Megfúrták a kertvárosiak a leány-gyermekotthont Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2020-01-23 08:03:00
Nem kérnek a “drogos fiatalok” szomszédságából. A városvezetés engedett a nyomásnak, kezdeményezik, hogy az építtető másik telket keressen az gyerekeknek. Majd, ki tudja, mikor. A 3-18 éves lányok maradnak a méltatlan körülmények között Kőszegen.

Sáros csapás vezet a fenyőkkel határolt területre Szombathelyen a Középhegyi úton. A fáktól megtisztított terület közepén tábla, ami a Széchenyi 2020 program és az Európai Unió támogatását jelzi, mintegy 168 millió forintról. Ebből az összegből épülne meg az Égszínkék Búzavirág Speciális Gyermekotthon. A gyermekotthon krízishelyzetben lévő 3 és 18 év közötti lányoknak adna otthon, 24-en költöznének összesen a tervek szerint - írja cikkében az Átlátszó.


A gyerekek jelenleg Kőszegen élnek, ahol azonban korszerűtlen körülmények között kapnak ellátást. Az állami gondozottak 4 darab, nagyjából 100 négyzetméteres, galériás lakószobában laknak. Az egyes „szobákat” függönyökkel választják el. Az alsó rész a közösségi tér, illetve étkező, nappali egyben, a galéria szolgál hálóként. A nagy létszám miatt a galéria alatti lépcsőtérben is kialakítottak függönnyel leválasztott alvóhelységet. Egy-egy közös légtérben 18 gyermek tartózkodik a nap 24 órájában - ez derül ki a projektet bemutató hivatalos weboldalból.


Az ismertető azt is leszögezi, hogy a törvényi előírások szerinti legfeljebb 4 főt helyezhetnének el egy szobában. Ezt azonban a mostani kőszegi épületben lehetetlen kivitelezni. Ezen segített volna az az új épület, amit Szombathelyen építettek volna meg.


A Középhegyi út családi házas övezet. Nem idegen a környéken a szociális intézmény, hiszen itt található a Johanneum, az evangélikus egyház otthona, ahol idősek és sérült emberek is elhelyezést kaptak. Az intézmény területén napközi is működik, így rendszeres a gyerekek jelenléte is. Az épülő otthon terve valamiért mégis kicsapta a környék lakóinál a biztosítékot. 


Ez azért is különös, mivel a projekt kezdetekor lakossági fórumot is tartottak az ügyben. A beruházás weblapja szó szerint azt írja, hogy: 

“A projekt benyújtása előtt a kiválasztott helyszín és a projekt bemutatására lakossági fórumot szerveztünk. A településrész lakói, a megtartott lakossági fórumon sem jelezték ellenérzésüket a megvalósuló projektekkel, vagy az intézmény lakóival kapcsolatban. A projekt-megvalósítás során folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Terveink közt szerepel, hogy a gyermekotthont intézménylátogatás keretében megmutatjuk az érdeklődőknek.”


Az anyag leírja, hogy  2016. július 18-án, 17 órakor a szombathelyi polgármesteri hivatalban tartották meg a fórumot, ám a szombathely.hu-n visszakeresve nem találtunk róla tudósítást. Ez azért furcsa, mert a korábbi fideszes városvezetés mindig minden megmozdulását fotóval dokumentálva adta közzé a városi honlap. 


Könnyen lehet egyébként, hogy a környék lakói nem lettek maradéktalanul tájékoztatva a beruházás fontosságáról. Máskülönben hogyan fordulhatott volna elő, hogy aláírást gyűjtsenek annak érdekében, hogy a házuk mellé ne helyezzenek el “drogos gyerekeket”. 
Dercsárné Jávorics Ágnes volt az aláírásgyűjtés fő szervezője, aki a megyei napilapnak így nyilatkozott:


“Az Erdei Iskolai út, a Középhegyi út és a Jégpince által határolt terület egy lakó-pihenő övezet, az emberek hatalmas pénzeket öltek a telkekbe, a közművesítésbe. Ötszáz méteres körzeten belül 130 család lakik itt, 210 gyerekkel. Nem ide való egy olyan létesítmény, ahol drogos, szenvedélybeteg fiatalok laknak és ki-bejárnak az intézményből.” 


A lakók egyébként azt is megemlítik, hogy ők aztán semmiféle lakossági fórumról nem tudtak, nem is vettek részt rajta. Előfordulhat, hogy a félreértés csupán a városvezetés és a lakók közti kommunikáció hiányából fakad? 


Az biztos, hogy az ott élőket összefogó két víziközmű társaság összesen 120 aláírást gyűjtött össze, és adta be a polgármesteri hivatalba tiltakozásul. A petíció pedig téma is volt a tavaly novemberi közgyűlésen


Érdemes azt leszögezni, hogy a város ebben csupán közvetítői szerepet tud játszani, hiszen sem az építkezés költségvetése, sem a beépítendő terület nem Szombathelyé. Mindenesetre Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azt mondta, hogy nekik az a városvezetői filozófiájuk, hogy a szombathelyiek akaratát kell képviselni. Bár humánus okokból azonnal kell egy másik helyet javasolniuk, de ha a Középhegyi út lakói nem akarják ezt a beruházást, akkor nekik ezt jelezniük kell a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak.
A probléma jellegét Molnár Miklós (Pro Savaria) képviselő képletes példával szemléltette. Szerinte ez éppen olyan, mint amikor egy városrész arra panaszkodik, hogy nincs helyi járatos busza, majd amikor lesz, akkor mindenki az ellen tiltakozik, hogy csak ne ő előtte legyen a buszmegálló.


A közgyűlés eleget tett a lakók kérésének, és kezdeményezte az építtetőnél, hogy egy másik területen építse meg a segítséget nyújtó gyermekotthont. Hogy hol lesz új helye, és mikor építhetik meg az égetően szükséges az épületet az egyelőre még nem dőlt el. 
 


 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.