Pontokba szedve cáfolja meg a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete az EMMI államtitkárának válaszát

Farkas Bazsi 2020-05-09 11:15:00
Továbbra is paprikás a hangulat a közalkalmazotti státusz tervezett megszüntetése miatt. 

Pár napja írtunk róla, hogy Ungár Péter az LMP parlamenti képviselője írásbeli kérdést tett fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Az EMMI nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete most egy friss cikkben szedi darabokra Rétvári válaszát, lábjegyzetekkel írják meg, hogy szerintük mi is van egy-egy válasz mögött. Rétvári válaszai után dőlt betűkkel szedve jelenítjük meg a KKDSZ kommenjeit. 

Rétvári azt írja, hogy idén 6%-os béremelést hajtanak végre a szektorban, ami 2020 január 1-ig visszamenőleg meg is kapnak a művészeti szervezeteknél, közművelődési intézményeknél és közgyűjteményekben foglalkoztatottak.  - Hogy kerülnének kedvezőbb helyzetbe, amikor mindenütt csökkentik a munkaidejüket és a fizetésüket? Még a 6% sem pótolja ezt a csökkentést. Ennek megfelelően félő, hogy az átsorolásnál és a kirúgásoknál ez, a veszélyhelyzetre való hivatkozással meghozott csökkentés jelenti majd az átsorolásnál a bázist.

Az államtitkár azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy európai viszonylatban Magyarországon a legmagasabb a GDP arányos támogatása a kultúrának. Mi 1,5%-ot fordítunk támogatásra, míg az európai átlag mindössze 0,6%. Idén 578 milliárd forintot költ el a kormány a kulturális szektorra. - A presztízsberuházásokkal együtt, amelyek nem a közgyűjtemények gyarapodását és főleg nem a munkatársak anyagi megbecsülését segítik.

Rétvári azt is felhozza, hogy az elmúlt 10 évben mennyi kulturális beruházás valósult meg az országban.Példának hozza fel a Nemzeti Hauszmann Tervet, a Magyar Állami Operaház rekonstrukcióját és a szolnoki Szigligeti Színház felújítását. - Ezek egyike sem segített a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók megalázott helyzetén. Tudjuk, hogy a beruházások milyen magas többletköltségekkel számoltak/számolnak, ráadásul többnyire a szakemberek véleményének figyelmen kívül hagyásával (legerősebben pl. a “Nemzeti Hauszmanntervnél”)

Rétvári fontosnak tartotta megemlíteni, hogy 2011-ben Magyar Művészeti Akadémia köztestületként állították vissza. - Ahol nem – elsősorban – a kvalitás számít, hanem a lojalitás.

Rétvári kitér arra, hogy a béremelésekről 2019-től kezdve folytatnak tárgyalásokat a szakmai szervezetekkel. - Ez teljesen más kérdés. Az OKSZ 2019-ben, tavasszal több ágazati szakszervezet béremelési igényével jött létre. Hosszú ideig kitért a kormány a tényleges tárgyalás alól. 2020 januártól került sor, még csak az elégséges szolgáltatás meghatározásának tárgyalására, ágazatonként. Béremelésről, átszervezésről stb. nem esett szó. Főleg nem pótolja, hogy a KÁÉT összehívására legutóbb 2016. junius 2-án, Hoppál Péter idején került sor.

Az államtitkár összegzésül azt írja, hogy téves az a következtetés, mi szerint egyeztetés nélkül, hirtelen és rövid határidővel valósult meg a javaslat egyeztetése. - Ez nem igaz, a KKDSZ-szel a reprezentatív szakszervezettel, ahol a törvény által a legnagyobb számban érintettek a kollégák, egyszer sem tárgyaltak, többszöri kezdeményezésünkre sem. Tudunk róla, hogy a Művészeti Szakszervezetek Szövetségét meghívta Fekete Péter webinárium beszélgetésbe, illetve külön az igazgatókkal, külön a szakmaiszervezetekkel ugyanígy tárgyalnak szerdánként 15-15 percet, azonban – úgytudjuk – ezek nem igazi egyeztetések, csak porhintés.

Szerinte egyébként nem a jogviszony megnevezése határozza meg a közösségnek tett szolgálat értékét. - Úgy tűnik, nem ismerik a kjt.-t és a közgyűjteményi területen e körben dolgozók munkáját. A megbecsülést a tisztességes bér jelentené. Egyszerűen nem akarnak több pénzt biztosítani a humán erőforrásra.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.