Magyar dalokra is táncolhatott volna az egész világ

ugytudjuk.hu 2020-06-02 11:45:00
A slágereinkek csupán egy baja volt: nem angolul íródtak.

A magyar rockzene a hetvenes-nyolcvanas években éppen olyan unikum (hungaricum) volt Nyugaton, mint a „legvidámabb barakk", vagy a „gulyáskommunizmus". Csak éppen felhang nélkül, csodálkozó őszinteséggel. Robin Gibb (Bee Gees) azt kérdezte a Hol jár az eszem című slágerrel a tarsolyában Londonba utazó (utazható) Zalatnay Cinitől: hogyan tudtok ilyen jó számokat csinálni azon a lehetetlen nyelven?

Márpedig tudtunk, de még milyen jókat! Az biztos, vertük a szocialista tábort a kezdeti beat, majd pop, aztán rockzenében – bár mindhárom ugyanazt jelentette. Míg a Szovjetunióban a központi, Komszomol szervezte „beatversenyen" a Dal elvtárs című nóta győzött, addig nálunk az LGT olyanokat dobott a hangfalakon át a tömegbe, hogy Ilyen, ilyen a boksz...

Kemény is volt az a boksz. gyorsan rámentek a rendszerbíráló bandák. Közte a Baksa-Soós János vezette Kex, alkoholizmusba hajszolták a zseniális Radics Bélát, szétzilálták a Bajtala triót, elüldözték a Syriust. Csodamód fennmaradhatott a P. Mobil és a Beatrice. Utóbbi frontembere, Nagy Feró nem mindennapi pályaívet mondhat magáénak, midőn lázadóból mára udvari zenésszé vált.  

Ha ennyire jó volt a magyar-rock (nem keverendő a nemzeti rockkal), akkor miért nem futott be?  Miért nem lett igazi sztár az az LGT, amely az USÁ-ban szuperbandák előtt lépett el? Vagy az Omega, amely Vörös Sztár névvel hódított? Ez részben a hiányos angol nyelvtudásnak, másrészt politikai okoknak tudható be. Utóbbit volt hivatott irányítottan kiküszöbölni a hazai könnyűzene élet-halál ura, Erdős Péter.

„Két éven belül világsztárunk lesz", nyilatkozta és rögvest fel is fedezte magának a Kócbabákból énekesnőként ismert Csepregi Évát és a Neotont. A párizsi könnyűzenei seregszemlén, a MIDEM-en már Csepregiék vitték a prímet és látszott, van itt pénz dögivel. Erdős révén a Neoton szekere meglódult, Japánban imádták őket, főleg a szőke Évát, aki fürdött a fényben. Rájuk is ragasztották: ők a keleti ABBA.  

Neoton Familia - Santa Maria

null

Az Erdős által álmodott világsláger a Santa Maria című diszkó szám lett volna (Feró korabeli átiratában Sánta Mária), de az áttörés nem sikerült. Részben a dal súlytalansága, részben a rossz promóció miatt. Erdősnek nem voltak kapcsolatai az igazán számító menedzserekkel, őt magát nyugaton „kommunista propagandistának" tartották. Igaz, az is volt.

Egészen más utat járt be Máté Péter. Akinek Elmegyek című száma úgy lett aztán világsiker, hogy nem reá hullt a dicsőség. Bonyolult életet élt, korán megfigyelte az állambiztonság. Egészen fiatalon a fővárosi EMKÉ-ben zongorázott, az akkor ott dolgozó Schmitt Pál (olimpiai bajnok, majd államelnök) sármos, a nők által imádott figurának látta. „Jól kijöttünk egymással, amikor játszott, forrt a levegő. Érződött, hogy nagy kaliberű zenész... Igen, nem vetette meg az italt, de ahhoz az életmódhoz az szinte hozzá tartozott".

Máté Péter - Elmegyek

null

Máté slágerét aztán átvette és világhírre vitte a francia énekesnő, Sylvie Vartan, mégpedig Nicolas címmel. A szerzőre nem igazán emlékeztek, az előadót ünnepelték...

Az Omega Gyöngyhajú lány című nótája vitte talán a legtöbbre, számos nyelven skandálták a refrént. Spanyolországban például egyfajta himnusszá lett, a nyelvtörő magyar sem bírt kifogni a latinokon. De mégsem futott be olyan karriert, mint mondjuk az osztrák Falco Amadeus című szongja, vagy a fürstenfeldi STS Life is Live nótája. Hulljon ránk is egy kis nyugati fény – a szám premierje 1984-ben Szombathely testvérvárosában, Oberwartban (Felsőőr) volt... Íme, ilyen a Life..

Omega - Gyöngyhajú lány, Hősök tere, 2014.06.16.

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Végül pedig egy olyan szerzeményről, amit számos zenei szakember a magyar Hotel Californiának tart. A Scampolo együttes, Komár László vezetésével, kísérte Kovács Katit, aki 1970-ben énekelt lemezre a Jóbarátom - Átmentem a szivárvány alatt című nótát, Tolcsvay Béla és Sáfár Zsolt szerzeményét.  

Kovács Kati - Átmentem a szivárvány alatt - Scampolo.

Hallottam egy régi mesét, el nem feledem. Ha átmegyek a szivárványon, boldog lesz életem. Gyere vélem, jó barátom, Induljunk hát el! Vár minket a szivárvány,...

Ez a dal semmiféle nyugati múlttal nem bír, de ha értő kezekbe és megfelelő (nyugati) körülmények közé kerül, akkor simán világsláger lehetett volna. De mi benne az a plusz, ami sztárrá tehette volna? Egyrészt Kovács Kati hangja, amely kiérdemli a „joplinos" jelzőt. Másrészt a tipikusan tolcsvays dallamszerkezet: líra kezdet, emelkedő hangsor, felpörgő ritmus, patetikus hangzás. Ne feledjük a kiemelkedő gitárszólót sem. Teljes tehát a harmónia, maximális az összhang, mégpedig ritka jó szöveggel. Utóbbi egy amatőr érdeme, aki egy versenyen indult vele és nyert.  A számot egyébként a scampolós Bontovics Katinak szánták, de végül nem ő énekelte fel. Érdekes lett volna vele is hallani... És akkor néhány sor a ma is friss, ütős dalból:

Hallottam egy régi mesét, el nem feledem
Ha átmegyek a szivárványon, boldog lesz életem
Gyere vélem, jó barátom, Induljunk hát el!
Vár minket a szivárvány, megvár, higgyed el! Esik most az eső, ragyog fenn a nap
Szaladok, hogy átmenjek a szivárvány alatt

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.