Markó Péter: Teremtsünk új divatot, mindnyájan tegyünk valamit a városunkért!

ugytudjuk.hu 2019-08-14 20:22:00
„Ez a járda, ez az önkormányzat, ez a város, ez a Parlament az enyém, a miénk."

Hamarosan megjelenik Sárváron a Mindenki Sárvárért Mozgalom lapjának legújabb száma. Németh Zsolt polgármesterjelölt, a mozgalom alapító tagja azt mondja, az Európa-pártiak Lapja a következő néhány héten kerül a helyiek postaládáiba. A lap vezető cikkét Markó Péter írta, aki két cikluson keresztül volt a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. Most viszont a sárvári ellenzéki összefogást támogatja. A lapból egy kis ízelítőt is megoszthatunk az Ugytudjuk olvasóival, jöjjön most Markó Péter írása:

Teremtsünk új divatot, mindnyájan tegyünk valamit a városunkért!


A nemzetközi hírű tudós, a 2015-ben elhunyt Hankiss Elemér vázolt egy új reformkort és egy polgárosodási programot még 2008-ban. Gondolatai időszerűek ma is. A polgárosodás programját azzal kezdi, hogy az emberekben meg kell születnie a felismerésnek, hogy „ez a járda, ez az önkormányzat, ez a város, ez a Parlament az enyém, a miénk. Mi vagyunk a város, mi vagyunk az ország. Mert csak ez a tulajdonosi tudat teheti az embert felelősségteljes, törvénytisztelő, másokkal szolidáris, öntudatos, autonóm polgárrá.”


Egy emberöltő telt el a rendszerváltás óta. Nem mondhatjuk, hogy 30 év alatt Magyarországon nagy számban született meg az autonóm polgár. Maradt helyette az elmúlt évszázadokban belénk ívódott alattvalói gondolkodás. A döntéseket rábízom a feljebbvalókra, akik az országot, a várost a maguk hitbizományaként kezelik, de cserében legalább nincs felelősségem, és ha jól viselkedem, karácsonyra vagy a választások előtt kapok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt. Vezető politikusaink úton-útfélen a kereszténységre hivatkoznak, aztán belénk oltják a gyűlöletet. Kerítést építenek, és embertelen körülmények között tartják a menekülteket, miközben oligarcháik ezerszámra foglalkoztatják a migránsokat. Próbáltál már beszélgetni Sárváron a sportcsarnokot építő munkásokkal? Előbb tanuljál meg románul! Ukránul, oroszul beszélsz-e? Próbáltál szóba elegyedni egy Flexben dolgozó vendégmunkással? Az elmúlt évben az egyikük segítséget kért tőlem a Nádasdy-várban. A személyi iratait kellett lemásolni, és elküldeni Bécsbe, mert ott kapott egy szerepet egy játékfilmben. Aztán ment tovább az Egyesült Arab Emirátusokba, egy ott frissen alakult orosz nyelvű színházba színésznek. A kijevi diploma megszerzése után és a bécsi filmszerep között Sárváron dolgozott. Tudunk valamit az itt dolgozó ezer vendégmunkásról? A ghánai származású filozófus, az amerikai Princeton egyetemen professzor Kwame Anthony Appiah teszi fel a kérdést: „Mit tudsz egy ember lelkéről, ha tudod, hogy kólát iszik?” Teljesítenünk kellene a József Attila-i erkölcsi parancsot: „Hiába fürösztöd önmagadban, Csak másban moshatod meg arcodat. ”


Mi, a Mindenki Sárvárért Mozgalom tagjai már kezdjük megismerni egymást. Amikor megalakultunk, mindannyian azt a kérdést tettük fel magunknak, mit tehetünk a városunkért, mit tehetünk a hazánkért, hogy a kisiklatott rendszerváltást újra helyes pályára állítsuk? A keleti és a déli nyitás vakvágánynak bizonyult. Ideje vigyázó szemünket újra nyugat felé fordítanunk. Az európai parlamenti választás megmutatta, hogy mi, Európa-pártiak sokan vagyunk, csak sokfelé osztódunk. Sárvári mozgalmunk azon a belátáson alapul, hogy össze kell fognunk. Az ősszel ezért már nem külön-külön pártokként, hanem együtt indulunk. Mozgalmunk a nevében is hangsúlyozza, hogy a Márki-Zay Péter által elindított Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz csatlakozunk. Benne látjuk azt a karizmatikus vezetőt, aki egyaránt megfelel a jobb-és baloldali politikai elképzeléseknek és a keresztény erkölcsnek, és képes Orbán Viktort legyőzni. Mintha katolikusként is olvasta volna a svájci protestáns prédikátort, Zwingli Ulrichot: „Keresztyénnek lenni nem azt jelenti, hogy Krisztusról fecsegünk, hanem megpróbálunk úgy élni, ahogyan ő tette”. Nagyon erős erkölcsi parancs ez egy olyan képmutató világban, ahol Krisztusra hivatkozva a gyűlöletet oltják belénk. Mi az új mozgalmunkban Sárváron kilépünk ebből az ördögi körből, és arra összpontosítunk, ami közös bennünk, és ez a demokrácia, a jogállam tisztelete. A hátunk borsózik a közpénzből gazdagodó politikusoktól, és reméljük, mihamarabb eljön az elszámoltatás ideje.


Egy társadalom minőségét, így a sárvári helyi társadalomét is, nagymértékben meghatározza, hogy több emléke van-e, mint álma. Vagy több álma, mint emléke? Azokban a társadalmakban, amelyeknek több emléke, mint álma van, túl sok ember tölti az idejét visszatekintéssel. Méltóságukat, önbecsülésüket nem a jelenben, hanem a múltban keresik. És legtöbbször ez a múlt egyáltalán nem a valóságos, hanem egy elképzelt, megszépített múlt. A valóságban ezek a társadalmak az egész fantáziájukat úgy igazítják, hogy az elképzelt múltat még szebbé alakítsák annál, ami valaha is volt, ahelyett, hogy a képzelőerejüket egy jobb jövő felé irányítanák, és ennek megfelelően cselekednének. 


Írásunkat a nagyszerű tudóssal, Hankiss Elemérrel kezdtük. Sorainkat is zárjuk az ő gondolataival: „Azt hiszem, Einstein mondta valahol, valamikor: »A nehézségek kellős közepén rejtőzik a lehetőség. « A nehézségeket már látjuk, patópálosan naponta fölpanaszoljuk. Talán itt van már az ideje annak, hogy a lehetőségek keresésével, a kiút programjaival foglalkozzunk. ”

Markó Péter
 

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is