Van, amikor jobb inkább hallgatni: podcastokat ajánlunk!

Nagy Donát 2020-10-30 09:32:58
Ajánlunk pár remek podcastet a karanténos napokra. Vigyázat, függővé tesz!

- Mit hallgatsz?
- Podcastet
- Az mi?

Rengetegszer szegezik nekem a fenti kérdést, mert bár évek óta Magyarországon is jelen van ez a fajta formátum, meglepően kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről is. Pedig utazás vagy munka közben, a pékségnél sorban álláskor, vagy akár lefekvés után az ellazulást segítve hamar rá lehet szokni a podcast-hallgatásra.

Fotó: Pixabay

Érdekes. Korábban ki nem állhattam, ha a rádióban a zenék között pofáznak a műsorvezetők. Alapvetően azért hangoltam rá egy-egy sávra, mert zenét akartam hallgatni. Ennek aztán minden rákfenéje egyre jobban idegesítetett, pont azért, amiért mára tévé előfizetésem sincsen: a műsoridő annyira tele van szórva ordító reklámokkal - vegyél fel hitelt, cserélj pelenkát, kend a prosztatádat kenőccsel -, hogy inkább lelőttem az egészet.

Mára viszont a zenéket tekerem át a podcastekben, a reklámoktól pedig sikeresen megszabadultam.

A podcast ugyanis a rádiózáshoz áll legközelebb, olyan viszonyt ápolva, mint a youtubeozás a tévéműsor készítéshez. Bárki csinálhat podcast csatornát, és olyan saját tartalmat oszt meg vele, amilyet szeretne. Ja, és bele lehet tekerni az adásba, ha éppen érdektelen a téma.

A legrégebbi magyar podcasterek már sok éve a pályán vannak, olykor egyenesen a rádiós szektorból váltva, vagy azzal párhuzamosan dolgozva.

A hallgatóknak pedig egy dolguk akad, mielőtt belekóstolnának a podcast hallgatás világába: le kell tölteni egy megfelelő alkalmazást a telefonra, majd feliratkozni a leírás alapján szimpatikus csatornákra. Ajánlok is párat.

0. Podkedd

Rögtön egy kivétellel kezdek, ugyanis a Podkedd sosem volt igazi podcast, nem lehetett alkalmazásban letölteni, és már nem is aktív. Több évvel korábban alakultak ki a mai youtubeozási szokásaim, amikor feliratkoztam csatornákra, és követni kezdtem a magyar tartalomgyártókat, akik sokszor egymásra is hivatkoztak. FreddyD, Visor, JustVidman, Dancsó (már leiratkoztam róla). Aztán valamikor 5-6 évvel ezelőtt került elém az a csatorna, ahol négy srác egyszerűen csak beszélgetett mindennapokról, munkáról, iskoláról, játékokról. Keddenként - ki gondolta volna. Nem igazán volt fix témájuk, én pedig jókat szenvedtem azzal, hogy letöltsem, konvertáljam, majd a telefonomra másoljam a "műsort". Tiszta középkor volt az az időszak. De valahogy én is a házigazda Covery, Alex, Goodlike Marci, Ryan, majd Tipo közeli haverjának éreztem magamat. A napi több órás utazásaim megmentője volt a Podkedd.

PODkedd E63 - Storyzgatunk...

Ezt a műsort a story-zgatásra szenteljük. Havonta egyszer belefér...:) Weboldalon jöhetnek a kommentek: http://podkedd.hu/hirek/url/podkedd_e63 Olcsón szeret...

1. Meti Heteor

Nem elírás, Pohly Ferenc és Szedlák Ádám, azaz Kelt ezzel a műsorcímmel beszél techről, közéletről, a világ érdekességeiről. A podcasterek között alap csatorna, régóta nyomják, népszerűek. Ferenc olykor nem érti a lányai tartalomfogyasztási szokásait, de felelősségteljes édesapaként próbálja őket edukálni egy jobb jövő reményében. Kelt talán a felkészültebb geek, minden digitális cuccról van véleménye. Mindenkinek van egy barátja, aki otthon van a kütyükben - ő egy ilyen fazon. Legutóbbi adásukban pedig az Ugytudjuk is szóba került.

