Kedves elvtársak! – Kemény film egy eltitkolt szovjet sortűzről

ugytudjuk.hu 2021-06-07 06:43:00
Mivel nem tudták felmosni a vért, az egész teret leaszfaltozták.

Igazi filmcsemegét láthattunk a napokban a mozikban, Andrej Koncsalovszkij Kedves elvtársak! című, meghökkentő/megdöbbentő alkotását. A fekete-fehérben forgatott művet tavaly több rangos fesztiválon is díjazták. 

A film témája az 1962-es, Novocserkasszkban történt mészárlás, amikor a Lenin-képekkel felvonuló munkások közé lőtt a Vörös Hadsereg. Vagy a KGB. Vagy mindkettő.

Mint annyi minden mást, ezt is mélyen elhallgatták évtizedekig. Mivel a „liberális” Hruscsov pártfőtitkár ideje alatt történt, Nyugat sem firtatta különösebben. Magyarországon külön is kényes téma lett volna alig hat évvel a forradalom után munkáslázadásról beszélni.  A szovjet propaganda pedig minden kérdésre ugyanazt válaszolta: még feltételezni is abszurdum, hogy egy munkásállamban a dolgozó népre lőjenek. 

Márpedig nagyon is ez történt 1962. június 2-án a doni kozákok által lakott térség fővárosában, a ma 168 ezer lakosú Novocserkasszkban. A hollywoodi munkáiról is ismert orosz rendező feleségére, a vékony, „markáns” szőke Julia Viszockaja színésznőre osztotta a főszerepet. Jól tette, mert a főhős a vakhitet ugyanolyan meggyőző erővel jeleníti meg, mint az összeomlást.

A film alapjául valós események szolgálnak. Az 1961-es, katasztrofális szovjet gabonatermés miatt óriási mennyiséget importáltak Kanadából, lemerítve az ország valutakészletét.  Ennek következtében alig-alig jutott pénz népjóléti célokra, alapvető élelmiszerek tűntek el a boltokból. A központi pártlap, a Pravda viszont minden nap a kommunizmus közeli győzelméről, a szovjet nép jólétéről hozsannázott.

A doni városból is eltűnt a hús és a tej, de ezt még tetézte, hogy a helyi villanymozdonygyárban emelték a normát és visszafogták a béreket. Ekkor olyan plakátok jelentek meg az utcákon, mint: „Hruscsov-zsírt együnk hús helyett?”, vagy: „Tejet akarunk, nem szemináriumot!”. A gyár leállt, sztrájk indult, másnap más üzemek is csatlakoztak. Végül nagy tömeg vonult a városi pártbizottság épülete elé, majd betörtek az épületbe. Ekkor a kivezényelt katonák sortüzet adtak le, sokan életüket vesztették.  

Mások szerint – és a film is e mellett tette le a voksát – a katonák a tömeg fölé lőttek. A halálos lövéseket a KGB mesterlövészei adták le a Komszomol székház padlásáról. Mi magyarok akár meg is borzonghatunk, mert máig nem 100 százalékban tisztázott, hogy kik lőttek 1956-ban, a Kossuth téren a védtelen tömegbe...

„Azért van ez a baj, mert nincs Sztálin már”

A film hősnője a sztálinista párttitkárnő, Ljuda (Julia Viszockaja), aki véresre pofozza a lányát egy kritikus megjegyzéséért. Szveta sírva elrohan, mire az anyja az egykori doni kozák nagyapán veri le az „ideológiai hiányosságokat".  „Hruscsov, ki az? Gyenge ember... Azért van ez a baj, mert nincs Sztálin már”, fakad ki, majd erős fellépést sürget a tüntetők – közte a saját lánya! – ellen. Tetszik ez az időközben befutó, keményvonalas moszkvai elvtársaknak, különösen Mikojannak.

Aztán eldördül a sortűz. Halottak, tankok, káosz, megtorlás. Szveta eltűnik, Ljuda őrülten keresi. De nem találja. Se élve, se holtan. Aztán egy falusi temetőbe viszik, ahol állítólag, valakire rátemették a 18 éves lányt. Ljuda összeomlik. Pálfordulását elősegíti, amint szemtanúja lesz egy különös jelenetnek. Percekkel a vérengzés előtt, a már kiürített Komszomol-székházban hegedűtokos férfit lát, amint az a padlásra araszol...

Koncsalovszkij filmjében dramaturgiai szerep jut a fekete-fehér forgatásnak, még hitelesebbé tévé a korabeli díszleteket, utcai és munkahelyi kellékeket. Átjönnek a propagandával átitatott szovjet hétköznapok. A legelején még egy szerelmi jelenet is belefér.

