Fotó: Mirror

Néhány babushka a mai napig a csernobili lezárt zónában él

ugytudjuk.hu
2019. október 22. kedd, 08:02
Nem hagyták el az otthonukat, amikor az atomkatasztrófa után ki akarták telepíteni őket.

1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa után 100 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, hogy biztos távolságba kerüljenek a radiokativitás elől. De nem mindenkit sikerült kitessékelni a szovjet katonáknak, nagyjából 150 és 300 közé tehetők azoknak a száma, akik nem voltak hajlandóak elhagyni az otthonaikat, néhányan még most is a lezárt zónán belül élnek, hiába a rengeteg figyelmeztetés.

 

Néhány éve egy kanadai fotós, Robyn Von Swank, bemerészkedett a lezárt zónába, amiről a tudósok bő harminc éve azt nyilatkozták, emberi életre alkalmatlan terület. Ennek ellenére a fotós egészségesnek látszó emberekkel találkozott, a legtöbbjük már túl van a nyolcadik X-en is. Robyn leírása szerint szívós emberekről van szó, akik elég puritán körülmények között, fa viskókban élik az életüket.

 

 

Ami a fotósnak azonban a legszembeötlőbb volt, az az, hogy hány réteg ruha van Csernobil lakóin. Nem is csoda, hiszen arrafelé elég kemények a telek, a lakóknak pedig alig van lehetőségük fűteni. Vagy tűzzel, vagy elektromos radiátorral próbálják melegebbé varázsolni az idős otthonaikat, amit sokszor szinte lehetetlenné tesz a szigetelés teljes hiánya.

 

 

A helyiek azonban kedvesek voltak Robynnal, behívták őt  a házukba, megengedték neki, hogy az életük minden mozzanatát megörökítse. Sőt, még hagyományos ukrán ételekkel is megkínálták. Az idősekből aztán ömleni kezdett a történelem, a nőnek elmesélték az egész életútjukat, sokan pedig sírni kezdtek, amikor elérkeztek ahhoz a végzetes éjszakához. Nem is csoda, ők azok, akiket a legszemélyesebben érintett a katasztrófa. 

 

Az egyikük, Maria, túlélte a náci megszállást, az atomkatasztrófát, és még azt is figyelemmel kísérte, ahogy a Szovjetunió a darabjaira hullik. Sosem hagyta el a házát, valószínűleg már nem is fogja. 

 

 

A lezárt zónában a katasztrófát követően több állat is mutálódni kezdett. A helyiek találkoztak olyan állatokkal, amelyeknek egy ötödik végtagja is kinőtt a testéből, de deformált csőrű hattyúkat is láttak. Csodával határos módon nekik nem lett bajuk a sugárzástól, a körülményekhez képest makk egészségesek. 

 

De nem csak a radiokativitás jelent számukra nagy veszélyt, a lezárt zónában él ugyanis Európa legnagyobb farkas populációja. Robyn az útja során fel is figyelt a vadállatok lábnyomaira, és egy egész falkával is sikerült találkoznia. Szerencsére ezek az állatok ritkán támadnak emberekre, a lezárt zónán belül ugyanis rengeteg olyan állat is él, ami számukra az élelmet jelenti.

 

 

2015-ben egy dokumentumfilm is készült a helyiekről, Csernobil Babushkái néven. Ebből kiderült, hogy többen úgy szöktek vissza a lezárt területre, miután a szovjet katonák kitoloncolták őket onnan. Egy nő azt is elmondta, hogy egy szögesdrót alatt ásta vissza magát a területre, hogy újra otthon lehessen. A legtöbbjük kertjei is vannak, ami érthető is, hiszen rengeteget kell utazniuk, ha bevásárolni akarnak menni.

 

The Babushkas of Chernobyl Official Trailer 1 (2015) - Documentary HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to INDIE TRAILERS: http://bit.ly/1F9OK9b Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt The Babushkas of Chernobyl Official Trailer 1 (2015) - Documentary HD For nearly 30 years a community of unlikely heroines have lived in Chernobyl's post-nuclear disaster "dead zone."

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás