A Szombathelyi Televízió is kiesett a közmédia piksziséből

Nagy Donát 2019-12-05 13:50:00
Sorra mondja fel a városi televíziókkal kötött szerződéseket az MTVA az ellenzéki városokban

Kitört a vidéki médiaháború - adja hírül a Népszava.

A lap szerint sorra mondja fel a helyi televíziókkal kötött szerződéseket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azokban a városokban, ahol az ellenzék került hatalomra.

Az MTVA az a magyar állam által elkülönített vagyonkezelő és pénzalap, melynek feladata a közszolgálat számára történő műsorgyártás.

„A Szolnok TV Zrt. és az MTVA között hosszú évek óta szerződés van, mely alapján a szolnoki helyi tévé az MTV részére is készít tudósításokat. Ez évente nagyjából 20 millió forint bevételt jelent a helyi tévének. Most ezt a szerződést mondta fel indoklás nélkül az MTVA. Ez a Fidesz válasza arra, hogy eltávolítottuk a tévé éléről kedvenc vezérigazgatójukat.”

Ez a bejegyzés jelent meg a napokban az ellenzéki Szolnoki Többség közösségi oldalán nem sokkal azután, hogy a fideszes polgármester vezette, de valójában az ellenzéki többségű önkormányzat által irányított városban leváltották a helyi televízió korábbi vezérigazgató-főszerkesztőjét.

A Népszava megkereste az MTVA-t is az ügyben, és noha a lap birtokába került a szerződés felmondásáról szóló levél, a sajtóosztályon elmondták: ők semmilyen szerződést nem bontottak fel a Szolnok TV Zrt.-vel. A jelenlegi szerződés ugyan valóban lejár 2019. december 31-én, de ők már kezdeményezték az újratárgyalását. Ez utóbbit megerősítette Tóth József, a szolnoki tévé új vezetője is: kinevezése után nem sokkal valóban kapott egy emailt a szerkesztőség központi címére, amelyben az MTVA jelezte egyfajta tárgyalási szándékát, de ennél bővebb egyeztetésről Tóth nem beszélt.

A Népszava körbekérdezett az ellenzéki vezetésű településeken, és kiderült: felmondólevelet több nagyváros helyi televíziója is kapott, ahol az őszi önkormányzati választásokat követően vezetőváltás történt. Ezeknél a televízióknál azonban sehol nem kaptak a szolnokihoz hasonló értesítést arról, hogy az MTVA esetleg még tárgyalna a szerződéshosszabbításról.

A cikk példaként említi Miskolcot, Pécset, Nagykanizsát, Egert és Szombathelyt.

Az újság értesüléseivel kapcsolatban felhívtuk Halmágyi Miklóst, a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezető igazgatóját.

Halmágyi elmondta, hogy Szombathelyen is él egy szerződés december 31-ig az MTVA-val, amit azonban itt sem hosszabbítanak meg.

Azaz január 1-től a Szombathelyi Televízió sem fog anyagot készíteni a köztévének.

A Népszava felkeresett olyan szerkesztőségeket is, ahol nem történt ősszel fordulat, s amelyek jelenleg is kormánypárti vezetésű városban működik.

Sem Kaposváron, sem Nyíregyházán nem kaptak az együttműködést felmondó levelet.

Az eredeti cikkben megszólaltatták Lovass Tibort is, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökét – aki a tavaly februári leváltásáig a Szombathelyi Televízió főszerkesztője volt.  Elmondása szerint a hozzájuk tartozó 93 tagtelevízióból 10-11-nek volt vagy van szerződése az MTVA-val, s az ő ügyükben már felvették a kapcsolatot Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával.

Lovass Tibor ugyanakkor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az MTVA részéről ez nem politikai, hanem racionális lépés, jelenleg ugyanis nem tudni, mekkora lesz a köztévé működtetésére szánt keret.

Hozzátette: a vidék Magyarországa egyre kevésbé képviselteti magát a közszolgálati televízióban; ha a helyi szerkesztőségek sem szállítják a témákat, ez csak rosszabbodni fog. Szavai szerint a korábbi, régiós televíziós szerkesztőségi rendszer jól működött, ezt kellene visszaállítani.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.