Németh Zsolt, a sárvári ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje úgy gondolja, lehetne hatékonyabban, emberközelibben irányítani a várost

ugytudjuk.hu
2019. október 9. szerda, 19:16
A kampány alatt rengetegszer megkapták, hogy úgysem tudnák a jelenlegi városvezetésnél jobban irányítani Sárvárt. Erre reagál a polgármesterjelölt.

Nemrég érkezett szerkesztőségünkhöz Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület, vagyis a sárvári ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjének sajtóközleménye. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

 

Ti sem tudnátok másképpen csinálni, avagy mégis?

A kampányban többször megkaptuk, hogy: Ti sem tudnátok másképpen csinálni, vezetni a várost, mit akartok?


Már többször leírtuk, elmondtuk, de így a kampány végén ismét összefoglaljuk, hogy mi hogyan képzeljük el Sárváron az önkormányzati életet.

 

 • A jelenlegi városvezetésnek nincs víziója, elképzelése a város jövőjéről, vagy ha van azt nagyon jól titkolják. Mit szeretnének eldönteni, milyen legyen ez a város 10, 20,30 év múlva. Annyi a program: folytatjuk. Aztán 3-4 ember eldönti a város sorsát, a testület meg bólogat rá.
 • Mi szeretnénk egy más alapon működő várost. Párbeszédet a városlakókkal. Nem gondoljuk, hogy csak nálunk lenne a bölcsek köve. Egy aktív, együtt gondolkozó várost szeretnénk. A mai elöregedő városvezetés helyett friss elképzeléseket hoznánk a fiatalok bevonásával.
 • Nagy vívmány volt az Ipari Park létrehozása. ( Kevés elismerés övezi akkori sárvári kezdeményezőt, Rózsa Ferencet és Szabó Lajos országgyűlési képviselőt, aki „kijárta” a kormánynál a címet és az ezzel járó kedvezményeket.) A csúcsidőben hatezer magyar munkavállaló érkezett vidékről is a rengeteg busszal. Aztán megcsappant a buszok száma, majd cirill betűs felirat került a buszra. A sárvári munkavállalók meg csak elkerekedett szemekkel olvassák a KSH adatait a magyar átlagbérekről. Azok a városok, ahol jó az átlagbér nem elégedtek meg azzal, hogy vannak munkahelyek, lehet dolgozni, hanem az alacsony feldolgozottsági, betanított munkaköröket, alacsony fizetéseket kiváltották. Újonnan betelepített, nagyobb értéket előállító üzemeket hoztak, ahol persze az átlagkereset is jobb. Ebben az évtizedben ezek a váltások elmaradtak Sárváron, nekünk a bért letörő ukránok jutottak. Mi ezen változtatnánk.
 • Sárváron a rendszerváltás óta hiány az építési telek. Egyéni érdekek befolyásolták a helyzetet. Így aztán Csényében, Sitkén, Rábapatyon utcák épültek e kiköltöző sárváriakkal. Elvesztettünk sok sárvárit, a jövőben ez megengedhetetlen! Ösztönözzük, segítjük a fiatalok letelepedését. Új építési telkek kialakítását tervezzük.
 • Szeretnénk pontosan feltérképezni az igényeket  a szociális bérlakásokra, a Fiatal házasok otthonára. Növelnénk az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatását.
 • Támogatnánk azokat a szülőket, akik a Babakötvényben rendszeres megtakarítással kívánják gyermekeik sorsát segíteni. A részleteket a szülőkkel együtt dolgoznánk ki.
 • Zsúfoltak az óvodáink, a bölcsődénk. Kevés az óvónő. Az önkormányzati intézmények jó működtetése a városvezetés feladata. Új ösztönzőket dolgozunk ki az intézményekkel a fiatal szakemberek letelepítésére, pályázati segítséggel bővítjük az intézményeket.
 • Ma a rossz önkormányzati döntéseket követően ugyanazt az ebédet kapja a három éves óvodás, az általános iskolás, a középiskolás és a hetven éves nyugdíjas. Így aztán senki nem az életkorának megfelelően étkezik. Megkeressük a megoldást új főzőkonyhával, vagy egyéb megoldással, de a gyerekeinken, szüleinken nem akarunk filléreket megspórolni.
 • Új intézményeket, párhuzamosságokat hozott létre az önkormányzat az utóbbi időben. A Nádasdy Vár volt eddig a kultúra szervezője, de az idei évtől már a Zene háza is szervez programokat, majd beindul a sportcsarnok. 3 intézmény 3 koncepcióval? Megvizsgáljuk az összevonás, az összehangolás lehetőségét.
 • A város egészségügyi ellátásának a gyenge pontja a szakorvosi ellátás. Ez állami ellátási feladat lenne. De nem elégedhetünk meg a hetek, hónapok várakozásaival. A szakrendelések szűkösségével. Szakorvosokat telepítenénk le szolgálati lakások biztosításával.
 • A parkolás az egész városban gondot jelent. Az egész városra kiterjedő koncepciót dolgoznánk ki a szakemberekkel, külön-külön kitérve a városrészekre,  majd valódi városi párbeszédet folytatnánk a sárváriakkal annak elfogadásáról.
 • A város idegenforgalma folyamatosan nő. De hiányérzetünk van, mert a munkába, az információkba város lakossága nincs bevonva, tájékoztatva. Így aztán a hangulat sokszor fürdő-,vagy idegenforgalom ellenes.
 • A városi média jelenleg egyirányú kommunikációt folytat, a városvezetés gondolatait, cselekedeteit mutatja be. Nem jut szerep a párbeszédnek, az alternatív vélemények közlésének. Ezen változtatni szeretnénk.
 • Az egyik legfontosabb vállalásunk: meg kell oldani Sárváron az idősek otthonának évtizedek óta húzódó problémáját! Tudjuk, hogy ez is állami feladat lenne! De nem odázható el továbbra a feladat megoldása. Uniós pályázati lehetőséget szeretnénk igénybe venni.
 • Az egyes városrészek kiegyenlített fejlesztését előtérbe helyezzük, a helyi járatos buszközlekedést Ismét működtetjük.
 • A leírt tennivalók nem légből kapottak, több száz, az Önök által visszaküldött kérdőív alapján állítottuk össze.
 • Mi valóban kíváncsiak voltunk a Sárváriak véleményére!

 

Mi mindezeket a mindenkori kormányokkal együttműködve, nem őket kritikátlanul kiszolgálva fogjuk megvalósítani.
Önökkel, Önökért!

 

Németh Zsolt polgármester-jelölt, a Híd a Jövőnkért Egyesület jelöltjei

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás