Illés Béla, sportigazgató és Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő (Fotó: Hende Csaba Facebook)

Sunyiban lecsökkentették a Szombathelyi Haladás jegyzett törzstőkéjét, azok után, hogy a város odaadta a 150 millió forintos támogatást

Farkas Bazsi
2019. november 5. kedd, 08:00
100 millió helyett, most csak 5 millió az alapkassza.

Augusztus 27-én rendkívüli közgyűlésen döntötték el az önkormányzati képviselők, hogy odaadják azt a 150 millió forintot a Szombathelyi Haladásnak, ami 3 évnyi önkormányzati támogatást jelentett egy összegben.

 

A klub nehéz anyagi helyzetben van. De hogy mennyi is pontosan az az összeg, ami hiányzik a kasszából, azt egyelőre senki sem tudja. A legutóbbi október végi közgyűlésen az hangzott el, hogy folyamatban van a csapatot működtető cég, a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. átvilágítása. A novemberben esedékes közgyűlés azonban már tárgyalni fogja a cég helyzetét.

 

Sűrű volt az augusztus a cégnek, ugyanis augusztus 6-i Cégközlöny adatai szerint 90 millió forint tartozás miatt a NAV Hátralékkezelési Osztálya végrehajtást rendelt el július 29-én. Ugyanazon a napon, amikor a Haladás klublicencét pozitívan bírálta el a MLSZ. 

 

Aztán augusztus 27-én élet-halál döntésre vártak a klubtulajdonosok, akiket nem csak lelkiekben, hanem megjelenésükkel is támogatottak a helyi futball élet erős emberei. 

 

Az önkormányzat úgy döntött, hogy ad esélyt a csapatnak és kisebbségi tulajdonosként úgy adott előre három évnyi támogatásként 150 millió forintot, hogy a köztulajdon mindössze 5%. 

 

Három hónapja semmit sem mozdult elő a Szombathelyi Haladás ügye

Farkas Bazsi A HVSE ugyan bejelentette, hogy átveszi a focicsapat többségi tulajdonát, ez idő alatt azonban semmi sem történt. Jah, de annyi, hogy a klub mosolyogva eltette a város 150 millió forintját. A Haladás VSE továbbra is elkötelezett a labdarúgóklub megmentése iránt - ezzel a címmel küldött szét sajtóanyagot, a Haladás VSE még július 19-én.

 

Közben a többségi tulajdonos Halmill Team Kft. arról tájékoztatott, hogy átadná a tulajdonrészét a Haladás VSE-nek. Ezzel pedig a klub visszakerülne a nagy Haladás családba. Hogy ezt mégis hogyan képzelte el a HVSE, nem tudni. Egy szándéknyilatkozat aláírásán kívül (ami tulajdonképpen egy papír arról, hogy meg szándékoznak venni 0 forintért a sejthetően több száz millió forint adóssággal küzdő céget) semmi egyéb nem történt. 

 

Sőt, a zavaros cégügyletek még zavarosabbá váltak. Az Opten adatai szerint ugyanis a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. törzstőkéjét 100 millió forintról 5 millió forintra csökkentették. A változás szeptember 2-án, vagyis az önkormányzati döntést napját követő hét hétfőjén hajtották végre, a cégbíróság pedig október 22-én jegyezte be.

 

Információnk szerint a változásról a Haladás Felügyelő bizottsága nem értesült. Az pedig kérdés, hogy a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely előző polgármestere tudott-e a változásról, akkor amikor aláírta a Haladás támogatói szerződését. 

 

Hivatalos: Távozik Tóth Miklós a Haladástól

Farkas Bazsi Nem tudni, ki lesz az ügyvezető a csapatnál. Korábban már írtunk róla, hogy értesüléseink szerint Tóth Miklós, a Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója távozik a klubtól. Most a csapat hivatalos weboldala erősítette meg a hírt, hogy szerdán tulajdonosi taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás, melyen személyi döntés is született.

 

A törzstőke csökkentés most azért is érdekes, mivel korábban a kft. már felélte a saját tőkéjét, így vissza kellene azt pótolnia. Így viszont, hogy 100 millióról 5 millióra csökkentett összegnek megfelelően kell csak vissza csengetni a kasszába. 

 

Kerestük a Haladás vezetőt, bár e-mailünket olvasták, válasz egyelőre nem érkezett.

 

Egyre érdekesebbnek ígérkezik a november végi közgyűlés, ahol végre mindenki tisztán láthat majd a Haladás pénzügyeit illetően.

 

A Haladás jelenleg az NBII-es bajnokság 18., kieső helyén tanyázik.

 

 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás