Szerdán víz alá kerülhet a győri Móricz Zsigmond rakpart

Pintér Bence 2020-02-04 19:24:00
Láthatóan megemelkedett a Mosoni-Duna vízszintje az árhullám miatt Győrben, szerdán már számítani lehet a lezárásra.

Árhullám vonul le a Mosoni-Dunán, amely Győrben elérheti a Móricz Zsigmond rakpart szintjét is – írja a Kisalföld. A lap arról tájékoztatott, hogy a mért és előrejelzési adatokat folyamatosan figyelemmel kíséri az Útkezelő Szervezet és

amennyiben a Mosoni-Duna vízszintje meghaladja a 4 méter 30 centiméteres mértéket, akkor az alsó rakparti utat lezárják a forgalom elől – a tetőzést, és így a rakpart előntését szerdára várják a szakemberek.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint az elmúlt napokban területi átlagban is jelentős csapadék hullott a Duna osztrák és német részvízgyűjtőin, de ez a következő napokban mérséklődni fog, illetve eső helyett havazás várható ezeken a területeken.

Viszont az esőzések miatt Duna alsó-ausztriai szakaszán tegnap megkezdődött az áradás, amely napközben intenzívvé vált. Kienstocknál kedden kora reggelre 663 cm és 5270 m3/s értékekkel tetőzés közeli helyzetbe került a folyó. A ma reggeli osztrák előrejelzés szerint a mai napon a fenti értékek közelében még hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani, majd lassanként megkezdődik az apadás. A következő 48 órában a vízhozam még 4400 m3/s felett marad.

Szlovákia tájékoztatása szerint a bősi erőművön átvezethető vízhozam felső határa 4000 m3/s, emiatt az árhullám többlethozamát  (~1000 m3/s) Rajkánál adják át. Legfrissebb adataik szerint a vízmegosztást ma reggel 6 órától megkezdték. Igazgatóságunk területén Nagybajcsnál is felgyorsult az áradás. A szállított vízhozam ma reggel 3600 m3/s. A szlovák vízmegosztás hatására az árhullám tetőzése itt késleltetve jelentkezik majd.

Nagybajcsnál az árhullám tetőzésére a szerdai napon napközben számítanak időben hosszan elnyúlóan, tetőzéskor a vízszint az 530-550 centiméter közötti tartományban várható (II. fokú készültség szintje: 540 cm). A vízállás a vízmegosztás mértéknek függvényében a ma délelőtti – déli órákban éri el az I. fokú készültség szintjét (470 cm). A Rába vízállása Győrnél kedden napközben haladja meg a 300 centimétert, és tartósan felette marad. Tetőzésben a 430-450 centméteres tartományban várható a folyó vízszintje,

várható tehát, hogy szerdán lezárják a Révfalusi (Kossuth) hidat és a Móricz Zsigmond rakpartot.

Szólj hozzá!

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.