Peter Falk vitte sikerre az esetlen nyomozót, Columbót

ugytudjuk.hu 2020-03-28 19:57:00
„Csak még valamit, uram."

Egyszerre több tévés csatorna is sugározza a Los Angeles-i rendőrség fineszses nyomozójának, Columbo hadnagynak kalandjait. Hősünk tipikus kisember, addig nyújtózik, amíg a takarója ér. Sohasem akar nagyot álmodni, jó neki a pizza ebédre, utána egy kis sör és szivar. Van egy öreg autója, amely a közlekedésen kívül minden másra jó.

Százezrek nézik most is nálunk az amerikai Columbo sorozatot, amelyből tíz évad készült és amely 1971-ben debütált. Voltak előzményei, a Levinson-Link alkotópáros egy 1960-as krimit vett alapul. Felfigyeltek a szerepre, illetve a hagyományos nyomozói felfogástól eltérő karakterre, majd 1971-ben dobtak egy nagyot. Leforgatták Peter Falk színésszel a Gyilkosság receptre című epizódot (szinkronhangja Garas Dezső volt), amely azonnali siker lett. Az alakításért a színész rögtön kapott is egy Emmy-díjat. Beindult a televíziós sikerszéria, egészen 1978-ig. Akkor tartottak egy 10 éves szünetet, majd 2003-ig mozifilmként forgatták az egyes epizódokat.

Drapp öltönyben, krémszínű ingben, zöld nyakkendőben és viseletes ballonkabátban tűnt fel a nyomozás során a kisemberek kedvence, milliók szurkoltak neki. Titka abban állt, hogy milliók tudtak vele azonosulni. Hiszen ápolja az olasz gyökerű családi hagyományokat, szereti a sohasem látható feleségét (érdekesség, hogy igazi felesége, Shera Danese hat epizódban is feltűnt mellékszereplőként). Az is szimpatikus benne, hogy csetlik, botlik a Beverly Hills-i álompaloták világában, ahova főnökei irányítják nyomozni.

Általában híres emberek gaztetteit kell felgöngyölítenie. A gazdag bűnözők eleinte észre sem veszik, annyira jelentéktelennek tartják.  Állandóan guggol, valamit mindig keres és talál. Ha hagytak az asztalon nassolni valót, belekóstol, a nejéről mesél. Mindig igazolnia kell magát, mert még a rendőrök sem hiszik el neki, hogy ő egy nyomozó a Los Angeles-i gyilkossági csoporttól. 

Az autója szintén fogalommá vált (nem mellesleg a kocsit a filmgyár kellékes udvarán Falk választotta ki). Ez egy 1959-es kiadású Peugeot Cabrio, amelyben a luxust a rendőrségi URH rádió jelenti. Az autó általában nem megy, viszont derekasan durrog. „A feleségemnek van autója, de az csak közlekedésre jó", feleli azoknak, akik autóvételre buzdítják. A luxusvillák parkolóiban így nem kis feltűnést kelt és a kőgazdag gyanúsított már komolyan sem veszi személyét.

Aztán fordul a kocka. Hősünk rendre egy cetlire firkál és újabb ceruzát kér, kérdéseket tesz fel, közben arra is ügyel, hogy a becserkészendő gyilkossal közölje a makaróni készítés receptjét. De a legjobb, amikor az ajtóból visszafordulva még egy, aztán még egy kérdést tesz fel. Ezekben már elhelyezi az első tölteteket... A Columbo sorozatban nincs akció, lövöldözés, sőt, a nyomozó fegyvert sem hord. Logikailag zavarja össze a gyanúsítottakat, akik azt hiszek, a hírnév és a gazdagság mindentől megvédi őket. A sikernek ez a másik titka: senki sem állhat a törvény felett.

Az egyes epizódokban, ahogy emelkedett a nézettség, olyan valódi világsztárok tűntek fel, mint Little Richard, Leslie Nielsen, Johnny Cash, vagy a később sztárrá lett Martin Sheen. A legtöbbet játszott gyilkos pálmáját Robert Culp vitte el, aki négyszer öldökölt és persze négyszer bukott le.

Voltak olyan kiemelkedő részei a sorozatnak, amelyek önálló mozifilmként is sikert arattak. Sokak szerint az egyik legjobb epizód a Patrick McGoohan főszereplésével készült Béke poraira. Ebben szinte tobzódik a fekete humor. Már-már a paródia határát súrolják az egyes jelenetek. Például a sztárokat tönkre tevő pletykaújság női szerkesztőjének esete, aki addig jár a kútra, amíg róla írnak nekrológot. Volt szeretője teszi el láb alól, aki egy temetkezési cég gazdag tulajdonosa lett és bizarr jelentek sorában mutatja be a hamvasztó működését. Hátborzongató, de mégis mosolyt csal az arcokra a remek párbeszéd, a bennfentes humor. Emlékezetes, a premier után csaknem botrányt kiváltó jelenet volt, amikor a meggyilkolt paparazzi hamvait tévedésből a híres Hollywood felett szórják le. (Ön)irónia a javából...

Szintén vezette a sikerlistákat a Johnny Cash-el készült epizód (Hattyúdal). A híres country-énekes ravasz gyilkost játszott, de kárpótlásul az egyik legsikeresebb dalát írta bele a filmbe. Az Embert barátjáról című rész, amelyben Columbónak saját főnökét kellett lebuktatnia, nem kis részt a sajtószabadságról és a hatalom viszonyáról szólt. Üzenete: senki sem állhat a törvények felett.

A Végzetes gyakorlat pedig a hedonista gazdagság torz tükörképe, erős társadalombírálat. Talán ebben a részben jön leginkább elő a gazdagok-szegények leküzdhetetlen különbsége, amely a hadnagy apró, de szüntelen megalázásában ölt testet. Kinyílik a nézői bicska a kigyúrt fitneszes bűnöző életmódja láttán - emberünk Rolls-Roycéval jár dolgozni, vagyis lopni, a tengerből átruccan villája fürdőmedencéjébe – éreztetve gazdagságának erejét, fölényét. Ez a társadalmi tükrözés majdnem elvitte a befejezést, amely így is fölöslegesen kacifántosra sikerült (cipőfűző-jelenet).

„Csak még valamit, uram"

– szól végül Columbo és felállva tapsolunk. Jó látni egy gazdag tolvajt veszíteni.

Szólj hozzá!

Kigyulladt egy autó Győrben

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Egy 17 éves fiút keresnek a győri rendőrök

Karika Jenő május elején tűnt el az egyik helyi intézetből.

Lopott kapával és biciklivel ment lopni egy beledi férfi

A 33 éves tettes dohányárut és üdítőt lopott egy kapuvári dohányboltból.

Kásler Miklós szemében a szociális dolgozók továbbra sem léteznek

Az LMP petíciót indított, hogy a dolgozók megkapják az 500 ezer forintos bérkiegészítést.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet hétvégén

Az eső mellé egy kis meteorit várható.

Közösen készítik el az Összetartozás borát a Kárpát-medence magyar borászai

A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkezett, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete.

Meleg de kicsit szeles idő lesz ma

Közel 30 fokig kúszhat a hőmérséklet.

Nem kamu: Jövőre tilos lesz az avarégetés az egész országban

Januártól sem avart, sem kerti hulladékot nem lehet majd elégetni sehol az országban.

Több mint tíz év után kerültek elő újabb bizonyítékok a világ egyik legfurcsább eltűnésével kapcsolatban

Az alig négy éves Madeleine McCann 2007-ben tűnt el, a rendőrök azóta próbálják megoldani az ügyet.

Újabb két MÁV IC+ kocsi áll forgalomba holnap a szombathelyi és zalaegerszegi vonalon

Hazai gyártásúak, és jó lenne, ha vigyáznánk is rájuk.

3 illegális bevándorlót fogtak a kapuvári rendőrök

Később a 17 éves embercsempészt is megtalálták a csornai rendőrök.

Győrben és Sárváron újra megalakultak a Jobbik helyi szervezetei

Azt írják, nagy az érdeklődés a párt felé.

van még itt cikk a témában:

A karantén alatt alaposan rácsúsztunk az HBO GO-ra

A megnövekedett érdeklődés miatt a streaming szolgáltató munkatársai különféle tartalmakkal lepték meg a felhasználókat.

A Tiger King sztárja azt ígéri, érkezik a második évad, ami még több embert fog rács mögé juttatni

Több száz órányi anyagot hagyhattak ki a készítők az első felvonásból, lesz miből szemezni a második évadhoz.

Autókat tört fel két férfi Szombathelyen, majd kipakolta őket

Először a szerszámok, később egy drága horgászbot tetszett meg nekik.