#311. Környezetbarát adás

Krusovszky regény, Ferenc wifije, mobildonor, Apple mise és a hiányzó töltő, Bushcraft avagy Bozótmíves, 5G Budapesten, motoros vérfutár, csehszlovák Hyperlo...

2. Gombapresszó

Tomi és Tibi műsora nagyon régóta fut, még a Civil Rádióban kezdték, majd átköltöztek az online térbe. Én viszont talán csak egy éve hallgatom őket. Tibi rendszeresen alapanyagot szolgáltat a cikizésére, a magas labdákat pedig Tomi élvezettel csapja le. A témák tárháza szinte határtalan, a Horthy-korszaktól a lencsefőzésen át az aktuális közéleti ügyekről mind szó esik. A hangyák loboncos haja kifejezés lassan a névjegyükké válik.

2019. október 28. / Balázs Pali, alsónadrág, Áder János

iTunes: https://apple.co/2MR9uNQ Spotify: https://spoti.fi/2PoZsVN

3. Csúnyarosszmajom

A formátum lényege, hogy a hallgatók egy Google formon keresztül kérdéseket tehetnek fel a három műsorvezetőnek, FX Mesternek, Doktor Egri János Doktornak és Mr. Univerzumnak. Ők pedig vagy megválaszolják azt legjobb tudásuk szerint, vagy nem. Állott vagy csapvízet igyunk? Kell-e mindent megtanulni? Mekkora a Föld tömege? A három tudós legalábbis megpróbál mindezekre választ találni. Nekem még egy kérdésemre sem válaszoltak. Slusszpoén: A csapatból mindhárman egy-egy másik podcast műsorvezetői is. 

4. 20 perccel a jövőbe

Talán kicsit megfáradt a három műsorvezető, Andersen Dávid, Lövenberg Balázs és Szabó-Kállay Anna, azaz Scully. Az elmúlt hetekben sokszor csak ketten érnek rá anyagot felvenni, de a messze földön híres szóvicceik nem ismernek kegyelmet. Szintén tech, tudomány és robotika témakörben beszélgetnek. De vajon elveszik a robotok a munkánkat?

5. Spagetti lakóautó

Valamiért csak nemrég bukkantam rá Káposztalepke és Mr. Jackpot műsorára, de egyszerre igazi instant get lett számomra. Amúgy is felüdülés, ha női hangot is hallani a műsorokban, de olyan széleskörű témák jönnek elő meglepő könnyedséggel, hogy a műsor hallgattatja magát. Azt tudtátok, hogy mi volt a narancs szín elnevezése korábban? Én már igen! (nem mondom el)

+1 Képtelen Krónika

A formátum lényege, hogy Stöki, Mazur és Grath közül egyikük felkészül egy érdekes témával kapcsolatban, amit igyekszik komolyan elmondani annak ellenére, hogy a másik két műsorvezető széttrollkodja a sztorit. Ezt így elolvasva egy borzasztóan zavaró kocsmai beszélgetés sejlik fel, azonban a műsor inkább tűnik egy jobbféle Dumaszínház epizódnak szovjet kémekkel, osztrák-magyar felfedezőkkel és az 1904-es olimpia köri disznóságokkal. 

Fotó: Pixabay

Amikbe még bátran belekóstolhatsz: Vendéglő a világ végén, 88 mérföld óránként, Checkpoint, Filmbarátok, Kanada Banda, Kotyogós, ŐrülTech, Párnacsata, Spacebar, Szertár, Szkeptikus hangár, Végtelenség Fiai.

Ti mit hallgattok?

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.