Alkalmanként mindössze nettó 30 ezer forintért bérli ki a Fidesz közeli vállakozó a Savaria mozi auláját, hogy koncertet rendezzen benne

ugytudjuk.hu
2019. február 27. szerda, 06:15
Közben a mozi az elmaradt filmvetítések miatt, több százezer forintot bukik.

Január közepén írt róla elsőként az Átátszó a szombathelyi Savaria mozi büféjének bérlőjéről. A büfé üzemeltetését 2004-ben pályázati úton nyerte el a Café 5 Kft., akkor 10 évre pályáztak, közben a jogi lehetőségeket kihasználva előbb 1+1, majd 3 évre hosszabbították meg az üzemeltetést.

 

A cég ahhoz a Hetényi Norberthez köthető, aki jó kapcsolatot ápol a Fidesz helyi vezetésével


A büfé többfunkciós vendéglátó, hétköznaponként kávézó és mozis rágcsák árusítója, hétvégente pedig koncerthelyszínné változik.
A szombathelyi mozi komoly látogató számmal bír, évente 70-80 ezer néző fordul meg. A büfében 1000-1500 forintért lehet popcornt vagy üdítős menüt venni, a kávézó felkapott belvárosi hely, a koncertekre pedig több száz látogató szokott érkezni. 

 

Az üzletet a Café 5 Kft. nyomott áron veszi bérbe 2014-től 366.800,- Ft/hó + ÁFÁ-t fizet ki egy önkormányzati cégnek, a szombathelyi kulturális életet összefogó Agorának. 

 


Ahogy azt korábban is írták mindezek ellenére a Café 5 Kft. 2017-ben az Opten adatai szerint 14 millió forintos veszteséget termelt. A cég bevétele csupán nettó 21 millió forint volt.

 


Pedig úgy néz ki, az Agora mindent megpróbál annak érdekében, hogy a cég anyagi helyzete rendeződjön. 

 

Egy a lap birtokába került, 2019 januárjától májusig terjedő időszakot lefedő szerződés szerint a Café 5 Kft. mindössze 30 ezer forint + Áfát fizet ki alkalmanként bérleti díjként a hétvégi koncertekre.

 

A szerződés szerint 299 főt engedhetnek be a mozi aulájába, ami ha az átlag 2500 forintos belépővel számolunk, akkor 747 ezer 500 forintos belépőt jelent. Ehhez még nem számoltuk hozzá azt, amit a közönség kifizet a pultnál az italra.
A tavaszi menetrendben 13 előadó szerepel. Többek között olyan kortárs magyar zenészek, mint a Vad Fruttik, a Bëlga, a Kiscsillag, a 30Y vagy éppen Bye Alex.

 


A koncertek miatt az önkormányzati érdekeltségű mozinak egészen biztosan van bevételkiesése. A zenei program este fél 10-10 körül kezdődik, az utolsó mozielőadásokat így már nem lehet megtartani. Péntek, szombat este pedig főműsorideje lenne a mozinak is. Egy nagyjából 100-300 embert jelent, ami 1000 forintos jeggyel számolva 100 és 300 ezer forintot jelent alkalmanként. 

 


Az Agora tehát 30 ezer forintért cserébe 100-300 ezer forinttól esik el. 

 


De van itt még egy kérdés, ez pedig az, hogy miért egy vállalkozónak enged bizniszt az önkormányzati cég, és miért nem ő maga szervezi meg a könnyűzenei koncerteket Szombathelynek. Fel is tették a kérdést írásban az önkormányzatnak és az Agórának is, de válasz egyelőre nem érkezett.
 

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás