Koczka Tibor: Már tavaly júniusban tudtuk, hogy baj van a Haladás számaival, Puskás polgármester azonban lesöpörte a problémát az asztalról

Farkas Bazsi 2019-09-03 06:44:00
Van-e bármi problémája Jordán Tamással az alpolgármesternek? - erre is választ kaptunk.

Hosszú, részletes és őszinte interjút adott Koczka Tibor a város jelenlegi fideszes alpolgármestere, aki az októberi választáson már mint független polgármesterjelölt és Pro Savaria színekben pedig egyéni képviselőjelölt indul. Az interjút, hosszúsága miatt 3 részletben olvashatják az Ugytudjuk.hu-n. Az első részt itt olvashatod, most pedig jöjjön a második rész!

Jordán Tamás díszpolgári címét megszavazta, de a két évvel ezelőtt az igazgatói kinevezést viszont nem támogatta. Mi változott?

Ilyen az emberi emlékezet én nem Jordán Tamás kritikusa voltam a pályázat elbírálásakor, hanem  Szombathely Megyei Jogú Város kultúráért is felelős alpolgármesterként azt a megbízást kaptam a közgyűléstől, hogy legyek a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság elnöke. A feladatunk az volt, hogy bíráljuk el azokat a pályázatokat, amik az általunk kiírt 5 éves ciklus betöltésére érkeztek. Aztán felmerültek bizonyos körülmények, a két pályázó közül az egyik azzal lépett ugyanis vissza, hogy őt megfélemlítették, megzsarolták. Akkor jogosan merült fel, hogy valami itt nincsen rendben. Amikor aztán kiderült, hogy Jordán Tamást ebben a helyzetben nem lehet kinevezni és megindult egyfajta tiltakozás és tüntetés a városháza előtt, akkor a Fidesz frakció megijedt ettől és lemutyizott a baloldallal. Ha az lett volna, amit én javasoltam, hogy írjunk ki új pályázatot, és akkor - a valószínűleg egyetlen pályázó - Jordán Tamás nyer, akkor van direktora a színháznak 5 évig, vagyis 60 hónapig. Ennek a fideszes - bal oldali egyezkedésnek a végére az tett pontot, hogy Jordánt kinevezték 40 hónapra. 

Én következetesen végigvittem azt, amivel megbíztak. Hogy a vita hevében az ember mond ezt, azt megesik. De Jordán szakmai munkáját mindig is elismertem, Alföldi Makrancos Katáját emeltem ki, ami azóta rengeteg díjat bezsebelt. Én a tisztességes pályázat mellett kardoskodtam.


Jordán maradt, nem 60, hanem 40 hónapra. Utólag milyennek ítéli meg ezt a megoldást?

Szerintem nem jó megoldás. A színházi világban 1-1,5 évre előre kell gondolkodni. Színészekkel, rendezővel, szerzőkkel, díszlettel kell tervezni. Ez nem megy egyik napról a másikra. Hogy mennyire nem volt ez jó döntés, az is mutatja, hogy október 13. után ha megalakul az új közgyűlés, akkor az elsők között kell arról gondoskodnia, hogy legyen igazgatója a színháznak, hiszen Jordán megbízatása 2021 januárjában lejár. A pályázati határidők betartása miatt az új igazgatói pályázatot mihamarabb ki kell írni, de  az új direktornak így is mindössze 10 hónapja lesz a munka átvételére, megtervezésére, a színház megszervezésére. Ez pedig szerintem felelőtlenség. 

Ez a terület, mármint a kultúra továbbra is Önhöz tartozik? Ember legyen a talpán, aki követni tudja, hogy most éppen mi van elvonva, mi van megtartva, valahol már Illés Károlyt láttam sportért felelős alpolgármesternek feltüntetve. 

Továbbra is én felelek mind a két területért. A polgármester ugyanis, ahogy nem vonhatta el Molnár Miklós jogköreit, úgy az enyémet sem. Amit meghatározhat az az, hogy ki legyen az általános helyettese. Ezt vonta el tőlem, de ennek meg én azt gyanítom a kézilabda ügyhöz van köze. 

