Ötven éve ül trónján a szombathelyi lángoskirály

ugytudjuk.hu 2020-02-23 09:25:00
Az Ecserin támadt egy ötlete, ez lett az élete.

Van, aki nem ismeri? Aligha. A szombathelyi Porpáczy Gábor intézmény a városban. Ötven éve ontja a finomságokat a helyi piacon. Védjegye kis sapkája és a mosolya, valamint az a titok, amit máig csak ő birtokol. Vagyis hogyan készül, mitől ilyen finom a lángosa?

A Mester ma is szívesen emlékezik vissza fiatalságára, főleg a huszonéves időkre és persze a  fővárosi Ecseri piacra. Végtére is innét indult az egész. Egy ötlet, amely eldöntötte életét, egy ötlet, amely lángoskirállyá emelte. Egy ötlet, amely akkor jött, amikor a barátját várta a zsibongó forgatagban. „Akkoriban a régiségek érdekeltek, azok után kutattam. Feltűnt, hogy a lángossütőnél sokan várakoznak. Milyen jó lenne, ha nekem is lenne egy ilyen boltom, villant át az agyamon és azon nyomban el is határoztam, utána járok a dolognak".

Nem kellett messzire mennie. Barátja nagymamájának receptje szerint készült a lángos, ami nem csak az Ecserin lett slágerré. Átjártak más kerületekből is, hogy megkóstolják a „mama kedvencét".  A szombathelyi fiú ültő helyében két korongot is lenyomott, bejött neki a tészta selymessége és ropogóssága. Elhatározta, megszerzi a titkot. Ehhez kellett a barát, aki bemutatta a mamának a vidéki fiút. „A néni átkarolta a vállam és azt mondta, az unokán kérése nekem parancs, itt a recept, vidd. Szerintem nem is vett komolyan, vagy arra gondolt, Szombathely messze van, a pestieket arra felé leszedik a vonatról a határőrök. A recepttel kezembe került a jövőm, ezek a pillanatok meghatározták későbbi életemet, egészen a mai napig".

Porpáczy úr jubilál. Ötven évvel ezelőtt, a Marx, ma Welther Károly utcában az ecseris recept alapján elindította az azóta legendássá vált lángosának sorozatgyártását. Amikor hazaért, rögtön kipróbálta a receptet. Ízlett a termék, másnap már indult is a bolt, a dupla kelesztésű lángos. Nem kellett sok idő, már terjedt a híre, hogy annál a fiúnál igen jó a lángos. Kérdezték tőle, mit csinálsz te Gabi, hogy ez ilyen finom? Mit teszel bele? Mondta, ez titkok. Azóta is.

A városban akkor sok gyár volt, a Latex, a Remix, Szövőgyár, a Fűrészek, a Járműjavító, a Vasép, a Tanép, a Cipőgyár, a Keripar. Utóbbi nem volt messze a bolttól, a hajnali munkásvonatokkal érkezők a sütödénél tudták le a reggelit. A nagyobb gyárak azonban messze voltak. Gábor beszerzett egy háromkerekű járgányt, azzal vitte a forró finomságot a gyár kapujába. Elkapkodták. Kemény élet volt, de egészséges. Edzette a testet, lelket a fizikai munka, a korai kelés. Amikor a napi 150-200 darabos készlet kevésnek bizonyult, váltani kellett. A triciklis lángosos a mai Borostyánkő áruház helyén lévő piacon tűnt fel, később átköltözött az új Vásárcsarnokba, ahol ma is süti a finom ételt.

„Nem vacakoltunk a díszítéssel, sem sajt, sem tejföl nem került az alapra. Így gyorsan szolgálhattuk ki a vevőt, a lángos friss és forró maradt. Aki akart, fokhagymát tehetett rá, szerintem így az igazi. Sokaknak vált szertartássá, ha bevásároltak, mentek a Porpáczyhoz egy lángosért. Így lett kerek a délelőtt. Mi akkor már hosszú órák óta talpon voltunk és vagyunk: kelés hajnali 4-kor, nyitás reggel 6-kor és sütés 11-ig. Van, hogy előbb elfogy az anyag, van, hogy kitart. Ha zsibis nap van, akkor nagyobb a forgalom, ám a hét eleje lanyha. Ilyenkor kevés a látogató, a világgal együtt a piac is más lett, megváltozott". 

És most változik majd igazán! A közelgő felújítás nem csak az árusokban, de a boltosokban is bizonytalanságot kelt. Mi lesz, hogy lesz? Hova kerül az eddigi eladótér, a kiszolgáló helyiség? Gábor üzlete sem maradhat ott, ahol eddig, mivel a tervek mást írnak elő. Márpedig ő ennek a szakmának a megszállottja, ez az élete. Másrészt valóban, a piac nagyot változott az elmúlt években, évtizedekben. A multik dömpingáron kínálnak zöldséget, gyümölcsöt. Azt a minőséget, ami a kistermelők sajátja, sokan nem tudják megfizetni. De ami inkább kitűnik, az a fiatalok és az idős korosztályok elmaradása. Nem tűnik rózsásnak a jövő.

De szerencsére akadnak kivételek, Gábor sütödéje előtt mindig látható lángosra várakozó fiatal. „Vannak köztük már törzsvevők. Szerintem aki minőséget szeretne kapni, az ma sem kerülheti meg a piacot, még ha drágább is, mint a multi. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Egy biztos, szerencsésen alakult az életem, a magam ura lehettem. De elszaladtak az évtizedek, most már többet szeretnék lenni a családdal, az unokámmal. Ha az Ecserin járok, most is veszek lángost, már csak a retró hangulat miatt is. Az ötvenedik év kapcsán pedig úgy döntöttem, hogy az ecseris nagymamától megszerzett titkot immár nagypapaként megosztom... De azért továbbra is a családban marad". 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.