Szerdán víz alá kerülhet a győri Móricz Zsigmond rakpart

Pintér Bence 2020-02-04 19:24:00
Láthatóan megemelkedett a Mosoni-Duna vízszintje az árhullám miatt Győrben, szerdán már számítani lehet a lezárásra.

Árhullám vonul le a Mosoni-Dunán, amely Győrben elérheti a Móricz Zsigmond rakpart szintjét is – írja a Kisalföld. A lap arról tájékoztatott, hogy a mért és előrejelzési adatokat folyamatosan figyelemmel kíséri az Útkezelő Szervezet és

amennyiben a Mosoni-Duna vízszintje meghaladja a 4 méter 30 centiméteres mértéket, akkor az alsó rakparti utat lezárják a forgalom elől – a tetőzést, és így a rakpart előntését szerdára várják a szakemberek.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint az elmúlt napokban területi átlagban is jelentős csapadék hullott a Duna osztrák és német részvízgyűjtőin, de ez a következő napokban mérséklődni fog, illetve eső helyett havazás várható ezeken a területeken.

Viszont az esőzések miatt Duna alsó-ausztriai szakaszán tegnap megkezdődött az áradás, amely napközben intenzívvé vált. Kienstocknál kedden kora reggelre 663 cm és 5270 m3/s értékekkel tetőzés közeli helyzetbe került a folyó. A ma reggeli osztrák előrejelzés szerint a mai napon a fenti értékek közelében még hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani, majd lassanként megkezdődik az apadás. A következő 48 órában a vízhozam még 4400 m3/s felett marad.

Szlovákia tájékoztatása szerint a bősi erőművön átvezethető vízhozam felső határa 4000 m3/s, emiatt az árhullám többlethozamát  (~1000 m3/s) Rajkánál adják át. Legfrissebb adataik szerint a vízmegosztást ma reggel 6 órától megkezdték. Igazgatóságunk területén Nagybajcsnál is felgyorsult az áradás. A szállított vízhozam ma reggel 3600 m3/s. A szlovák vízmegosztás hatására az árhullám tetőzése itt késleltetve jelentkezik majd.

Nagybajcsnál az árhullám tetőzésére a szerdai napon napközben számítanak időben hosszan elnyúlóan, tetőzéskor a vízszint az 530-550 centiméter közötti tartományban várható (II. fokú készültség szintje: 540 cm). A vízállás a vízmegosztás mértéknek függvényében a ma délelőtti – déli órákban éri el az I. fokú készültség szintjét (470 cm). A Rába vízállása Győrnél kedden napközben haladja meg a 300 centimétert, és tartósan felette marad. Tetőzésben a 430-450 centméteres tartományban várható a folyó vízszintje,

várható tehát, hogy szerdán lezárják a Révfalusi (Kossuth) hidat és a Móricz Zsigmond rakpartot.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.