínűséggel bejelentjük a jelölteket, ezt be is tartottuk. Ezt a gyakorlatot, hogy ígérünk valamit és azt betartjuk, a továbbiakban sem szeretném felrúgni. Én a pártolókat nagyobb számban érzem magunk mögött, mint azt, hogy akkor most magunkra rajzoltunk három karikát meg egy keresztet. Legkésőbb májusban ígyis, úgyis elő kellett volna jönnünk a jelöltekkel, hiszen dolgozni kell, kampányolni kell, és elsősorban azokról beszélek, akik új jelöltek, akiknek meg kell nyerni egy jelenleg fideszes körzetet. 

A célkereszt mégis felkerült, hiszen számtalan személyeskedő mém, poszt, mikroblog bejegyzés született. A hetente megjelenő mocskolódó, ingyenes újságról nem is beszélve.

Amikor elfogynak az észérvek, olyankor jönnek a személyeskedő támadások. Azt látom, hogy amíg minket szövegkörnyezetből kiemelt mondatokkal támadnak, addig nekünk ezzel nincsen dolgunk, ahogy mondani szokták: mi csak egy kávét kérünk. Szánalmas, és silány. Majd ha azt találnák meg, hogy mi mennyi pénzt loptunk el, akkor izzadna a tenyerünk, na de ilyent ők nem találnak. Mi viszont találunk. Nem is kell keresni, minden asztal fölött van. Az egy másik kérdés, hogy miért nem éri ez el az emberek ingerküszöbét. Kicsit úgy érzem magam, mint a gulyáskommunizmusban, hogy az embereknek van munkája, valamennyi fizetése és inkább a szabadságfokból egy kicsit visszaadnak.


Vásárcsarnok, Romkert, olcsósított Víztorony, Aréna óvoda, hosszan lehetne sorolni.

Azt mondják, hogy a valódi politika, vagyis a köz ügyeivel való foglalkozás már meg is szűnt. Sokkal inkább kommunikáció van és ez az,  ami számít. Én itt a körzetemben, Szentkirályon nagyjából egyetlen sajtótájékoztatót sem tartottam. Ha valaki megszólít, hogy valamiben tudok e segíteni, akkor megvizsgáljuk, átbeszéljük és ha megy, akkor elintézzük. Szerintem ez ennek a rendje. A Fidesz ezzel szemben azt csinálja, hogy lesajtózza még a jövő hetet is, aztán sorra fürdik be a beruházásokkal. Vagy ha valamit sikerül végigvinni, mint mondjuk a Szigligeti utcát, akkor meg országos botrány van belőle, hogy miért kellett letérkövezni egy egész utcát. Válaszként meg jön a hablaty, hogy olcsóbb volt, mint az aszfalt. Azért ebben a városban van jó néhány művelt, írástudó ember.

Mocskos lesz a kampány?

Kosárlabda játékvezető vagyok 27 éve. Ha valamit megtanultam ebből a sportágból ez alatt az idő alatt, akkor az az, hogy ha nem a saját játékodat próbálod játszani, hanem folyamatosan az ellenféllel vagy elfoglalva, akkor az kuka. Nekünk is ez a legfontosabb. Lesz egy saját kampányunk, egy saját programmal, egy nagyon erős programmal. 


A másik dolog az, hogy a másik oldaltól függ leginkább, hogy mennyire lesz mocskos a kampány. A tavaly őszi derkovitsi időközi választáson egy korrekt úriember állt szemben egy korrekt úriemberrel. Dr. Melega Miklós és Dr. László Győző kampánya a negatív kampányt abszolút mellőzve, egy programok mentén haladó abszolút tiszta küzdelem volt. Ha ebből indul ki a Fidesz, akkor nekik nem szabad egy korrekt kampányt folytatni, hiszen ez nem jött be. Szóval a kérdésedre válaszolva, igen, számítunk a negatív kampányra. Arról nem is beszélve, hogy sokszor úgy érzem, hogy a Fideszben vannak olyanok, akik pápábbak akarnak lenni a pápánál.

Mennyire van rendszerváltó hangulatban Szombathely?


Egyelőre várakozásokat lehet megfogalmazni, hiszen olyan típusú kampányt szeretnénk folytatni, ahol nem az alapbázis plusz 5%-ot tudunk majd elérni, hanem ennél sokkal többet. Ezért is gondolom azt, hogy a mérés még korai lenne. Nem szeretnénk pazarolni a pénzt. A jelölteknek melózni kell, nem statisztikát bújni. 

Mennyire nehezíti meg egy városi önkormányzat működését, hogyha annak többségét nem az éppen a kormányt adó párt adja?

Vannak most is nem fideszes önkormányzatok, és elég jól tudják magukat mendzselni. Ami nem azt jelenti, hogy a kormány ennyire bőkezű lenne, sokkal inkább azt, hogy a mostani eu-s pályázati rendszerben bőven lehet boldogulni. Olyan programunk lesz, amely attól függetlenül megvalósítható, hogy milyen színű a kormány és milyen színű a városvezetés.

