A Szombathelyi Televízió is kiesett a közmédia piksziséből

Nagy Donát 2019-12-05 13:50:00
Sorra mondja fel a városi televíziókkal kötött szerződéseket az MTVA az ellenzéki városokban

Kitört a vidéki médiaháború - adja hírül a Népszava.

A lap szerint sorra mondja fel a helyi televíziókkal kötött szerződéseket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azokban a városokban, ahol az ellenzék került hatalomra.

Az MTVA az a magyar állam által elkülönített vagyonkezelő és pénzalap, melynek feladata a közszolgálat számára történő műsorgyártás.

„A Szolnok TV Zrt. és az MTVA között hosszú évek óta szerződés van, mely alapján a szolnoki helyi tévé az MTV részére is készít tudósításokat. Ez évente nagyjából 20 millió forint bevételt jelent a helyi tévének. Most ezt a szerződést mondta fel indoklás nélkül az MTVA. Ez a Fidesz válasza arra, hogy eltávolítottuk a tévé éléről kedvenc vezérigazgatójukat.”

Ez a bejegyzés jelent meg a napokban az ellenzéki Szolnoki Többség közösségi oldalán nem sokkal azután, hogy a fideszes polgármester vezette, de valójában az ellenzéki többségű önkormányzat által irányított városban leváltották a helyi televízió korábbi vezérigazgató-főszerkesztőjét.

A Népszava megkereste az MTVA-t is az ügyben, és noha a lap birtokába került a szerződés felmondásáról szóló levél, a sajtóosztályon elmondták: ők semmilyen szerződést nem bontottak fel a Szolnok TV Zrt.-vel. A jelenlegi szerződés ugyan valóban lejár 2019. december 31-én, de ők már kezdeményezték az újratárgyalását. Ez utóbbit megerősítette Tóth József, a szolnoki tévé új vezetője is: kinevezése után nem sokkal valóban kapott egy emailt a szerkesztőség központi címére, amelyben az MTVA jelezte egyfajta tárgyalási szándékát, de ennél bővebb egyeztetésről Tóth nem beszélt.

A Népszava körbekérdezett az ellenzéki vezetésű településeken, és kiderült: felmondólevelet több nagyváros helyi televíziója is kapott, ahol az őszi önkormányzati választásokat követően vezetőváltás történt. Ezeknél a televízióknál azonban sehol nem kaptak a szolnokihoz hasonló értesítést arról, hogy az MTVA esetleg még tárgyalna a szerződéshosszabbításról.

A cikk példaként említi Miskolcot, Pécset, Nagykanizsát, Egert és Szombathelyt.

Az újság értesüléseivel kapcsolatban felhívtuk Halmágyi Miklóst, a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezető igazgatóját.

Halmágyi elmondta, hogy Szombathelyen is él egy szerződés december 31-ig az MTVA-val, amit azonban itt sem hosszabbítanak meg.

Azaz január 1-től a Szombathelyi Televízió sem fog anyagot készíteni a köztévének.

A Népszava felkeresett olyan szerkesztőségeket is, ahol nem történt ősszel fordulat, s amelyek jelenleg is kormánypárti vezetésű városban működik.

Sem Kaposváron, sem Nyíregyházán nem kaptak az együttműködést felmondó levelet.

Az eredeti cikkben megszólaltatták Lovass Tibort is, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökét – aki a tavaly februári leváltásáig a Szombathelyi Televízió főszerkesztője volt.  Elmondása szerint a hozzájuk tartozó 93 tagtelevízióból 10-11-nek volt vagy van szerződése az MTVA-val, s az ő ügyükben már felvették a kapcsolatot Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával.

Lovass Tibor ugyanakkor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az MTVA részéről ez nem politikai, hanem racionális lépés, jelenleg ugyanis nem tudni, mekkora lesz a köztévé működtetésére szánt keret.

Hozzátette: a vidék Magyarországa egyre kevésbé képviselteti magát a közszolgálati televízióban; ha a helyi szerkesztőségek sem szállítják a témákat, ez csak rosszabbodni fog. Szavai szerint a korábbi, régiós televíziós szerkesztőségi rendszer jól működött, ezt kellene visszaállítani.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.