fotó: ugytudjuk.hu / BZ

A Szombathelyi Televízió is kiesett a közmédia piksziséből

Nagy Donát
2019. december 5. csütörtök, 13:50
Sorra mondja fel a városi televíziókkal kötött szerződéseket az MTVA az ellenzéki városokban

Kitört a vidéki médiaháború - adja hírül a Népszava.

 

A lap szerint sorra mondja fel a helyi televíziókkal kötött szerződéseket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azokban a városokban, ahol az ellenzék került hatalomra.

 

Az MTVA az a magyar állam által elkülönített vagyonkezelő és pénzalap, melynek feladata a közszolgálat számára történő műsorgyártás.

 

„A Szolnok TV Zrt. és az MTVA között hosszú évek óta szerződés van, mely alapján a szolnoki helyi tévé az MTV részére is készít tudósításokat. Ez évente nagyjából 20 millió forint bevételt jelent a helyi tévének. Most ezt a szerződést mondta fel indoklás nélkül az MTVA. Ez a Fidesz válasza arra, hogy eltávolítottuk a tévé éléről kedvenc vezérigazgatójukat.”

 

Ez a bejegyzés jelent meg a napokban az ellenzéki Szolnoki Többség közösségi oldalán nem sokkal azután, hogy a fideszes polgármester vezette, de valójában az ellenzéki többségű önkormányzat által irányított városban leváltották a helyi televízió korábbi vezérigazgató-főszerkesztőjét.

 

 

A Népszava megkereste az MTVA-t is az ügyben, és noha a lap birtokába került a szerződés felmondásáról szóló levél, a sajtóosztályon elmondták: ők semmilyen szerződést nem bontottak fel a Szolnok TV Zrt.-vel. A jelenlegi szerződés ugyan valóban lejár 2019. december 31-én, de ők már kezdeményezték az újratárgyalását. Ez utóbbit megerősítette Tóth József, a szolnoki tévé új vezetője is: kinevezése után nem sokkal valóban kapott egy emailt a szerkesztőség központi címére, amelyben az MTVA jelezte egyfajta tárgyalási szándékát, de ennél bővebb egyeztetésről Tóth nem beszélt.

 

A Népszava körbekérdezett az ellenzéki vezetésű településeken, és kiderült: felmondólevelet több nagyváros helyi televíziója is kapott, ahol az őszi önkormányzati választásokat követően vezetőváltás történt. Ezeknél a televízióknál azonban sehol nem kaptak a szolnokihoz hasonló értesítést arról, hogy az MTVA esetleg még tárgyalna a szerződéshosszabbításról.

 

A cikk példaként említi Miskolcot, Pécset, Nagykanizsát, Egert és Szombathelyt.

 

Az újság értesüléseivel kapcsolatban felhívtuk Halmágyi Miklóst, a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezető igazgatóját.

 

Halmágyi elmondta, hogy Szombathelyen is él egy szerződés december 31-ig az MTVA-val, amit azonban itt sem hosszabbítanak meg.

 

Azaz január 1-től a Szombathelyi Televízió sem fog anyagot készíteni a köztévének.

 

A Népszava felkeresett olyan szerkesztőségeket is, ahol nem történt ősszel fordulat, s amelyek jelenleg is kormánypárti vezetésű városban működik.

 

Sem Kaposváron, sem Nyíregyházán nem kaptak az együttműködést felmondó levelet.

 

Az eredeti cikkben megszólaltatták Lovass Tibort is, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökét – aki a tavaly februári leváltásáig a Szombathelyi Televízió főszerkesztője volt.  Elmondása szerint a hozzájuk tartozó 93 tagtelevízióból 10-11-nek volt vagy van szerződése az MTVA-val, s az ő ügyükben már felvették a kapcsolatot Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával.

Lovass Tibor ugyanakkor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az MTVA részéről ez nem politikai, hanem racionális lépés, jelenleg ugyanis nem tudni, mekkora lesz a köztévé működtetésére szánt keret.

 

Hozzátette: a vidék Magyarországa egyre kevésbé képviselteti magát a közszolgálati televízióban; ha a helyi szerkesztőségek sem szállítják a témákat, ez csak rosszabbodni fog. Szavai szerint a korábbi, régiós televíziós szerkesztőségi rendszer jól működött, ezt kellene visszaállítani.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás