Sándor Mária: A nővérek megdöglésig lesznek ott az ágyak mellett!

Székely Zoárd 2020-11-12 14:06:00
Roppant erős ellenvélemény a kormány álláspontjával szemben.

Az Egyenes Beszéd tegnapi vendége volt Sándor Mária gyermek szakápoló, akit sokan "a fekete ruhás nővérként" ismernek. A beszélgetés elején hangsúlyozta, nem azért jött, hogy beszámoljon a magyar egészségügy tragikus helyzetéről, mert ezt a politikusok - akiknek fogalmuk nincs róla - napról napra elismétlik, az emberek pedig meg fogják tapasztalni, vagy már megtapasztalták a valóságban.

A nővér szomorúan és megdöbbenéssel hallgatta Orbán Viktor köztévén leadott 27 perces propagandaízű tájékoztatóját az egészségügy helyzetéről és a járvány jelenlegi állásáról. Az egészségügyi dolgozók nevében kérte, hogy vegyék le az adást, vagy legalább vágják ki a felháborítóan szakmaiatlan részeket.

"A miniszterelnök úrnak nyilván valaki elmondta, hogy szakmailag ő mit nyilatkozzon. Ez sajnos nem úgy jött át"

- foglalta össze.

Exkluzív interjú Orbán Viktorral a vírus elleni védekezésről

Orbán Viktor nem sokkal ezelőtt aláírta azt a rendeletet, amelyik az éjféltől életbe lépő korlátozások részleteit tartalmazza. A miniszterelnök a tegnapi fac...

„Úgy kell elképzelni ezt, hogy bemegyek egy kórházba, az intenzív osztályon fekszenek azok, akik súlyos helyzetbe kerültek és gépre vannak kapcsolva. Van egy szabály, hogy békeidőben egy nővér, egy orvos hány beteget tud kielégítően ellátni. Ezt a számot lehet növelni - mondjuk a négyet nyolcra, a nyolcat tizenhatra és így tovább."

- taglalta elképzelését az interjúban a miniszterelnök, amire Sándor Mária reagált:

„Tisztelt Miniszterelnök Úr, nincsen ilyen szabály, békeidőben sem!"

Az ápolónő 2013-ban írt már egy levelet a köztársasági elnöknek ez ügyben, a stúdióba pedig elhozta magával a válaszlevelét, mivel 7 évvel ezelőtt sem születtek meg azok a szabályok, amiket a miniszterelnök emlegetett. Annak ellenére, hogy Sándor Mária számtalanszor nyomatékosította különböző tévés nyilatkozataiban és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától is kérte, hogy hozzanak végre megfelelő rendelkezéseket arra vonatkozóan, hogy egy nővérre, illetve egy orvosra hány beteg juthat, főleg intenzív osztályon.

„Egy gyermekszakápoló az intenzíven három gyermeket tud ellátni. A felnőtt osztályon a miniszterelnök úr szerint, ahogy az édesanyját el tudná látni az ember, két beteg esetében tudna becsülettel eljárni. Azt mondja, hogy ezt a számot lehetne növelni - nem, ez nem fér össze a becsületes ellátással!"

Kiemelte még a miniszterelnök azon kijelentését, hogy "csak gépeket kell figyelni", majd erre azonnal reagált is:

„Nem gépeket figyelünk, hanem embereket!"

Meddig bírja a terhelést az egészségügy?

Arra a kérdésre, hogy lehet-e tudni, egy intenzíves ágyra, egy szakápolóra hány covidos beteg jut, Sándor Mária elmondta, hogy az intenzív osztályon általában a főnővér dönti el, vagy a nővérek egymás között vitatják meg, ki hány beteggel foglalkozik, ami függ a páciensek állapotának súlyosságától is. 

„Az, aki nem dolgozik az egészségügyben, nagyon szépen kérem, ne tegyen szakmai nyilatkozatot, mert ez a valóban benne dolgozót nagyon mélyen érinti."

Emellett Sándor Mária szeretné kérni, hogy azt a reklámot, amely hangsúlyozza, hogy milyen mértékben emelik az orvosok és nővérek fizetését, szintén vegyék le, mert olyan üzenete van, hogy ők megdolgoztak ezért az emelésért.

„A nővérek megdolgoztak ezért a pár százezer forintos fizetésért, a politikusok meg úgy gondolják, hogy azokért a milliókért ők megdolgoznak? Vegyük már észre, hogy a legkisebb emberekről van szó, akik a hátukon viszik ezt az országot: a melósok, a prolik, akik utazunk reggel ötkor, hatkor, hétkor, nyolckor..."

- fakadt ki a nővér, majd kiemelte:

„A magyar ápolónők soha nem fognak felállni és soha nem fogják feladni, a nővérek megdöglésig lesznek ott az ágyak mellett!"

A második hullámra való felkészülés egyik kritikája, hogy időben ki kellett volna képezni még több szakápolót. Sándor Mária szerint az átvezényelt nővérek nagyon nehéz helyzetben vannak, ám az átcsoportosítás közel sem oldja meg a problémát. 

„Ez nem szakma, ez hivatás. Az ember a lelkét is ott hagyja, úgy dolgozik."

Arra a kérdésre, hogy szerinte a politikusok minden oldalról elismerik az egészségügyi dolgozók munkáját, így felelt:

„Szeretném, ha a lányok megmutatnák a mostani fizetési papírjukat. Elismerés? Kinek mi az elismerés? Hogy szóban elhangzik, vagy hogy tapsoltunk nekik? Emberszámba venni az egészségügyi alkalmazottat, akinek a keze között élet az és halál van, ki és mikor tette ezt? Senki. Sem ez az oldal, sem az az oldal, és ezt nagyon jól tudja az egészségügyi dolgozó. Senkire nem számíthat, csak saját magára."

- zárta gondolatait az ápolónő.

 

Fotó: Thaler Tamás / Wikipédia

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.