Van, amikor jobb inkább hallgatni: podcastokat ajánlunk!

Nagy Donát 2020-10-30 09:32:58
Ajánlunk pár remek podcastet a karanténos napokra. Vigyázat, függővé tesz!

- Mit hallgatsz?
- Podcastet
- Az mi?

Rengetegszer szegezik nekem a fenti kérdést, mert bár évek óta Magyarországon is jelen van ez a fajta formátum, meglepően kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről is. Pedig utazás vagy munka közben, a pékségnél sorban álláskor, vagy akár lefekvés után az ellazulást segítve hamar rá lehet szokni a podcast-hallgatásra.

Fotó: Pixabay

Érdekes. Korábban ki nem állhattam, ha a rádióban a zenék között pofáznak a műsorvezetők. Alapvetően azért hangoltam rá egy-egy sávra, mert zenét akartam hallgatni. Ennek aztán minden rákfenéje egyre jobban idegesítetett, pont azért, amiért mára tévé előfizetésem sincsen: a műsoridő annyira tele van szórva ordító reklámokkal - vegyél fel hitelt, cserélj pelenkát, kend a prosztatádat kenőccsel -, hogy inkább lelőttem az egészet.

Mára viszont a zenéket tekerem át a podcastekben, a reklámoktól pedig sikeresen megszabadultam.

A podcast ugyanis a rádiózáshoz áll legközelebb, olyan viszonyt ápolva, mint a youtubeozás a tévéműsor készítéshez. Bárki csinálhat podcast csatornát, és olyan saját tartalmat oszt meg vele, amilyet szeretne. Ja, és bele lehet tekerni az adásba, ha éppen érdektelen a téma.

A legrégebbi magyar podcasterek már sok éve a pályán vannak, olykor egyenesen a rádiós szektorból váltva, vagy azzal párhuzamosan dolgozva.

A hallgatóknak pedig egy dolguk akad, mielőtt belekóstolnának a podcast hallgatás világába: le kell tölteni egy megfelelő alkalmazást a telefonra, majd feliratkozni a leírás alapján szimpatikus csatornákra. Ajánlok is párat.

0. Podkedd

Rögtön egy kivétellel kezdek, ugyanis a Podkedd sosem volt igazi podcast, nem lehetett alkalmazásban letölteni, és már nem is aktív. Több évvel korábban alakultak ki a mai youtubeozási szokásaim, amikor feliratkoztam csatornákra, és követni kezdtem a magyar tartalomgyártókat, akik sokszor egymásra is hivatkoztak. FreddyD, Visor, JustVidman, Dancsó (már leiratkoztam róla). Aztán valamikor 5-6 évvel ezelőtt került elém az a csatorna, ahol négy srác egyszerűen csak beszélgetett mindennapokról, munkáról, iskoláról, játékokról. Keddenként - ki gondolta volna. Nem igazán volt fix témájuk, én pedig jókat szenvedtem azzal, hogy letöltsem, konvertáljam, majd a telefonomra másoljam a "műsort". Tiszta középkor volt az az időszak. De valahogy én is a házigazda Covery, Alex, Goodlike Marci, Ryan, majd Tipo közeli haverjának éreztem magamat. A napi több órás utazásaim megmentője volt a Podkedd.

PODkedd E63 - Storyzgatunk...

Ezt a műsort a story-zgatásra szenteljük. Havonta egyszer belefér...:) Weboldalon jöhetnek a kommentek: http://podkedd.hu/hirek/url/podkedd_e63 Olcsón szeret...

1. Meti Heteor

Nem elírás, Pohly Ferenc és Szedlák Ádám, azaz Kelt ezzel a műsorcímmel beszél techről, közéletről, a világ érdekességeiről. A podcasterek között alap csatorna, régóta nyomják, népszerűek. Ferenc olykor nem érti a lányai tartalomfogyasztási szokásait, de felelősségteljes édesapaként próbálja őket edukálni egy jobb jövő reményében. Kelt talán a felkészültebb geek, minden digitális cuccról van véleménye. Mindenkinek van egy barátja, aki otthon van a kütyükben - ő egy ilyen fazon. Legutóbbi adásukban pedig az Ugytudjuk is szóba került.