Ezt abból gondolom, hogy amikor ő nincsen, akkor én vagyok a helyettese. Szabadságon volt, én pedig két dörgedelmes levelet írtam  Gál Sándornak, a Haladás Sportkomplexum vezetőjének, hogy hajtsa végre a közgyűlési döntést, aminek a határideje egyébként június 30. volt, és engedje be az SZKKA NB1-es női kézilabdázóit a terembe.

Ezek után Puskás polgármester szabadságát megszakítva jött be a hivatalba és nevezte ki helyettem általános helyettesének Illés Károlyt.

És az azóta el is dőlt, hogy a csapat Répcelakon fogja rendezni a meccseit. De hogyha már Haladás, akkor egy másik téma. Foci. Ha jól tudom, akkor sportért felelős alpolgármesterként Ön volt a városházi delegált a Labdarúgó Kft. taggyűléseire. 

Ez így ebben a formában nem igaz. 2015 tavaszán mindjárt az első munkáim között szerepelt, hogy az önkormányzat 51%-tól meg kell szabadulni. Ez azért is volt égető akkor, mert egy önkormányzati cég iszonyú kötöttségekkel jár. Gondoljon csak bele, egy játékos igazolásához is közgyűlési döntés kellene, hogy most leigazolhatja-e a Haladás 100 millióért vagy nem. De ennél sokkal bonyolultabb a történet. Tarthatatlan állapot volt. Első lépcsőben 16%-ra csökkent a tulajdonrészünk. Ilyenkor lép életbe az a szabály, hogy 51%-nál alacsonyabb tulajdonrészű önkormányzati cégben a polgármester jár el. Az, hogy a Puskás polgármester mindig küldött maga helyett valakit és általában engem, egy másik kérdés. Általában évi kettő alkalomról beszélünk ám, amikor a mérleget kellett elfogadni.


Mikor volt utoljára taggyűlésen?

Tavaly szeptemberben. De azt hadd tegyem hozzá, hogy utasítást nem kaptam arra, hogy szavazzak a taggyűlésen bárhogy is. Nem volt jogosítványom arra, hogy érdemben beleszóljak a város nevében a cég dolgaiba. Egyetlen alkalom volt, amikor szavazhattam, az pedig a címer esetében volt. 

El tudja képzelni, hogy mit kezdhet egy 16%-os cégtulajdonos a cég dolgaival: pont semmit.


Arra mégis csak jogosít, hogy belásson a cég dolgaiba és az anyagi helyzetbe. Márciusban robbant a bomba, hogy tartozást görget maga előtt a Haladás. Ennek nem voltak előjelei?

De, abszolút voltak. Sokan elfelejtik, hogy tavaly májusban, júniusban a mérlegbeszámolókor komoly problémák voltak. Már akkor egy kontroll könyvvizsgálatotkért a közgyűlés és megbízott egy külsős könyvvizsgálót azzal, hogy ellenőrizze a számokat. Az szintén közgyűlési téma volt, hogy a csapat 1 milliárd 3 millió forintos költségvetésének 80% fizetésekre megy el. 

A vizsgálat akkor azt az eredményt hozta, hogy a céges könyvvizsgáló és az önkormányzat által megbízott független könyvvizsgáló vélekedéseegymásnak ellent mondtak. A közgyűlés akkor úgy határozott, hogy mégiscsak helybenhagyja a Labdarúgó Kft. könyvvizsgálójának jelentését.. 

Ekkor azonban arra sem kaptunk választ, hogy a többi tulajdonos, a befizetések tekintetében, hogyan teljesítette. 

Ez tavaly júniusban volt, és mindenki elfelejti. 


Akkor egész egyszerűen a polgármester lesöpörte az asztalról ezt a problémát? 

Pontosan! Egyébként meg ha sportszakmai részéről beszélünk, akkor fennállása óta a Haladásnak nem volt ilyen sorozata, hogy 5., 6., 8. az első vonalban. 

