Kevesebb, mint egy MotoGP pályányi pénz elég lenne a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítésére 

Farkas Bazsi 2020-07-14 07:08:00
Mérges és csalódott szociális dolgozók a szombathelyi fórumon.

500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést kapnak az egészségügyi dolgozók a koronavírus-járvány idején mutatott önzetlen munkájukért - jelentette be június elején Kásler Miklós emberminiszter. A juttatás közel 160 ezer embert érintett. Ráadásul mindenki megkapta, aki az ágazatban dolgozott. Így nem csak az orvosok, de az ápolók, beteghordók, takarítónők, diszpécserek, irodai dolgozók. 

Ugyanakkor a szociális szektorban dolgozók ebből kimaradtak. Pedig a családsegítők, hajléktalan ellátásban dolgozók, idősotthonokban gondozók is éppen annyira ki voltak téve a koronavírus veszélyének, mint az egészségügyisek. A szomszédos Zala megyében például tömeges megbetegedések voltak szocális otthonokban. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Egy májusi adat szerint a 428 fős Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben 43 gondozottnak és 12 gondozónak lett pozitív a koronavírustesztje, 30 gondozott került kórházba, közülük egy elhunyt. A 100 embert ellátó Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthonában 38 gondozott és 13 gondozó vált fertőzötté, és 23 kórházi ápolt közül hárman hunytak el.

A témában tartott tegnap este, a szombathelyi Art Caféban fórumot László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester és Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő. 

Ungár azzal kezdte, hogy tragikomédia a szociális dolgozók bértáblája, hiszen egy friss pályakezdő, vagy egy évtizedek óta a szakmában dolgozó bére között maximum 17 ezer forint különbség van. Ez is azt mutatja, hogy a dolgozók munkáját nem becsülik meg - mondta a képviselő. 

Ehhez még az is hozzájön, hogy sok helyen éppen, hogy megvan a szükséges dolgozói létszám. Ez egyébként nem csoda, hiszen a pályában semmi vonzó nincsen. A szakszervezettől pedig hiába várják a dolgozók, hogy lépjen a témában. Sztrájkolni ugyanis csak akkor lehet, ha emellett a dolgozók biztosítják a 100%-os munka ellátást, ami ugye lehetetlen. Tüntetni pedig a vírushelyzet miatt továbbra sem lehet.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

László Győző azzal folytatta, hogy egy önkormányzat a szociális ágazat problémáját enyhíteni tudja, de megoldani nem. Ezen a területen a legalacsonyabbak a bérek, ez pedig ezért is szomorú, mert egy társadalom értékét az mutatja meg, hogy mennyire tud gondoskodni a legelesettebbekről. 

A szociális dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítése 45 milliárd forintot jelentene az államnak. Összehasonlításképpen: 65 milliárd forintért építünk MotoGP pályát.

Kevesebb NER, több szociális ágazat!  - összegzett az alpolgármester. 

A kávézóban nem egy, a szocális ágazatban dolgozó hallgató ült. Volt, aki arra panaszkodott, hogy 22 éve dolgozik a szombathelyi Gagarin úti szociális otthonban, mostanra lett olyan a dolgozói hangulat, hogy elkeserítő. Nem tudják egyáltalán, hogy lesz e az ágazatban előrelépés. 

Egy másik szocális dolgozók azt emelte ki, hogy a szombathelyi önkormányzat azonnal maszkosztásba kezdett és megszervezte a vírus kezeléshez szükséges rendszert, most mégis a kormány veri a mellét, hogy milyen jól végezte a dolgát. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Egy másik, szintén a Gagarin utcai otthonban dolgozó dietetikus azt mondta, hogy 1979 óta dolgozik a szférában. Egy éve van a nyugdíjig, szinte egész életét a szektorban töltötte, de évtizedek óta ugyanannyi a fizetése, egy komolyabb emelésre emlékszik. 


Ungár hozzátette, hogy 2002-ben volt egy 50%-os béremelés, azóta pár százalékos növekedés volt csupán. 

Újabb szociális dolgozó kapott szót, aki keserűen mondta, hogy egy köszönő levelet kaptak, ezzel hálálta meg a kormány, hogy az első vonalban harcoltak és kockáztatták az egészségüket a járvány ideje alatt. Kitől várják a megoldást? - hangzott el a kérdés.

László Győző erre azt mondta, hogy az önkormányzatok ebben az esetben jobban vizsgáztak, ami érthető is. Hiszen a városokra nem lehet ráhúzni egyetlen sablont, minden egyes városban más és más a helyi adottság. Máshogy kell ellátni a gazdaságélénkítést. Máshogy kell megszervezni a hajléktalan ellátást. Viszont az önkormányzatok lehetőségei végesek. 

A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet egyik dolgozója is szót kapott. Kopp Mária egyik tanulmányát idézte, ami azt az eredményt hozta, hogy adott esetben egy dolgozó jobban örül a dícséretnek, mint a pénzjutalomnak. Ugyanakkor ő is megerősítette, hogy az ágazatban dolgozóknak milyen nehéz a helyzete. 

Ungár azt mondta, hogy Kásler miniszter egy olyan minisztérium élén van, ami rengeteg területet foglal magába. Talán ezért is, volt az, hogy a miniszter korábban rácsodálkozott, hogy van állami fenntartású szociális intézet. De a miniszter mondott már olyant is, hogy az ágazat problémáinak enyhítéséért ő nem tud mit tenni. 

Egy másik, a hallgatóság soraiban helyet foglaló asszony arról mesélt, hogy férje március 16-án kapott agyvérzést, ám az ágy ürítés miatt a férfit hazaküldték. Most csakis magánrendeléseken tud vizsgálatot végeztetni családtagján. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Az Esőemberke Alapítványtól is voltak a teremben. Szintén az hangzott el, hogy mekkora lemaradások vannak az ágazatban, és mennyire fontos lenne az, hogy anyagi elismerésben részesüljenek a dolgozók. Nagyon sok volt a munka a virushelyzet idején, hiszen az amúgy is feszített tempóban dolgozó ágazati alkalmazottak plusz munkákat kaptak, például folyamatosan fertőtleníteni kellett az otthonokban. 

Ungár azzal zárt, hogy most annyit tudnak tenni a szociális dolgozók, hogy aláírják az online petíciót, a beremelest.hu-n. Minél több aláírás gyűlik össze, annál nagyobb lobbiereje lehet a kezdeményezésnek - mondta a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.