Ki is volt Kabos László, akiről elnevezték az új sárvári mozit?

ugytudjuk.hu 2019-12-05 15:53:00
Kabos Sárváron született, a második világháborúban megjárta a poklot, majd az ország legnagyobb színpadjain találta meg az új otthonát.

Lassan már tizenöt éve, hogy Sárváron utoljára vetítettek filmeket a mozivásznon. Ez azonban hamarosan megváltozik, december 18-án megnyitja kapuit a város új mozija, a Kabos László Filmszínház. Na de ki is volt Kabos László?

Máhr Tivadar

A KABOS MOZIBAN HAMAROSAN INDUL A JEGYÉRTÉKESÍTÉS! A Sárvár Aréna ban... már minden készen áll a mozi december 18-i indulására, megérkeztek a jegyautomaták és a jegyek is. Természetesen online és a jegypénztárban is lehet majd jegyet vásárolni! Szeretettel várunk mindenkit!

Kabos 1923. szeptember 28-án született, Sárváron, Krausz László néven. Húsz évig élt a városban, elemi és polgári iskolai tanulmányait is a vasi kisvárosban végezte el. Ekkor még arról álmodozott, hogy bohócnak készül, ám a második világháború összezúzta ezeket az elképzeléseit. A háború kitörése után kertésznek tanult, mert akkoriban azt pletykálták, hogy a mezőgazdasági munkás zsidó lakosokat nem deportálják.

1943-ban azonban munkaszolgálatra hívták Kőszegre. Innen már nem térhetett haza, Kőszegről Mauthausenbe deportálták. A haláltáborig vezető utat gyalog kellett megtennie, először mezítláb, majd facipőben kellett az Inn folyó partján, és az Eisenerzi-Alpokban menetelnie. Két évet töltött el a koncentrációs táborban, amikor az amerikaiak 1945-ben felszabadították, már csak 31 kilót nyomott, és flekktífusszal betegeskedett. Mauthausenből Sárvárra került vissza, ekkor tudta meg, hogy a lakásukban már mások élnek, hiszen azt, minden ingóságukkal együtt másoknak utalták ki.

Színészcsillag születik

Kabos ezután a Kertészeti Főiskolán újból kertésznek tanult, 1948-ban diplomázott. Nem marad a szakmában, a tanulmányai után a Nemzeti Színház rendezője, Bálint Lajos ingyen foglakozott vele. Ezután a Pódium társulatában lépett a színpadra, ekkor változtatta meg a nevét, oldalági rokona, Kabos Gyula tiszteletére. Innentől egyenes út vezetett a csillagok közé, a Pódium után a Vígszínházban és a Kamara Varietében is játszott. 1951-től pedig csaknem ötven évig volt a Vidám Színpad tagja.

Kabos László:Vas megyei gyerek vagyok...

null

1957-ben jött számára az igazi siker, amikor megkapta Lottó Ottó, a lotto reklámarcának szerepét. Ugyanebben az évben Molnár Ferenc Doktor úrjában lépett színpadra, Puzsér szerepében. Az alakítása meghozta számára az országos hírnevet, összesen több, mint 1200-szor játszotta el a karaktert. Ezután Kállai István nagy sikerű darabjában, a Majd a papában szerepelt, aminek a főszerepét az író személyesen Kabosra szabta. Mindeközben tévében, rádióban és a filmvásznon is szerepelt, Hintsch György vígjátékaiban, a Veréb is madárban és a Hét tonna dollárban hatalmasakat alakított.

Újabb törés az életében

Kabos 1959-ben ittasan vezetett Budapesten, amikor a Dohány utca és a Hársfa utca sarkán, a rendőri tiltás ellenére, belement egy vállalat személyautójába. Az autó egyik utasa súlyosan megsérült, Kabos autója a járdára farolt, ahol elsodort egy gyalogost is. A nő csak könnyebben sérült, ennek ellenére az országban azt pletykálták, hogy a nő belehalt a balesetbe. Az akkori hatalom pedig példát akart statuálni, 14 hónap börtönre ítélték a vörös hajú színészt, ennek a felét kellett ténylegesen letöltenie.

A nézőközönség viszont megbocsájtott neki, szabadulása után fojtathatta a karrierjét, sőt, egyre nagyobb sikereket ért el. 1966-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, 1983-ban pedig az Érdemes Művész kitüntetést. 1972 és 1980 szinte meg sem állt, havonta 32 alkalommal állt színpadra, sokszor naponta többször is a közönség elé állt. Emellett további rádiós és tévés szerepeket vállalt, a Mikroszkóp Színpadának állandó tagja volt, a szilveszteri műsorok elengedhetetlen szereplője.

Kabos SHOW - a VIDÁM SZÍNPADON (Szilveszteri műsor)

null

Az összes kontinensen ismerték a nevét

Kabos 1979-ben Ausztráliában turnézott, ekkor videokazettán megnézte Frank Sinatra One Man Show-ját. Ennek mintájára a feleségével 1986-ban elkészítette a Kabos Show-t, amiben újra Kállai Istvánnal dolgozott együtt. A darab egy hónap alatt hatalmas siker lett, a show hanganyagát még abban az évben több mint 100 ezer ember vásárolta meg. 

Az 1990-es évek végén New Yorkban, New Jerseyben, majd Kanadában, Hamiltonban és Torontóban lépett fel. A kanadai hideget azonban már nehezen bírta, a -28 fokban tüdőgyulladást kapott. 1999-ben újból Ausztráliában turnézott, majd hazatérve az első Zsidó Kulturális Fesztiválon is játszott.  2000-ben azonban gégeproblémákkal küszködött, innentől fogva már nem vállalt fellépéseket.

Élete utolsó éveit csendben töltötte

75. születésnapján Göncz Árpád a Magyar Köztársaság tisztikeresztje kitüntetést adta át neki, 80. születésnapján a Fészek Klubban rendeztek műsort a tiszteletére, Medgyessy Péter miniszterelnök pedig magánlevélben köszöntötte a művészt. Ezután rosszindulatú daganatot találtak a hangszálán, 2004 januárjában a kontrollvizsgálaton jó eredményt ért el, panaszmentesnek minősítették. Május 10-én járt újra kontrollon, ekkor műtétet hajtottak végre rajta. Nyáron felesége ápolta otthonában.

Szeptember 22-én este elesett és a János kórház traumatológiájára szállították combcsontsérüléssel. Szeptember 26-án ebéd után lepihent, majd délután fél háromkor elhunyt. Kabos a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepén, Jom kippurkor távozott az élők sorából, születésnapján, szeptember 28-án a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben helyezték végső nyugalomra 

Kabos nevét 2005 óta utca viseli Sárváron, a város önkormányzata 2013-ban emléktáblát is állított tiszteletére. Így tehát már nem meglepő, hogy miért róla keresztelték el a város új moziját.

(Forrás: Wikipédia)

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.