#311. Környezetbarát adás

Krusovszky regény, Ferenc wifije, mobildonor, Apple mise és a hiányzó töltő, Bushcraft avagy Bozótmíves, 5G Budapesten, motoros vérfutár, csehszlovák Hyperlo...

2. Gombapresszó

Tomi és Tibi műsora nagyon régóta fut, még a Civil Rádióban kezdték, majd átköltöztek az online térbe. Én viszont talán csak egy éve hallgatom őket. Tibi rendszeresen alapanyagot szolgáltat a cikizésére, a magas labdákat pedig Tomi élvezettel csapja le. A témák tárháza szinte határtalan, a Horthy-korszaktól a lencsefőzésen át az aktuális közéleti ügyekről mind szó esik. A hangyák loboncos haja kifejezés lassan a névjegyükké válik.

2019. október 28. / Balázs Pali, alsónadrág, Áder János

iTunes: https://apple.co/2MR9uNQ Spotify: https://spoti.fi/2PoZsVN

3. Csúnyarosszmajom

A formátum lényege, hogy a hallgatók egy Google formon keresztül kérdéseket tehetnek fel a három műsorvezetőnek, FX Mesternek, Doktor Egri János Doktornak és Mr. Univerzumnak. Ők pedig vagy megválaszolják azt legjobb tudásuk szerint, vagy nem. Állott vagy csapvízet igyunk? Kell-e mindent megtanulni? Mekkora a Föld tömege? A három tudós legalábbis megpróbál mindezekre választ találni. Nekem még egy kérdésemre sem válaszoltak. Slusszpoén: A csapatból mindhárman egy-egy másik podcast műsorvezetői is. 

4. 20 perccel a jövőbe

Talán kicsit megfáradt a három műsorvezető, Andersen Dávid, Lövenberg Balázs és Szabó-Kállay Anna, azaz Scully. Az elmúlt hetekben sokszor csak ketten érnek rá anyagot felvenni, de a messze földön híres szóvicceik nem ismernek kegyelmet. Szintén tech, tudomány és robotika témakörben beszélgetnek. De vajon elveszik a robotok a munkánkat?

5. Spagetti lakóautó

Valamiért csak nemrég bukkantam rá Káposztalepke és Mr. Jackpot műsorára, de egyszerre igazi instant get lett számomra. Amúgy is felüdülés, ha női hangot is hallani a műsorokban, de olyan széleskörű témák jönnek elő meglepő könnyedséggel, hogy a műsor hallgattatja magát. Azt tudtátok, hogy mi volt a narancs szín elnevezése korábban? Én már igen! (nem mondom el)

+1 Képtelen Krónika

A formátum lényege, hogy Stöki, Mazur és Grath közül egyikük felkészül egy érdekes témával kapcsolatban, amit igyekszik komolyan elmondani annak ellenére, hogy a másik két műsorvezető széttrollkodja a sztorit. Ezt így elolvasva egy borzasztóan zavaró kocsmai beszélgetés sejlik fel, azonban a műsor inkább tűnik egy jobbféle Dumaszínház epizódnak szovjet kémekkel, osztrák-magyar felfedezőkkel és az 1904-es olimpia köri disznóságokkal. 

Fotó: Pixabay

Amikbe még bátran belekóstolhatsz: Vendéglő a világ végén, 88 mérföld óránként, Checkpoint, Filmbarátok, Kanada Banda, Kotyogós, ŐrülTech, Párnacsata, Spacebar, Szertár, Szkeptikus hangár, Végtelenség Fiai.

Ti mit hallgattok?

Szólj hozzá!

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is

Honlapépítés lépésről lépésre: az alapoktól a befejezésig

Egy weboldal elkészítését érdemes profikra bíznia annak, aki nem járatos a webprogramozásban.