A filmnek három fontos magyar vonatkozása is akad. Az első, amikor az egyébként üres élelmiszerbolt hátsó, kiemelt elvtársaknak fenntartott részében, a többi között Unicumot is lehet vásárolni. Ljuda él is ezzel, a hoppon maradt vásárlók nem izgatják. A másik még érdekesebb. A tüntetők betörnek a pártházba. Az irodákban törnek-zúznak, majd bejutnak a konyhára. Egyikük felordít: „Nézzétek mit találtam! Magyar szalámi! A disznók, nekünk nincs hús, ezek meg magyar szalámit zabálnak!”, lengeti meg a szegedi „bűnjelet” A harmadik maga Mikojan elvtárs a legfelsőbb pártvezetésből. Aki így győzködi a fegyverhasználat tekintetében ingadozó, fiatalabb tábornokokat: „Kedves elvtársak! Én ezt már átéltem pár éve Budapesten, ahol az utcákon ölték a kommunistákat!”

Bőven akad megrázó jelent Koncsalovszkij mozijában. A halottak, a káosz képei, a megtorlás nyomasztó légköre ráül a nézőre. De mégsem ez a legnyomasztóbb. Hanem, amikor egy fontos elvtárs bekopog egy még fontosabbhoz és levegő után kapkodva jelenti: „Ezredes elvtárs! Nem tudjuk a vért eltüntetni a térről... A nagy meleg miatt nem fakul ki”.

Mire a főtiszt: „Ne szarakodjon elvtárs! Azonnal aszfaltozzák le az egész teret!”. 

Szólj hozzá!

Megszavazza a Jobbik a homofób pedofiltörvényt

Ellentét az összefogáson belül.

Járatsűrítéssel könnyíti meg a fővárosi közlekedést a BKK

A keddi mérkőzés miatt útlezárásokra kell számítani a Puskás Aréna környékén.

Az Európai Bizottság a Fertő tavi gigahotel építésének leállítását kéri, vagy baj lesz

A sok millárd forintos természetpusztító projekt miatt elindították az uniós kötelezettségszegési eljárások előszobáját jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot.

Ártatlannak vallotta magát a győri villanyszerelők meggyilkolásával vádolt férfi

Nem követett el semmit - ezt mondta a mai előkészítő ülésen a győri építkezési vállalkozó.

Hamarosan elstartolhat az ellenzéki hírszolgálat

Összehangolnák az ellenzéki települések médiumait, hogy ellensúlyozzák a közmédia kormánypropagandáját.

Hármas ikrek születtek Szombathelyen

Anyakönyvi hírek következnek.

Túl sok volt az érdeklődő: lehalt a villanyautósok pályázati weboldala

Így is másfél óra alatt elfogyott az elektromos autósoknak szánt állami ingyenpénz.

Csupán 2022 januárjában lehet új igazgatója a szombathelyi zeneiskolának

Czenek László korábbi igazgató idén februárban hunyt el.

Elképesztő: már az autópályákat is magánosítja a kormány

35 évre. Ellenzékben még az állami tulajdon és a stratégiai ágazatok megóvása volt a Fidesz programja. Változtak az idők.

Sipos Norbert visszatért a Haladásba

Korábban a Szombathelyi Haladásban futballozó, majd az Illés Akadémián edzősködő Sipos Norbert lett Németh Szabolcs egyik segítője.

A becsült ár 28-szorosáért kelt el Kurt Cobain egy karikatúrája

A Nirvana énekese saját maga rajzolta az önarcképet.

Több mint 300 településen irtják a szúnyogokat

A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.

Egyre több teszten bukik ki, hogy a kínai oltás után nem jelentek meg antitestek

A beoltottak szerint nekik most csak a védettségbe vetett hit jutott.

Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg

255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eljött a villanyautóra vágyók idei nagy napja Magyarországon

Ma lehet lecsapni az ingyen pénzre a villanyautósoknak, 3 milliárd forintot oszt szét az állam.

Német szakértők szerint télre már szezonális betegség lehet a koronavírusból

A szakértők szerint még évekig velünk lehet a vírus, de az oltásokkal meg lehet előzni az újabb járványt.

Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon

A páros február végén a kanadai Hamiltonban ölt meg egy 39 éves férfit.

van még itt cikk a témában:

Elhunyt az utolsó katona, aki részt vett az auschwitzi haláltábor felszabadításában

David Dushman egy T-34-es szovjet tankkal hajtott keresztül a tábor elektromos kerítésén.

Ecc-pecc és Űrpiknik is lesz júniusban

Nyolc magyar film debütál a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

Hét kis véletlen teniszütős tésztával Gothár mozijában

Gothár Péter új filmjét elutasító kritika-özön fogadta. Néhány szövegből észrevehetően kilóg a lóláb: a rendezőt okolják az SZFE szétveréséért.