Kaposvár fideszes városvezetése is szembemegy a Magyar Energetikai Hivatallal

Farkas Bazsi 2020-08-14 07:05:00
Szombathelyen hétfőn rendkívüli közgyűlésen tárgyalják a MEKH VasiVíznél folytatott vizsgálatának eredményét. A víziközmű-társaság a hivatal ellen indított bírósági eljárása még el sem kezdődött.
  • A MEKH szerint törvénytelen a VasiVíz működése, a vezérigazgatónak ugyanis - szerintük - nincsen meg a szükséges tapasztalata.
  • A VasiVíz közigazgatási pert indított, ennek első tárgyalása november 24-én lesz.
  • Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyre az ügyben, ahol téma lesz a társaság vizsgálata.
  • Hasonló eljárás indult a kaposvári KAVÍZ-nél is, a városi tulajdonú cég szintén perel.
  • Kaposváron egyelőre nincs rendkívüli közgyűlés.
  • A MEKH nem készül olyan forgatókönyvvel, hogy a VasiVízben nem hajtják végre az ukázukat. 

Rendkívüli közgyűlést hívott össze hétfőre Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester. Mindössze két napirendi pont van, az egyik egy fogorvosi praxissal kapcsolatos döntés meghozatala, a másik pedig a VasiVíznél végzett hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos döntések meghozatala.

Tavaly decemberben tett javaslatot arra a szombathelyi városvezetés, hogy Molnár Miklós, korábbi Pro Savariás képviselő legyen a VasiVíz új vezérigazgatója. A cég többségi tulajdonosa Szombathely, de Körmend, Kőszeg, Szentgotthárd, Csepreg, Sárvár, sőt még a Magyar Állam is tulajdonos a társaságban. Kinevezni egyetlen tulajdonos önkormányzat sem tud a cég élére vezetőt, de javaslatot tehetnek az igazgatótanács felé. Molnárt tehát a többi tulajdonosi delegált közösen választotta a posztra.

Ahogy megtörtént az új vezérigazgató kinevezése, egyből támadni kezdték mondván, hogy nincs 5 éves tapasztalata a víziközmű ágazatban. A szabályozás ugyanis azt mondja ki, hogy:

A Vhr. 31. § (3) bekezdése alapján a Hivatal a kérelmező személyi állománya tekintetében folytat le vizsgálatot. E körben, az a) pontban megjelölt feltételek alapján vizsgálja, hogy

A) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e a 31. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott végzettséggel, illetve az ott megjelölt szakiránnyal megegyező osztatlan képzésben szerzett főiskolai vagy egyetemi alapképzésben szerzett oklevéllel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e,

vagy

b) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e gazdasági vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e.”

A vezetői poszt betöltéséhez szükséges tapasztalatnál 5 évet említ a jogszabály. Csakhogy - és a vita a mai napig ennek értelmezéséből fakad -, nem mindegy, hogy a vezetőnek és helyettesnek közösen kell meglennie az 5 évnek, vagy külön, külön is meg kell lenni ekkora tapasztalati időnek.

Az ágazatot felügyelő Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivatal (amelynek elnöke a Fidesz választókerületi elnöke, Dorkota Lajos volt ebben az időben) vizsgálata szerint a VasiVíz igazgatósága hibázott, amikor megválasztotta vezérigazgatónak Molnár Miklóst, így 1,5 millió forint bírságot kellett fizetnie a cégnek és kötelezték a jogsértő gyakorlat megszüntetésére. 

A Vasivíz azonnali jogvédelmet kért és közigazgatási pert indított. A jogvédelmet a Fővárosi Törvényszék elutasította, ennek ügyében a cég a Kúriánál fellebbezett. A  közigazgatási per első tárgyalása pedig november 24-én lesz. Ebből is látszik, hogy az ügynek még korán sincs vége. 

Figyelembe véve, hogy folyamatban lévő ügyről van szó valószínű, hogy a hétfői közgyűlésen a képviselők csupán tájékoztatást kapnak az eddig történtekről. Más aligha lenne észszerű.

Időközben egyre több csontváz esett ki az ágazatban

Felmerült ugyanis, hogy egyre több olyan víziközmű-társaság van az országban, ahol aggályos a vezetők kinevezésének alapfeltételének megléte. 

Egy korábbi cikkünkben már írtuk, hogy a következő vezérigazgatók és cégek lehetnek érintettek az ügyben:

  • Virág László (kinevezve 2017-ben), Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 
  • Sasvári Szilárd (kinevezve 2016-ban), Heves Megyei Vízmű Zrt.
  • Áfra Barnabás János (kinevezve 2017-ben), Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.
  • Bakondi György Patrik (kinevezve 2017-ben), Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

A nevek között szereplő Sasvári és Bakondi egyértelműen a Fideszhez köthetőek. Egy 2017-es írásbeli kérdésre válaszolva Fónagy János államtitkár Bakondi György Patrikkal kapcsolatban azt írta:

Bakondi György Patrik kinevezését a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. élére a gazdasági életben szerzett tapasztalata, valamint pozitív ágazati meglátásai indokolják. 

5 éves viziközműves szakmai tapasztalatot még csak nem is említett Fónagy. 

A KAVÍZ esetében sunnyogás folyik

Érdemes foglalkozni azzal is, hogy míg egyes társaságok “előnyt élveznek” a MEKH-nél, addig mások ügye teljesen ráérős mederben folyik. 

A VasiVíz esetében például nagyon gyorsan megszületett a határozat, amit közzé is tett a hivatal. A Vas megyei vízszolgáltatónál kezdeményezett vizsgálat után több víziközmű-szolgáltató esetében is felmerült, hogy hasonlóképpen nincsen meg a vezetőknek az előírt 5 éves ágazati gyakorlat.

 

Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Nagyjából négy hónappal ezelőtt kezdődött a cirkusz a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére.

 

Így került a képbe a KAVÍZ is, a kaposvári tulajdonú víziközmű-szolgáltató és annak vezetője Szaka Zsolt. A cég esetében elmarasztaló határozat született, ennek dokumentuma szerkesztőségünk birtokába is került. Csakhogy a MEKH a mai napig nem tette ezt közzé a honlapján. 

A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. új, eddig meg nem küldött dokumentumokat juttatott el a Hivatalhoz a vezető tisztségviselő szakmai tapasztalatának ellenőrzése kapcsán. A dokumentumok vizsgálata nem zárult le. A határozat a Hivatal esetleges döntés-felülvizsgálatát követően lesz elérhető - indokolta a közzé nem tételt a MEKH. 

Úgy értesültünk, hogy a vezető tisztségviselő szakmai tapasztalata folyékony hulladék, vagyis szennyvíz, magyarul szippantásra terjed ki. Elég nehezen fér bele a víziközmű tevékenységbe. Hogy mennyire végleges egyébként a MEKH határozata azt egyébként jól mutatja, hogy a Szita Károly vezette fideszes kaposvári önkormányzati tulajdonú KAVÍZ keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, tehát perre mennek a MEKH szerint még nem lezárult vizsgálati eredménnyel.

Nincsenek szankciók

Miután egy párhuzammal sikerült bemutatni a MEKH működését térjünk vissza a VasiVízhez. Ahogy korábban is írtam, a MEKH határozatban küldte meg, hogy mivel szerintük Molnár szakmai előélete hiányos, így 90 napon belül le kell vissza kell hívni és új vezérigazgatót kell kinevezni. 

A társaság a hivataltól kért állásfoglalást, hogy milyen következményei vannak annak, hogy ha a határidőben foglalt 90 napon belül nem történik változás a VasiVíz élén, akkor milyen további jogi lépések várhatóak. A MEKH azt írta, hogy Hivatal nem számol olyan eshetőséggel, hogy a teljesítés kikényszerítése iránt külön intézkedés lenne szükséges.

A saga hétfőn folytatódik, amikor is a zárt ülés után sajtójátékoztatót ígért Nemény polgármester. 

Hogy miért is lehet bosszú az egész eljárás a Fidesz részéről Molnár felé, arról itt írtunk korábban

 

Szólj hozzá!

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

Kiégett egy autó Győrben

Kigyulladt egy személyautó Győrben, a Kiskúti liget közelében, a Nagysándor József utcánál.

van még itt cikk a témában:

Bruttó 169 millióval kerül többe a szombathelyi Vásárcsarnok

Csütörtökön dönthet a közgyűlés arról, hogy kifizesse-e az önkormányzat a plusz költséget.

Elkészültek a látványtervek – így nézhet majd ki Szombathely legújabb bölcsődéje

Szombathely közgyűlése még tavaly augusztusban döntött aról, hogy a város pályázatot nyújt be a „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című felhívásra. Ezt követően a város idén júniusban már támogatási szerződést is kötött a projektre.