Fotó: Pinterest

Ki is volt Kabos László, akiről elnevezték az új sárvári mozit?

ugytudjuk.hu
2019. december 5. csütörtök, 15:53
Kabos Sárváron született, a második világháborúban megjárta a poklot, majd az ország legnagyobb színpadjain találta meg az új otthonát.

Lassan már tizenöt éve, hogy Sárváron utoljára vetítettek filmeket a mozivásznon. Ez azonban hamarosan megváltozik, december 18-án megnyitja kapuit a város új mozija, a Kabos László Filmszínház. Na de ki is volt Kabos László?

 

Máhr Tivadar

A KABOS MOZIBAN HAMAROSAN INDUL A JEGYÉRTÉKESÍTÉS! A Sárvár Aréna ban... már minden készen áll a mozi december 18-i indulására, megérkeztek a jegyautomaták és a jegyek is. Természetesen online és a jegypénztárban is lehet majd jegyet vásárolni! Szeretettel várunk mindenkit!

 

Kabos 1923. szeptember 28-án született, Sárváron, Krausz László néven. Húsz évig élt a városban, elemi és polgári iskolai tanulmányait is a vasi kisvárosban végezte el. Ekkor még arról álmodozott, hogy bohócnak készül, ám a második világháború összezúzta ezeket az elképzeléseit. A háború kitörése után kertésznek tanult, mert akkoriban azt pletykálták, hogy a mezőgazdasági munkás zsidó lakosokat nem deportálják.

 

1943-ban azonban munkaszolgálatra hívták Kőszegre. Innen már nem térhetett haza, Kőszegről Mauthausenbe deportálták. A haláltáborig vezető utat gyalog kellett megtennie, először mezítláb, majd facipőben kellett az Inn folyó partján, és az Eisenerzi-Alpokban menetelnie. Két évet töltött el a koncentrációs táborban, amikor az amerikaiak 1945-ben felszabadították, már csak 31 kilót nyomott, és flekktífusszal betegeskedett. Mauthausenből Sárvárra került vissza, ekkor tudta meg, hogy a lakásukban már mások élnek, hiszen azt, minden ingóságukkal együtt másoknak utalták ki.

 

Színészcsillag születik

 

Kabos ezután a Kertészeti Főiskolán újból kertésznek tanult, 1948-ban diplomázott. Nem marad a szakmában, a tanulmányai után a Nemzeti Színház rendezője, Bálint Lajos ingyen foglakozott vele. Ezután a Pódium társulatában lépett a színpadra, ekkor változtatta meg a nevét, oldalági rokona, Kabos Gyula tiszteletére. Innentől egyenes út vezetett a csillagok közé, a Pódium után a Vígszínházban és a Kamara Varietében is játszott. 1951-től pedig csaknem ötven évig volt a Vidám Színpad tagja.

 

Kabos László:Vas megyei gyerek vagyok...

null

 

1957-ben jött számára az igazi siker, amikor megkapta Lottó Ottó, a lotto reklámarcának szerepét. Ugyanebben az évben Molnár Ferenc Doktor úrjában lépett színpadra, Puzsér szerepében. Az alakítása meghozta számára az országos hírnevet, összesen több, mint 1200-szor játszotta el a karaktert. Ezután Kállai István nagy sikerű darabjában, a Majd a papában szerepelt, aminek a főszerepét az író személyesen Kabosra szabta. Mindeközben tévében, rádióban és a filmvásznon is szerepelt, Hintsch György vígjátékaiban, a Veréb is madárban és a Hét tonna dollárban hatalmasakat alakított.

 

Újabb törés az életében

 

Kabos 1959-ben ittasan vezetett Budapesten, amikor a Dohány utca és a Hársfa utca sarkán, a rendőri tiltás ellenére, belement egy vállalat személyautójába. Az autó egyik utasa súlyosan megsérült, Kabos autója a járdára farolt, ahol elsodort egy gyalogost is. A nő csak könnyebben sérült, ennek ellenére az országban azt pletykálták, hogy a nő belehalt a balesetbe. Az akkori hatalom pedig példát akart statuálni, 14 hónap börtönre ítélték a vörös hajú színészt, ennek a felét kellett ténylegesen letöltenie.

 

A nézőközönség viszont megbocsájtott neki, szabadulása után fojtathatta a karrierjét, sőt, egyre nagyobb sikereket ért el. 1966-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, 1983-ban pedig az Érdemes Művész kitüntetést. 1972 és 1980 szinte meg sem állt, havonta 32 alkalommal állt színpadra, sokszor naponta többször is a közönség elé állt. Emellett további rádiós és tévés szerepeket vállalt, a Mikroszkóp Színpadának állandó tagja volt, a szilveszteri műsorok elengedhetetlen szereplője.

 

Kabos SHOW - a VIDÁM SZÍNPADON (Szilveszteri műsor)

null

 

Az összes kontinensen ismerték a nevét

 

Kabos 1979-ben Ausztráliában turnézott, ekkor videokazettán megnézte Frank Sinatra One Man Show-ját. Ennek mintájára a feleségével 1986-ban elkészítette a Kabos Show-t, amiben újra Kállai Istvánnal dolgozott együtt. A darab egy hónap alatt hatalmas siker lett, a show hanganyagát még abban az évben több mint 100 ezer ember vásárolta meg. 

 

Az 1990-es évek végén New Yorkban, New Jerseyben, majd Kanadában, Hamiltonban és Torontóban lépett fel. A kanadai hideget azonban már nehezen bírta, a -28 fokban tüdőgyulladást kapott. 1999-ben újból Ausztráliában turnézott, majd hazatérve az első Zsidó Kulturális Fesztiválon is játszott.  2000-ben azonban gégeproblémákkal küszködött, innentől fogva már nem vállalt fellépéseket.

 

Élete utolsó éveit csendben töltötte

 

75. születésnapján Göncz Árpád a Magyar Köztársaság tisztikeresztje kitüntetést adta át neki, 80. születésnapján a Fészek Klubban rendeztek műsort a tiszteletére, Medgyessy Péter miniszterelnök pedig magánlevélben köszöntötte a művészt. Ezután rosszindulatú daganatot találtak a hangszálán, 2004 januárjában a kontrollvizsgálaton jó eredményt ért el, panaszmentesnek minősítették. Május 10-én járt újra kontrollon, ekkor műtétet hajtottak végre rajta. Nyáron felesége ápolta otthonában.

 

Szeptember 22-én este elesett és a János kórház traumatológiájára szállították combcsontsérüléssel. Szeptember 26-án ebéd után lepihent, majd délután fél háromkor elhunyt. Kabos a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepén, Jom kippurkor távozott az élők sorából, születésnapján, szeptember 28-án a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben helyezték végső nyugalomra 

 

Kabos nevét 2005 óta utca viseli Sárváron, a város önkormányzata 2013-ban emléktáblát is állított tiszteletére. Így tehát már nem meglepő, hogy miért róla keresztelték el a város új moziját.

 

(Forrás: Wikipédia)

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás