HIRDETÉS

Fotók: Bonyhádi Zoltán

Nem egészen úgy, de mégis megújul a szombathelyi víztorony

BZ
2019. április 16. kedd, 13:55
Addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér.

Hamarosan megújulhat Szombathely egyik legemblematikusabb épülete, a Nagyszá… a Brenne… szóval a víztorony.

 

Sokáig bizonytalanság volt a víztorony körül, először milliárdos felújításról beszéltek, tavaly már csak 900 milliósról, aztán egy darabig semmiről (a kormány rengeteg korábban megítélt EU-s támogatást visszakért a településektől).

 

Aztán eljutottunk oda, hogy ma mégis átadhatták a munkaterületet a kivitelezőknek. Egy év múlva lesz egy szép víztornyunk, ami így fog kinézni:

 

 

Az átadáson Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester, valamint Sátory Károly (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője beszéltek a felújításról, amit egyébként 100 %-ban az Európai Unió finanszíroz. (Kösz, Brüsszel!)

 

 

A sajtótájékoztatón megtudtuk, külső-belső rekonstrukció lesz, a földszinten kávézót alakítanak ki, új lépcsővel akadálymentes belépéssel. Az első emelet csigalépcsővel közelíthető majd meg, ahol üvegfalas kilátóteret is kialakítanak. Megújul a kerékpár és gokart kölcsönző, ahol vizes blokkot is kialakítanak, valamint a víztorony közvetlen környezete és a játszótér is.

 

 

 

Rákérdeztünk, nem csalódás-e, hogy az eredeti nagyívű tervekhez képest csak annak töredékéből, 500 millió forintból végeznek el felújítást az épületen. Puskás Tivadar elmondta, valóban voltak milliárdos nagyságrendű tervek, többek között forgó kávézóval a torony tetején, ehhez képest ez most valóban jóval szerényebb megoldás lesz, de "az ember addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér. Biztosan lehetett volna nagyobb attrakció, de maradjunk abban, hogy ennyire volt lehetőség." - mondta a polgármester.

 

Sátory Károly hozzátette, ő nem bánja annyira, hogy nincs rá több pénz, így például üveglift sem vezet majd fel, ugyanis szerinte elronthatta volna a régi épület hangulatát. "Sok pénzért lehet, sokaknak nem tetszett volna, így viszont eredeti szépségében láthatjuk majd újra."

 

Ami a szombathelyiek szempontjából az egyik legfontosabb, hogy a víztornyot megnyitják a nagyközönség számára, így a kilátóként szolgáló emeletről jövőre bárki megcsodálhatja ezt a látványt:

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás