Mit olvass júniusban? Szerencsére van miből válogatni!

Pintér Bence 2020-06-07 14:44:00
Kilenc könyvet ajánlunk a nyár elejére.

Bár könyves rendezvények egy darabig nem lesznek, így a nyár eleji Könyvhét is elmarad, a kiadók többsége újra elkezdett rendes üzemmódban dolgozni, szóval júniusban már egy csomó könyv és képregény vár minket a könyvesboltokban. A hónap nagy évfordulója Trianon centenáriuma, aki arról olvasna, az itt talál egy nagy könyvajánlót. Mi pedig most ezen túl ajánlunk könyveket a friss kínálatból.

John Scalzi: Az utolsó emperátor (Agave Könyvek)

Futó sorozatok folytatásával/befejezésével tér vissza a működéshez hazánk egyik vezető sci-fi/fantasy kiadója az Agave Könyvek: R. F. Kuang kínai ihletésű fantasyje mellett John Scalzi űroperájának befejező, harmadik része jön, amiben az Ár, az Egyesülés bolygóit összekötő csillagközi útrendszer összeomlása felgyorsult. Egész naprendszerek – és emberek milliárdjai – szigetelődtek el egymástól. Noha az összeomlást tudományos módszerekkel megjósolták, sokan még a tagadhatatlan és temérdek bizonyíték dacára is inkább nyerészkedni akarnak, miközben az emberiség történelmének legnagyobb birodalma a végóráit éli.

II. Grayland emperátor végre visszaszerezte a birodalma feletti hatalmat az ellene áskálódóktól és az összeomlást tagadóktól. De a „hatalom” illékony, és miközben Grayland minden erejével azon van, hogy a lehető legtöbb alattvalóját megmentse az elszigetelt nélkülözéstől, az uradalma ellen lázadók minden lehetséges módot megragadva egy végső, kétségbeesett támadást indítanak ellene, hogy megfosszák a trónjától és a befolyásától. Grayland és fogyatkozó szövetségesei kénytelenek minden szalmaszálat megragadni, hogy nemcsak önmagukat, de az egész emberiséget megmentsék. Azonban lehet, hogy minden erőfeszítésük sem lesz elég.

Hatos Pál: Rosszfiúk ​világforradalma (Jaffa)

Az elátkozott köztársaság című, őszirózsás forradalmat körüljáró nagy sikerű kötete után Hatos Pál ezúttal arra vállalkozik, hogy mítoszokon innen és túl mutassa be 1919 tavaszának és nyarának lázas időszakát, a Tanácsköztársaságot. Miért és kiket hódított meg a kommunizmus a háborúvesztés utáni hónapokban?

Miért írt Tóth Árpád ódát a Vörös Istenhez, s mennyi pénzt vett fel az ellenforradalom későbbi prófétája, Szabó Dezső a kommunista rendszer végóráiban?

Puccs volt vagy forradalom, ami 1919. március 21-én történt? Mit jelentett a magyar társadalom bolsevizálódása? Ideológia volt vagy utópia, netán messiásváró vallási mozgalom esetleg a háború utáni éhségtől és nyomortól gyötört társadalom hiányállapotának kifejeződése?

Cserna-Szabó András: Extra ​Dry (Helikon)

„Vidáman folyik a pezsgő, az ondó és a vér!”

– ez a csak a vége a fülszövegnek, ami Cserna-Szabó András új regényét hívatott bemutatni, de a fülszöveg többi része is nagyjából annyit árul el a könyvről, mint ez a mondat. A lényeg, hogy Cserna-Szabó András új könyve megjelent, és őrült dolgok történnek benne, mint általában. De állítólag megelevenedik mellé a nyilasterror és Kádár-korszak, az ötvenes évek csengőfrásza és középkori török kínzási módszerek is.

Csillag Péter: Kapufák ​és kényszerítők – Futball a 20. századi magyar történelem árnyékában (Jaffa)

Miképpen kapcsolódott össze a magyar labdarúgás története a nagypolitika eseményeivel? Mit keresett az ünnepelt csatárcsillag kezében a fegyver a Tanácsköztársaság idején játszott válogatott mérkőzés csapatképén? Milyen bajnokságokat rendeztek az első világháborús orosz hadifogolytáborokban?

Miért mutatkozott be Horthy Miklós angol meccsvendégeinek az ország legelső labdarúgójaként? Hogyan zajlott a magyar bajnokság Budapest ostromakor?

