Pontokba szedve cáfolja meg a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete az EMMI államtitkárának válaszát

Farkas Bazsi 2020-05-09 11:15:00
Továbbra is paprikás a hangulat a közalkalmazotti státusz tervezett megszüntetése miatt. 

Pár napja írtunk róla, hogy Ungár Péter az LMP parlamenti képviselője írásbeli kérdést tett fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Az EMMI nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete most egy friss cikkben szedi darabokra Rétvári válaszát, lábjegyzetekkel írják meg, hogy szerintük mi is van egy-egy válasz mögött. Rétvári válaszai után dőlt betűkkel szedve jelenítjük meg a KKDSZ kommenjeit. 

Rétvári azt írja, hogy idén 6%-os béremelést hajtanak végre a szektorban, ami 2020 január 1-ig visszamenőleg meg is kapnak a művészeti szervezeteknél, közművelődési intézményeknél és közgyűjteményekben foglalkoztatottak.  - Hogy kerülnének kedvezőbb helyzetbe, amikor mindenütt csökkentik a munkaidejüket és a fizetésüket? Még a 6% sem pótolja ezt a csökkentést. Ennek megfelelően félő, hogy az átsorolásnál és a kirúgásoknál ez, a veszélyhelyzetre való hivatkozással meghozott csökkentés jelenti majd az átsorolásnál a bázist.

Az államtitkár azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy európai viszonylatban Magyarországon a legmagasabb a GDP arányos támogatása a kultúrának. Mi 1,5%-ot fordítunk támogatásra, míg az európai átlag mindössze 0,6%. Idén 578 milliárd forintot költ el a kormány a kulturális szektorra. - A presztízsberuházásokkal együtt, amelyek nem a közgyűjtemények gyarapodását és főleg nem a munkatársak anyagi megbecsülését segítik.

Rétvári azt is felhozza, hogy az elmúlt 10 évben mennyi kulturális beruházás valósult meg az országban.Példának hozza fel a Nemzeti Hauszmann Tervet, a Magyar Állami Operaház rekonstrukcióját és a szolnoki Szigligeti Színház felújítását. - Ezek egyike sem segített a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók megalázott helyzetén. Tudjuk, hogy a beruházások milyen magas többletköltségekkel számoltak/számolnak, ráadásul többnyire a szakemberek véleményének figyelmen kívül hagyásával (legerősebben pl. a “Nemzeti Hauszmanntervnél”)

Rétvári fontosnak tartotta megemlíteni, hogy 2011-ben Magyar Művészeti Akadémia köztestületként állították vissza. - Ahol nem – elsősorban – a kvalitás számít, hanem a lojalitás.

Rétvári kitér arra, hogy a béremelésekről 2019-től kezdve folytatnak tárgyalásokat a szakmai szervezetekkel. - Ez teljesen más kérdés. Az OKSZ 2019-ben, tavasszal több ágazati szakszervezet béremelési igényével jött létre. Hosszú ideig kitért a kormány a tényleges tárgyalás alól. 2020 januártól került sor, még csak az elégséges szolgáltatás meghatározásának tárgyalására, ágazatonként. Béremelésről, átszervezésről stb. nem esett szó. Főleg nem pótolja, hogy a KÁÉT összehívására legutóbb 2016. junius 2-án, Hoppál Péter idején került sor.

Az államtitkár összegzésül azt írja, hogy téves az a következtetés, mi szerint egyeztetés nélkül, hirtelen és rövid határidővel valósult meg a javaslat egyeztetése. - Ez nem igaz, a KKDSZ-szel a reprezentatív szakszervezettel, ahol a törvény által a legnagyobb számban érintettek a kollégák, egyszer sem tárgyaltak, többszöri kezdeményezésünkre sem. Tudunk róla, hogy a Művészeti Szakszervezetek Szövetségét meghívta Fekete Péter webinárium beszélgetésbe, illetve külön az igazgatókkal, külön a szakmaiszervezetekkel ugyanígy tárgyalnak szerdánként 15-15 percet, azonban – úgytudjuk – ezek nem igazi egyeztetések, csak porhintés.

Szerinte egyébként nem a jogviszony megnevezése határozza meg a közösségnek tett szolgálat értékét. - Úgy tűnik, nem ismerik a kjt.-t és a közgyűjteményi területen e körben dolgozók munkáját. A megbecsülést a tisztességes bér jelentené. Egyszerűen nem akarnak több pénzt biztosítani a humán erőforrásra.

Szólj hozzá!

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

Kiégett egy autó Győrben

Kigyulladt egy személyautó Győrben, a Kiskúti liget közelében, a Nagysándor József utcánál.

van még itt cikk a témában:

Ungár Péter: Valódi megbecsülést a kulturális dolgozóknak!

A Vas megyei LMP parlamenti képviselője szerint ha a kormány valóban megbecsülné a kulturális dolgozókat, akkor nem kidobta volna őket a közalkalmazotti státuszból, hanem megtartotta volna kiemelt védettségüket.

Minden érzékszervünket igénybe fogjuk venni Szombathelyen

Érezd Szombathelyt! címmel indul programsorozat a vasi megyeszékhelyen.