Nem egészen úgy, de mégis megújul a szombathelyi víztorony

BZ 2019-04-16 13:55:00
Addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér.

Hamarosan megújulhat Szombathely egyik legemblematikusabb épülete, a Nagyszá… a Brenne… szóval a víztorony.

Sokáig bizonytalanság volt a víztorony körül, először milliárdos felújításról beszéltek, tavaly már csak 900 milliósról, aztán egy darabig semmiről (a kormány rengeteg korábban megítélt EU-s támogatást visszakért a településektől).

Aztán eljutottunk oda, hogy ma mégis átadhatták a munkaterületet a kivitelezőknek. Egy év múlva lesz egy szép víztornyunk, ami így fog kinézni:

Az átadáson Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester, Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester, valamint Sátory Károly (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője beszéltek a felújításról, amit egyébként 100 %-ban az Európai Unió finanszíroz. (Kösz, Brüsszel!)

A sajtótájékoztatón megtudtuk, külső-belső rekonstrukció lesz, a földszinten kávézót alakítanak ki, új lépcsővel akadálymentes belépéssel. Az első emelet csigalépcsővel közelíthető majd meg, ahol üvegfalas kilátóteret is kialakítanak. Megújul a kerékpár és gokart kölcsönző, ahol vizes blokkot is kialakítanak, valamint a víztorony közvetlen környezete és a játszótér is.

Rákérdeztünk, nem csalódás-e, hogy az eredeti nagyívű tervekhez képest csak annak töredékéből, 500 millió forintból végeznek el felújítást az épületen. Puskás Tivadar elmondta, valóban voltak milliárdos nagyságrendű tervek, többek között forgó kávézóval a torony tetején, ehhez képest ez most valóban jóval szerényebb megoldás lesz, de "az ember addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér. Biztosan lehetett volna nagyobb attrakció, de maradjunk abban, hogy ennyire volt lehetőség." - mondta a polgármester.

Sátory Károly hozzátette, ő nem bánja annyira, hogy nincs rá több pénz, így például üveglift sem vezet majd fel, ugyanis szerinte elronthatta volna a régi épület hangulatát. "Sok pénzért lehet, sokaknak nem tetszett volna, így viszont eredeti szépségében láthatjuk majd újra."

Ami a szombathelyiek szempontjából az egyik legfontosabb, hogy a víztornyot megnyitják a nagyközönség számára, így a kilátóként szolgáló emeletről jövőre bárki megcsodálhatja ezt a látványt:

Mi szóltunk: minden drágább lesz

A benzin és az élelmiszerek drágulására készítik fel a lakosságot. A kispénzűeknek és a nyugdíjasoknak fáj majd a legjobban.

Cinizmus az életmentés feltételekhez kötése Ungár és Kanász-Nagy szerint

Az LMP politikusai semmitmondónak tartják az EMMI válaszát.

Olcsóbb lesz a vonatjegy több dunántúli viszonylaton

Sűrűbb és utasbarát kínálatot ígérnek a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé.

702 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 13 beteg

702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

A fertőzöttek száma csaknem 33 millió, a halálos áldozatoké 996 ezer világszerte

A világon 32 994 213 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

Figyelem, úton végzett munka Csipkereknél!

Ma 16 óráig várható a befejezés.

Szavazategyenlőség miatt újabb időközi választás lesz a Vas megyei Kemeneskápolnán

Döntetlen lett az eredmény a két független polgármesterjelölt csatájában.

Kettős front várható

Délutántól záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

34 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb thrash metal zenésze

Rohan az idő: Cliff Burton 1986. szeptember 27-én halt meg a svédországi Dörarp közelében, mikor - a sofőr elmondása szerint - megcsúszó turnébuszból kizuhant.

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronvírusos lett

Otthonról készül a Rádió 1 összes műsora.

Hazai győzelem Gyirmóton

Továbbra sem megy a Vasasnak.

Agyevő amőbát találtak a csapvízben

Meghalt egy hatéves kisfiú.

Árokba csapódott egy kisteherautó Celldömölknél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Apuka lesz Jon Snow

Közeleg a tél...

Új módon fertőz a koronavírus

Magyar tudósok érdeme a felfedezés.

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

van még itt cikk a témában:

Harminc éve lettek a szovjet mintájú tanácsokból önkormányzatok

Évfordulós anyagunk a taxisblokád előestéjén zajló 1990-es helyhatósági választások tiszteletére.

Kerek egy éve, hogy utoljára hangzott el a szombathelyi közgyűlésben, hogy: bevándorláspárti szivárványkoalíció

A fideszes képviselők szinte minden felszólalásukban elnyomták ezt a jelzőt, az akkori városvezető új többségre. Később kiderült, hogy központi utasításnak engedelmeskedtek.