Miért kellett elégetni két és fél millió postai bélyeget az 1954-es berni vb-döntő utolsó perceiben? Hogy viszonyult Kádár János, a Vasas egykori ifijátékosa a futballhoz? És hogyan nézték a Székelyföldön a magyar válogatott mérkőzéseit a nyolcvanas években? Ebből a könyvből kiderül!

Judge Dredd - Dredd bíró aktái 01 (Fumax)

A nem is oly távoli jövőben az emberiség hatalmas, túlnépesedett megavárosokba kényszerül, amelyekben a bűnözést szó szerint lehetetlen megfékezni – legalábbis hagyományos eszközökkel. Ennek az új kornak a rendfenntartói a bírók, akik egyben az esküdtszék és az ítélet-végrehajtó szerepét is betöltik. Messze kiemelkedik közülük Dredd bíró, aki vaskézzel, kérlelhetetlen következetességgel szerez érvényt a törvénynek.

Dredd bíró több mint negyven éve debütált a kultikus 2000AD magazin lapjain, és a kőkemény igazságszolgáltató azóta is egyike a legnépszerűbb képregényhősöknek.

A Fumax most induló képregénysorozatának első kötete a klasszikus kezdeteket mutatja be, és egy nagy ívű, méltán legendás történettel zárul: A nap, amikor meghalt a törvény modern, ma is aktuális mondanivalójával semmit sem vesztett frissességéből és élvezetes stílusából. A kötet a Judge Dredd: Complete Case files 01 és 02 válogatott történeteit tartalmazza az eredeti megjelenés sorrendjében.

Lányi András: Bevezetés ​az ökofilozófiába (L'Harmattan)

A fülszövegből: „Döntőérvünk a frissen kaszált fű illata, meg a hársfáké. A madarak éneke. Nem történhet meg, hogy ezek nélkül kelljen élni. Nem szabad megtörténnie. Azonban ott tartunk, hogy ezt már sokan nem értik, még többen félreértik.

Pedig én nem a természet védelméről beszélek, hanem olyasmiről, aminek a hiánya a saját életemet tenné tönkre.

A zöldek akkor kezdtek mozgolódni, amikor elképzelésük a jó emberi életről végérvényesen veszélybe került. Egyszerűen nem lehetett többé mással foglalkozni. A veszélyérzet és a spontán elégedetlenség mozgósító ereje azonban önmagában kevés, előbb-utóbb rá kellett mutatniuk a világban észlelt baj elhárításának a módjára is.”

Fehér Béla: Banánliget (Kortárs)

A ​történet a rendszerváltás előestéjén indul, amikor a belső elhárítás két alkalmazottját a „Banánliget” fedőnevű konspirált lakásba vezénylik, hogy napi huszonnégy órában fotótávcsővel tartsák szemmel a szemközti ház egyik lakását, ahol egy megrögzött plakát- és szamizdatkészítő lakik. Piricske Tamásról és Téli Pálról, a két ügynökről a rendszerváltozás zűrzavarában persze megfeledkeznek – ők viszont a parancsnak megfelelően továbbvégzik a munkájukat, és évekig nem hagyják el a konspirált lakást... Innen pedig elindul a Fehér Bélától már jól megszkott abszurd.

Ernest Hemingway: Az ​öreg halász és a tenger (XXI. század)

Hemingway-életműkiadásba kezd a XXI. század A kubai halász már jó ideje nem járt szerencsével, amikor találkozik egy óriási marlinnal. Hosszú és szenvedéssel teli csatát vívnak, messze kisodródva az öböl vízére. Hemingway egyszerű nyelven, nagy láttató erővel jeleníti meg a veszteség és diadal történetét, mellyel élete legnagyobb kritikai sikerét aratta. Időtálló művét Ottlik Géza klasszikussá vált fordításában adjuk ki, a szerzői sorozat első köteteként.

Steven Erikson: A sötétség kohója I–II. (Delta Vision)

Virtuális Könyvhetet tart a Delta Vision: napról napra jelentik be frissen megjelenő könyveiket. A fantasy szerelmesei már Brandon Sanderson Viharfény Krónikájának új kötete, vagy a szintén bejelentett David Gemmel-könyv miatt is örülhettek, de még izgalmasabb hír, hogy a kiadó végre nekiugrik Steven Erikson kiadásának. Erikson híres sorozata, A Malazai Bukottak könyvének regéje magyarul részben már megjelent (még két kötet van hátra), de a kiadó az életmű feldolgozását most elsőként a Kharkanasz-trilógia első részével kezdi.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.