Karácsonykor pár órára újra béke lett, amikor a háború közben focimeccs tört ki

Kovács Lilla 2020-12-18 08:28:05
Több forrás is bizonyítja, hogy az első világháborúban karácsonykor az angol és német katonák öldöklés helyett focizni kezdtek.

2014-ben az egyik brit áruházlánc, a Sainsbury kiadta a karácsonyi reklámját, amivel aztán elég nagy szóbeszédet indított el. A reklám a megjelenése előtt 100 évvel, 1914-ben, az első világháborúban játszódik, karácsony napján, mikor az angol és a német katonák futballozni kezdtek. 

A történet ekkor kapott nagyobb ismertséget, de a történészek már korábban is foglalkoztak vele, bár még mindig nem állapodtak meg abban, hogy valóban lejátszották e a mérkőzést, ám ezt több, egymástól független forrás is megerősíti. Az biztos, hogy az akkori pápa, XV. Benedeket felszólította a háborúban állókat arra, hogy kössenek fegyverszünetet, de ezt a felek elutasították. 

A korabeli levelek azonban arról írnak, hogy a katonák ezt másképp gondolták, több lövészárokban is énekelni kezdtek karácsony reggelén, majd a bátrabbak kimásztak onnan és barátkozni kezdtek. Így kezdődött aztán a nyugati front ellentétes oldalon álló katonái közt is az önkéntes fegyverszünet - ezt később minden tiszt ellenezte, és minden lehetséges rendelkezést meghoztak, hogy többé ne is fordulhasson elő. 

A Smithsonian magazin szerint egy tiszt arról számolt be, hogy a németek kezdték a barátkozást, boldog karácsonyt kívántak és a Csendes éjt énekelték, mire a britek a The First Noellel feleltek. Más beszámolók is azt erősítették meg, hogy a németek kezdték a barátkozást, boldog karácsonyt kívántak, és hívták az angol katonákat, hogy közösen ünnepeljenek. Közülük többen feleltek a jókívánságokra, de közben a kezeik végig a puskákon voltak. 

„Vér és béke, ellenségeskedés és testvériség - ez volt a háború legcsodálatosabb ellentmondása"

- írta a történtekről Frederick Heath, angol katona. 

Az, hogy az ünnepi, "illegális" fegyverszünet a németek és a britek közt valósulhatott meg, nem véletlen (az oroszok például a julián naptár szerint tartották számon a napokat, így nekik egy nem volt különleges dátum), hiszen a nyelvi nehézségek itt voltak a legkevésbé számottevőek, mivel több német katona beszélt angolul. 

A barátkozás közben aztán egy rögtönzött futballmeccs kerekedett, amit 1915. januárjában a Times egy fronton szolgáló orvos levelére hivatkozva írt meg - eszerint

a németek nyertek 3-2-re. 

A történészek azonban a levelek ellenére kételkednek abban, hogy a jelenet valóban ennyire romantikus lett volna. A legtöbbjük szerint ez a legenda inkább csak segített feldolgozni a háború borzalmait, és logikusan gondolkodva a katonák egy fegyverszünet alatt inkább a halottaik eltemetésével lehettek elfoglalva. Abban sincs egységes megegyezés, hogy hol történhetett az eset, mivel több olyan levél is szól hasonló mérkőzésekről, amik a háború csatáit figyelembe véve nem lehetnek azonosak - így valószínűsíthető, hogy a britek és a németek közt lezajlott mérkőzés nem az egyetlen volt. 

Akár legenda, akár nem, az biztos, hogy a britek szorgosan őrzik a legendát, több emlékművet is állítottak, és évről évre több futballtornát is rendeznek a karácsonyi mérkőzés emlékére. 

 

(Címlapkép: Katonák futballoznak 1914-ben. Fotó: Getty Images)

 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.