Fotó: Vágvölgyi Bálint

Nyíltan kampányol az Agora igazgatója a Fidesznek

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 7. szombat, 17:19
Intézményvezetőként ez eléggé véleményes.

Augusztus 20-ához kapcsolódva állami kitüntetést kapott Parais István, az AGORA igazgatója. Az elismerést bizonyára nem érdemtelenül kapta, bár pár nappal később már a Joskar-Ola lakótelep lépcsőházait járta, hogy a Fidesz jelöltjének gyűjtse az aláírásokat. Ez derül ki abból a sajtóközlényből, amelyet a körzet ellenzéki képviselője, Kelemen Krisztián lapunkhoz is eljuttatott.

 

Az esettel kapcsolatban előbb levélben kerestük meg az igazgatót, majd válasz hiányában telefonon is hívtuk. Elértük őt, és bár nyilatkozni nem kívánt, megerősítette az Éljen Szombathely! képviselőjének állításait, azt is hozzátéve, hogy a városban közismert szoros kötődése a Fideszhez.

 

Ez utóbbi kétségtelen, és szinte naponta adja tanúbizonyságát Parais. Bár az utóbbi időben ritkultak, egészen mostanáig szinte nem volt olyan Balázsy Péter, Hende Csaba, Puskás Tivadar, vagy bármely más helyi fideszes poszt, amelyet nagy lelkesedéssel ne osztott volna tovább a Facebookon. Buzgalma ritkának számít a helyi intézményvezetők között. Sem a tavalyi időközi választási kampányban a fideszes jelölt, Melega Miklós mellett sajtótájékoztatón megjelenő Varsányi Péter, sem például a Vas megyei önkormányzat kormánypárti frakciójában képviselőként is dolgozó Bálint András, a városi tulajdonú Szombathelyi Képző Központ vezetőjének közösségi oldalán nem találunk kampánytartalmú bejegyzéseket, ahogy a többi önkormányzati szervezet vezetőinél sem. Egyedül az AGORA igazgatója kívánta így bizonyítani hűségét.

 

A Fidesznek valószínű, hogy sokkal fontosabb, hogy gyakorlati segítséget is kap Paraistól. Korábban írtunk már róla, hogy az AGORA tagintézmény Savaria Filmszínház kávézójának szintén Fidesz tag bérlője rendkívül nagy kedvezménnyel kapja meg a mozi auláját, hogy ott bulikat rendezzen, vagy hogy Sátory Károly fideszes önkormányzati képviselő huszáregyesülete több mint 800 ezer forintot kapott eddig az AGORA-tól a március 15-ei városi ünnepségen való közreműködésért.

 

Parais István nemrég az amúgy nyereséges mozi privatizációját is kezdeményezte, az ellenzék információi szerint, mert azt fideszes érdekköröknek akarták átjátszani. A napokban azzal kavart botrányt, hogy egy általa és Lazáry Viktor, drogbotrányba belebukott egykori fideszes alpolgármester által közösen koordinált közösségépítő projektet időzítették úgy a kampányidőszakra, hogy arról csak a fideszes jelölteket értesítették, az ellenzékieket nem. Ezzel minden bizonnyal egy városi rendeletet is megszegtek.

 

Az igazgató szerint amúgy a kopogtatásban nem intézményvezetői funkciójával összefüggésben, hanem magánemberként vett részt. Az állítását azonban árnyalja az az általa szintén nem cáfolt információ, mely szerint a Fidesznek való aktív kampányolást egy AGORA-s kollégájával párban végezte, akinek Parais István a munkáltatója. Mivel további kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, így azt sem tudhattuk meg tőle, hogy beosztottja önként jelentkezett-e a politikai tevékenységre, vagy az igazgató presszionálására tette azt. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás