Néhány babushka a mai napig a csernobili lezárt zónában él

ugytudjuk.hu 2019-10-22 08:02:00
Nem hagyták el az otthonukat, amikor az atomkatasztrófa után ki akarták telepíteni őket.

1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa után 100 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, hogy biztos távolságba kerüljenek a radiokativitás elől. De nem mindenkit sikerült kitessékelni a szovjet katonáknak, nagyjából 150 és 300 közé tehetők azoknak a száma, akik nem voltak hajlandóak elhagyni az otthonaikat, néhányan még most is a lezárt zónán belül élnek, hiába a rengeteg figyelmeztetés.

Néhány éve egy kanadai fotós, Robyn Von Swank, bemerészkedett a lezárt zónába, amiről a tudósok bő harminc éve azt nyilatkozták, emberi életre alkalmatlan terület. Ennek ellenére a fotós egészségesnek látszó emberekkel találkozott, a legtöbbjük már túl van a nyolcadik X-en is. Robyn leírása szerint szívós emberekről van szó, akik elég puritán körülmények között, fa viskókban élik az életüket.

Ami a fotósnak azonban a legszembeötlőbb volt, az az, hogy hány réteg ruha van Csernobil lakóin. Nem is csoda, hiszen arrafelé elég kemények a telek, a lakóknak pedig alig van lehetőségük fűteni. Vagy tűzzel, vagy elektromos radiátorral próbálják melegebbé varázsolni az idős otthonaikat, amit sokszor szinte lehetetlenné tesz a szigetelés teljes hiánya.

A helyiek azonban kedvesek voltak Robynnal, behívták őt  a házukba, megengedték neki, hogy az életük minden mozzanatát megörökítse. Sőt, még hagyományos ukrán ételekkel is megkínálták. Az idősekből aztán ömleni kezdett a történelem, a nőnek elmesélték az egész életútjukat, sokan pedig sírni kezdtek, amikor elérkeztek ahhoz a végzetes éjszakához. Nem is csoda, ők azok, akiket a legszemélyesebben érintett a katasztrófa. 

Az egyikük, Maria, túlélte a náci megszállást, az atomkatasztrófát, és még azt is figyelemmel kísérte, ahogy a Szovjetunió a darabjaira hullik. Sosem hagyta el a házát, valószínűleg már nem is fogja. 

A lezárt zónában a katasztrófát követően több állat is mutálódni kezdett. A helyiek találkoztak olyan állatokkal, amelyeknek egy ötödik végtagja is kinőtt a testéből, de deformált csőrű hattyúkat is láttak. Csodával határos módon nekik nem lett bajuk a sugárzástól, a körülményekhez képest makk egészségesek. 

De nem csak a radiokativitás jelent számukra nagy veszélyt, a lezárt zónában él ugyanis Európa legnagyobb farkas populációja. Robyn az útja során fel is figyelt a vadállatok lábnyomaira, és egy egész falkával is sikerült találkoznia. Szerencsére ezek az állatok ritkán támadnak emberekre, a lezárt zónán belül ugyanis rengeteg olyan állat is él, ami számukra az élelmet jelenti.

2015-ben egy dokumentumfilm is készült a helyiekről, Csernobil Babushkái néven. Ebből kiderült, hogy többen úgy szöktek vissza a lezárt területre, miután a szovjet katonák kitoloncolták őket onnan. Egy nő azt is elmondta, hogy egy szögesdrót alatt ásta vissza magát a területre, hogy újra otthon lehessen. A legtöbbjük kertjei is vannak, ami érthető is, hiszen rengeteget kell utazniuk, ha bevásárolni akarnak menni.

The Babushkas of Chernobyl Official Trailer 1 (2015) - Documentary HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to INDIE TRAILERS: http://bit.ly/1F9OK9b Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt The Babushkas of Chernobyl Official Trailer 1 (2015) - Documentary HD For nearly 30 years a community of unlikely heroines have lived in Chernobyl's post-nuclear disaster "dead zone."

Szólj hozzá!

A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal szerdán a Parlament

Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés ezen a héten.

Mihalik Enikő dobott egy nudit a Balatonnál

És ezt fel is töltötte az Instára.

Az ősi izraeliek valószínűleg használtak kannabiszt a vallási szertartásaikon

Ez a legkorábbi bizonyítéka a szerhasználatnak a Közel-Keleten.

Odavagyunk ezekért a 100 éve készült szombathelyi légifotókért

A képeken a Nagyszálló, a Kioszk és a belváros.

Jó reggelt!

Kezdjük a mai napot egy Rúzsa Magdi dallal.

Kína 2023-ra felépítené a saját űrállomását

Hihetetlen sebességgel készülne el a Mennyei Palotának nevezett űreszköz.

Messi nagyon csalódott a Copa América elhalasztása miatt

Június 12-én kezdődött volna a torna, amit egy évvel elhalasztottak.

Igazi paranormal activity: önmagától mozgó üres kerekesszék

Egy hete tartja lázban a kórház dolgozóit.

Leszámolna a papírozással a NAV új alkalmazása

Európában egyedülálló újítással segítik a vállalkozókat.

van még itt cikk a témában:

Egy 64 éves bácsit vittek el a szerencsi rendőrök a kormányt kritizáló Facebook bejegyzése miatt

Szerintük veszélyes a posztolt álhír, miszerint az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Rendőrautóval vitték el otthonából.