Peter Falk vitte sikerre az esetlen nyomozót, Columbót

ugytudjuk.hu 2020-03-28 19:57:00
„Csak még valamit, uram."

Egyszerre több tévés csatorna is sugározza a Los Angeles-i rendőrség fineszses nyomozójának, Columbo hadnagynak kalandjait. Hősünk tipikus kisember, addig nyújtózik, amíg a takarója ér. Sohasem akar nagyot álmodni, jó neki a pizza ebédre, utána egy kis sör és szivar. Van egy öreg autója, amely a közlekedésen kívül minden másra jó.

Százezrek nézik most is nálunk az amerikai Columbo sorozatot, amelyből tíz évad készült és amely 1971-ben debütált. Voltak előzményei, a Levinson-Link alkotópáros egy 1960-as krimit vett alapul. Felfigyeltek a szerepre, illetve a hagyományos nyomozói felfogástól eltérő karakterre, majd 1971-ben dobtak egy nagyot. Leforgatták Peter Falk színésszel a Gyilkosság receptre című epizódot (szinkronhangja Garas Dezső volt), amely azonnali siker lett. Az alakításért a színész rögtön kapott is egy Emmy-díjat. Beindult a televíziós sikerszéria, egészen 1978-ig. Akkor tartottak egy 10 éves szünetet, majd 2003-ig mozifilmként forgatták az egyes epizódokat.

Drapp öltönyben, krémszínű ingben, zöld nyakkendőben és viseletes ballonkabátban tűnt fel a nyomozás során a kisemberek kedvence, milliók szurkoltak neki. Titka abban állt, hogy milliók tudtak vele azonosulni. Hiszen ápolja az olasz gyökerű családi hagyományokat, szereti a sohasem látható feleségét (érdekesség, hogy igazi felesége, Shera Danese hat epizódban is feltűnt mellékszereplőként). Az is szimpatikus benne, hogy csetlik, botlik a Beverly Hills-i álompaloták világában, ahova főnökei irányítják nyomozni.

Általában híres emberek gaztetteit kell felgöngyölítenie. A gazdag bűnözők eleinte észre sem veszik, annyira jelentéktelennek tartják.  Állandóan guggol, valamit mindig keres és talál. Ha hagytak az asztalon nassolni valót, belekóstol, a nejéről mesél. Mindig igazolnia kell magát, mert még a rendőrök sem hiszik el neki, hogy ő egy nyomozó a Los Angeles-i gyilkossági csoporttól. 

Az autója szintén fogalommá vált (nem mellesleg a kocsit a filmgyár kellékes udvarán Falk választotta ki). Ez egy 1959-es kiadású Peugeot Cabrio, amelyben a luxust a rendőrségi URH rádió jelenti. Az autó általában nem megy, viszont derekasan durrog. „A feleségemnek van autója, de az csak közlekedésre jó", feleli azoknak, akik autóvételre buzdítják. A luxusvillák parkolóiban így nem kis feltűnést kelt és a kőgazdag gyanúsított már komolyan sem veszi személyét.

Aztán fordul a kocka. Hősünk rendre egy cetlire firkál és újabb ceruzát kér, kérdéseket tesz fel, közben arra is ügyel, hogy a becserkészendő gyilkossal közölje a makaróni készítés receptjét. De a legjobb, amikor az ajtóból visszafordulva még egy, aztán még egy kérdést tesz fel. Ezekben már elhelyezi az első tölteteket... A Columbo sorozatban nincs akció, lövöldözés, sőt, a nyomozó fegyvert sem hord. Logikailag zavarja össze a gyanúsítottakat, akik azt hiszek, a hírnév és a gazdagság mindentől megvédi őket. A sikernek ez a másik titka: senki sem állhat a törvény felett.

Az egyes epizódokban, ahogy emelkedett a nézettség, olyan valódi világsztárok tűntek fel, mint Little Richard, Leslie Nielsen, Johnny Cash, vagy a később sztárrá lett Martin Sheen. A legtöbbet játszott gyilkos pálmáját Robert Culp vitte el, aki négyszer öldökölt és persze négyszer bukott le.

Voltak olyan kiemelkedő részei a sorozatnak, amelyek önálló mozifilmként is sikert arattak. Sokak szerint az egyik legjobb epizód a Patrick McGoohan főszereplésével készült Béke poraira. Ebben szinte tobzódik a fekete humor. Már-már a paródia határát súrolják az egyes jelenetek. Például a sztárokat tönkre tevő pletykaújság női szerkesztőjének esete, aki addig jár a kútra, amíg róla írnak nekrológot. Volt szeretője teszi el láb alól, aki egy temetkezési cég gazdag tulajdonosa lett és bizarr jelentek sorában mutatja be a hamvasztó működését. Hátborzongató, de mégis mosolyt csal az arcokra a remek párbeszéd, a bennfentes humor. Emlékezetes, a premier után csaknem botrányt kiváltó jelenet volt, amikor a meggyilkolt paparazzi hamvait tévedésből a híres Hollywood felett szórják le. (Ön)irónia a javából...

Szintén vezette a sikerlistákat a Johnny Cash-el készült epizód (Hattyúdal). A híres country-énekes ravasz gyilkost játszott, de kárpótlásul az egyik legsikeresebb dalát írta bele a filmbe. Az Embert barátjáról című rész, amelyben Columbónak saját főnökét kellett lebuktatnia, nem kis részt a sajtószabadságról és a hatalom viszonyáról szólt. Üzenete: senki sem állhat a törvények felett.

A Végzetes gyakorlat pedig a hedonista gazdagság torz tükörképe, erős társadalombírálat. Talán ebben a részben jön leginkább elő a gazdagok-szegények leküzdhetetlen különbsége, amely a hadnagy apró, de szüntelen megalázásában ölt testet. Kinyílik a nézői bicska a kigyúrt fitneszes bűnöző életmódja láttán - emberünk Rolls-Roycéval jár dolgozni, vagyis lopni, a tengerből átruccan villája fürdőmedencéjébe – éreztetve gazdagságának erejét, fölényét. Ez a társadalmi tükrözés majdnem elvitte a befejezést, amely így is fölöslegesen kacifántosra sikerült (cipőfűző-jelenet).

„Csak még valamit, uram"

– szól végül Columbo és felállva tapsolunk. Jó látni egy gazdag tolvajt veszíteni.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.