Arra fel vagyunk készülve, hogy a Fidesz fog ezzel kampányolni. Talán mindannyian emlékszünk az “Előttünk a feladat, mögöttünk a kormány” szlogenre 2010-ből. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg fejlődés történt a városban azóta, de hol is? 

Mi máshova tennénk hangsúlyokat, hiszen a fideszes városvezetés az elmúlt évek alatt csak olyan fejlesztéseket hajtott végre, ami később üzemeltetési költséggel jár, tehát terhet tettek a város nyakába. Kaptunk egy “ajándékot”, a Haladás stadiont. A csapat eredményei csak romlottak, a fenntartási költségeket pedig azóta sem tudjuk pontosan, de ahhoz az 500 millió forinthoz közelít, amit elsőre mi is tippeltünk. 

500 millió forintból, 20 ezer forintos négyzetméteráron, 25 ezer négyzetméternyi utcát lehet évente felújítani, vagy megépíteni. Ez most arra megy el, hogy üzemeltetünk egy Haladás stadiont, egy olyan létesítményt, amiben jövőre egy NB II-es csapat fog játszani. 

Arról nem is beszélve, hogy a mondjuk ebből a pénzből megjavított utakon nem kell kátyúzni, így az üzemeltetési oldalon még spórolnánk is. 

De ott van az orvosi rendelők esete, ahol eredménytelen volt a közbeszerzés, mert az eljárás olyan hosszan húzódott el, hogy közben megugrottak az árak. Fogadjuk el, hogy ez így van és nem az történt, hogy a jelenlegi hatalom olyan rendszert működtet, ahol az árak mesterségen ugranak meg. Ami a lényeg, hogy most itt is műszaki tartalom csökkenéssel kell majd számolni. 

Tudunk sikertörténetről is beszélni, például polgármesteri parkoló?


Azt zseniálisan sikerült is befedni, így az eső sem fogja verni. Ilyenekkel foglalkozunk, miközben a hátsónk kilóg a gatyából. Itt ülünk most a Vadász utcában, ami csupa kátyú, a Sándor László utcán nem lehet közlekedni. Máshová kellene ezeket a súlypontokat helyezni.

Térjünk kicsit vissza a jelöltekhez, akiket január végén bemutatott az összefogás. Mennyire fix az ő helyük, hiszen azt mondta, hogy az kapuk nyitva állnak. Mikor lesz program? 

A győztes csapaton ne változtass elv érvényesül a jelölteknél. Tehát, akik most bent ülnek a közgyűlésben ők biztosan jelöltek maradnak. Az egyeztetések lezajlottak minden olyan szervezettel, amelynek a csatlakozását vártuk. Néhány helyen cseréltünk. De az mindvégig fontos volt, hogy olyan jelöltjeink legyenek, akiknek helyi beágyazottsága van. A városi mikroközösségek ugyanis kitermeltek már olyan embereket, akik a saját lakóközösség érdekeit maximálisan tudják képviselni.

Programmal kapcsolatban pedig annyit tudok elmondani, hogy földrajzilag is, és tematikailag is jól elhatárolható fejezetekre fog oszlani, amit aztán a választók nagyon könnyen tudnak számon kérni rajtunk. Készül egy peremkerületi programunk, aminek pont én vagyok a gesztora, nem véletlen hát mert pont egy peremkerületek vagyok a képviselője. Ezzel például meg akarjuk mutatni azt, hogy a centrumon kívül is van élet egy városban. Van olyan utca ugyanis, amit a belvárosban már akár háromszor is felújítottak, itt pedig még egyszer sem építettek meg. 

Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a parkolásra. Tarthatatlan állapotok vannak a városban. Olyan programunk és ígéreteinek lesznek, amik konkrétak, amik számonkérhetőek. Lehet toronyórát lánccal ígérni, aztán ha nem valósul meg akkor, hogyan nézek a választók szemébe? 

Olyant kell ígérni, ami reális és ezt utána végig is lehet vinni. 


Január óta már többségben van az Éljen Szombathely vezette ellenzék a szombathelyi közgyűlésben. Mire volt elég ez az idő?

Megalkottunk egy másik költségvetést, ahhoz képest, amit a jelenlegi polgármester benyújtott, és nyilvánvalóvá tettük, hogy melyik az az irány, amit a következő öt évben is folytatni szeretnénk. Több, mint a duplájára, egymilliárd forint fölé emeltük, a 2019-ben utakra és járdákra elkölthető összeget és számos felesleges presztízs kiadást lefaragtunk. olyan területek rehabilitációjára is jut pénz most, amivel 30, de akár 50 éve nem foglalkozott senki. 

Kicsit hazabeszélve a város egyik legmostohább utcája a Nagy Lajos Király utca. Ennek a járdája is az elsők között kerül megújításra. De a déli városrészen további négy utca rekonstrukciója is megvalósul. 

Mi azt szeretnénk, hogy a szombathelyiek érezzék, nem ők vannak a városvezetésért, hanem a városvezetés van ő értük. A képviselő szót, mi a szó eredeti jelentésébe helyezzük vissza. Azt akarjuk, hogy végre Éljen Szombathely! 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.