A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy ki vett a sajtóhírek szerint 160 millió forintért bolgár játékost? Kivel egyeztetett a többségi tulajdonos? Nyilván az önkormányzatunkkal nem. Ezeket ők döntötték el. Aztán amikor csődbe viszi a céget, akkor meg ide rohan hozzánk. 

Egyébként azt sem értettem, hogy a legutóbbi, rendkívüli közgyűlésen nagy örömmel vették tudomásul a képviselők, hogy a többségi tulajdonos befizetett 210 millió forintot a csapat kasszájába. De, hogy ha a tulajdonrészünk alapján, nekünk 10 %-unk van és befizetünk 150 milliót, akkor nekik egy milliárdot kellett volna betenniük. 

Lenne elég pénz, mindenki boldog lenne és lehetne játszani. 

Azt kellene megnézni, hogy az elmúlt 4-5 évben kik gazdagodtak ebből, a többségi tulajdonos mennyi pénzt vett ki a klubból.

Ahogy az egy szurkolói ankéton elhangzott, ők semennyit! Igaz ezen az ankéton hangzott az is el, hogy 400 millió forint csupán a tartozásuk, és , hogy addig nem igazolnak senkit, amíg fizetésbeli tartozásuk van bárki felé.


Az elmúlt 4 évben, ebből az évi, cirka 1 milliárd forintból béreket fizettek, játékosügynököket fizettek és különböző beszállítóknak fizettek. Itt valaki nagyot hibázott. A labdarúgást 11-en játsszák, itt 40 igazolt játékos volt. 

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke néhány hónapja jelentette ki, hogy itt óriási pazarlások vannak és ez igaz az egész első vonalra. Őt idézve, ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját is. 

Szabadulni akart az önkormányzat a Haladástól, így fogalmazott.


Ez így erős kifejezés, de igen. Oly’ módon akartunk szabadulni tőle, hogy ne kössük meg a szakma kezét, és ne akadályozza egy pénzügyi befektető, egy szponzor belépést a klubba. Erre akkor jó esély volt, ez most már sajnos sehol nincsen. 

Annyiban bevált a spekulációnk, hogy 2014-ben 590 millió forint volt a Labdarúgó kft költségvetése. Az egyetlen klub volt az első osztályban, aminek 51%-ban önkormányzati tulajdonrésze volt. Rá egy évre, amikor az önkormányzat tulajdonrésze lecsökkent, megjelent a Swietelsky szponzornak, jelentek meg komolyabb bevételek. 

Én most azt mondom, hogy az összes önkormányzati részt el kellett volna adni, és megtartani az “arany részvényeket”, vagyis a Haladás nevet, a címert, és a Rohonci út 1-3-at, mint székhelyt, ami azt biztosítja, hogy a csapatot nem fogják elvinni, mondjuk Pápára, hogy az tizeniksz éve történt.

Hogy hogy a Falconál nincsenek hasonló problémák?

Az egy teljes egészében önkormányzati cég. Mi gyakoroljuk az ellenőrzést, átlátható, tiszta, bármikor bekérhetünk minden adatot. 

Van is egy bajnoki címünk, vagyis most már kettő.

Meg két ezüst, három kupa ezüst. Csak az elmúlt három évben. 

Szólj hozzá!

Elpusztult a világ legidősebb orrszarvúja

A testét bebalzsamozzák és kiállítják egy tudományos múzeumban.

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Mint a filmekben: autóval üldözte, majd azzal árokba lökte haragosát Izsákfánál egy ámokfutó

A hátulról meglökős módszerrel akarta rendezni kettejük nézeteltérését.

Egy keresztes lovag 900 éves kardját találták meg Izraelben

Egy amatőr búvár talált rá régiségekre.

Márki-Zay Péter mégis létrehozna egy hetedik parlamenti frakciót a mozgalmának

Kérdés, hogy ebbe belemegy-e az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt.

Még kitart az enyhe idő

Csak este várható komolyabb felhőzet.

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

van még itt cikk a témában:

Máris csúszik a Metro áruházas elkerülő építése Szombathelyen

Szeptember végén írták ki a tervezésről szóló közbeszerzést, de szinte rögtön hosszabbítani kellett a határidőn.

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.