Kaposvár fideszes városvezetése is szembemegy a Magyar Energetikai Hivatallal

Farkas Bazsi 2020-08-14 07:05:00
Szombathelyen hétfőn rendkívüli közgyűlésen tárgyalják a MEKH VasiVíznél folytatott vizsgálatának eredményét. A víziközmű-társaság a hivatal ellen indított bírósági eljárása még el sem kezdődött.
  • A MEKH szerint törvénytelen a VasiVíz működése, a vezérigazgatónak ugyanis - szerintük - nincsen meg a szükséges tapasztalata.
  • A VasiVíz közigazgatási pert indított, ennek első tárgyalása november 24-én lesz.
  • Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyre az ügyben, ahol téma lesz a társaság vizsgálata.
  • Hasonló eljárás indult a kaposvári KAVÍZ-nél is, a városi tulajdonú cég szintén perel.
  • Kaposváron egyelőre nincs rendkívüli közgyűlés.
  • A MEKH nem készül olyan forgatókönyvvel, hogy a VasiVízben nem hajtják végre az ukázukat. 

Rendkívüli közgyűlést hívott össze hétfőre Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester. Mindössze két napirendi pont van, az egyik egy fogorvosi praxissal kapcsolatos döntés meghozatala, a másik pedig a VasiVíznél végzett hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos döntések meghozatala.

Tavaly decemberben tett javaslatot arra a szombathelyi városvezetés, hogy Molnár Miklós, korábbi Pro Savariás képviselő legyen a VasiVíz új vezérigazgatója. A cég többségi tulajdonosa Szombathely, de Körmend, Kőszeg, Szentgotthárd, Csepreg, Sárvár, sőt még a Magyar Állam is tulajdonos a társaságban. Kinevezni egyetlen tulajdonos önkormányzat sem tud a cég élére vezetőt, de javaslatot tehetnek az igazgatótanács felé. Molnárt tehát a többi tulajdonosi delegált közösen választotta a posztra.

Ahogy megtörtént az új vezérigazgató kinevezése, egyből támadni kezdték mondván, hogy nincs 5 éves tapasztalata a víziközmű ágazatban. A szabályozás ugyanis azt mondja ki, hogy:

A Vhr. 31. § (3) bekezdése alapján a Hivatal a kérelmező személyi állománya tekintetében folytat le vizsgálatot. E körben, az a) pontban megjelölt feltételek alapján vizsgálja, hogy

A) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e a 31. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott végzettséggel, illetve az ott megjelölt szakiránnyal megegyező osztatlan képzésben szerzett főiskolai vagy egyetemi alapképzésben szerzett oklevéllel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e,

vagy

b) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e gazdasági vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e.”

A vezetői poszt betöltéséhez szükséges tapasztalatnál 5 évet említ a jogszabály. Csakhogy - és a vita a mai napig ennek értelmezéséből fakad -, nem mindegy, hogy a vezetőnek és helyettesnek közösen kell meglennie az 5 évnek, vagy külön, külön is meg kell lenni ekkora tapasztalati időnek.

Az ágazatot felügyelő Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivatal (amelynek elnöke a Fidesz választókerületi elnöke, Dorkota Lajos volt ebben az időben) vizsgálata szerint a VasiVíz igazgatósága hibázott, amikor megválasztotta vezérigazgatónak Molnár Miklóst, így 1,5 millió forint bírságot kellett fizetnie a cégnek és kötelezték a jogsértő gyakorlat megszüntetésére. 

A Vasivíz azonnali jogvédelmet kért és közigazgatási pert indított. A jogvédelmet a Fővárosi Törvényszék elutasította, ennek ügyében a cég a Kúriánál fellebbezett. A  közigazgatási per első tárgyalása pedig november 24-én lesz. Ebből is látszik, hogy az ügynek még korán sincs vége. 

Figyelembe véve, hogy folyamatban lévő ügyről van szó valószínű, hogy a hétfői közgyűlésen a képviselők csupán tájékoztatást kapnak az eddig történtekről. Más aligha lenne észszerű.

Időközben egyre több csontváz esett ki az ágazatban

Felmerült ugyanis, hogy egyre több olyan víziközmű-társaság van az országban, ahol aggályos a vezetők kinevezésének alapfeltételének megléte. 

Egy korábbi cikkünkben már írtuk, hogy a következő vezérigazgatók és cégek lehetnek érintettek az ügyben:

  • Virág László (kinevezve 2017-ben), Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 
  • Sasvári Szilárd (kinevezve 2016-ban), Heves Megyei Vízmű Zrt.
  • Áfra Barnabás János (kinevezve 2017-ben), Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.
  • Bakondi György Patrik (kinevezve 2017-ben), Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

A nevek között szereplő Sasvári és Bakondi egyértelműen a Fideszhez köthetőek. Egy 2017-es írásbeli kérdésre válaszolva Fónagy János államtitkár Bakondi György Patrikkal kapcsolatban azt írta:

Bakondi György Patrik kinevezését a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. élére a gazdasági életben szerzett tapasztalata, valamint pozitív ágazati meglátásai indokolják. 

5 éves viziközműves szakmai tapasztalatot még csak nem is említett Fónagy. 

A KAVÍZ esetében sunnyogás folyik

Érdemes foglalkozni azzal is, hogy míg egyes társaságok “előnyt élveznek” a MEKH-nél, addig mások ügye teljesen ráérős mederben folyik. 

A VasiVíz esetében például nagyon gyorsan megszületett a határozat, amit közzé is tett a hivatal. A Vas megyei vízszolgáltatónál kezdeményezett vizsgálat után több víziközmű-szolgáltató esetében is felmerült, hogy hasonlóképpen nincsen meg a vezetőknek az előírt 5 éves ágazati gyakorlat.

 

Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Nagyjából négy hónappal ezelőtt kezdődött a cirkusz a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére.

 

Így került a képbe a KAVÍZ is, a kaposvári tulajdonú víziközmű-szolgáltató és annak vezetője Szaka Zsolt. A cég esetében elmarasztaló határozat született, ennek dokumentuma szerkesztőségünk birtokába is került. Csakhogy a MEKH a mai napig nem tette ezt közzé a honlapján. 

A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. új, eddig meg nem küldött dokumentumokat juttatott el a Hivatalhoz a vezető tisztségviselő szakmai tapasztalatának ellenőrzése kapcsán. A dokumentumok vizsgálata nem zárult le. A határozat a Hivatal esetleges döntés-felülvizsgálatát követően lesz elérhető - indokolta a közzé nem tételt a MEKH. 

Úgy értesültünk, hogy a vezető tisztségviselő szakmai tapasztalata folyékony hulladék, vagyis szennyvíz, magyarul szippantásra terjed ki. Elég nehezen fér bele a víziközmű tevékenységbe. Hogy mennyire végleges egyébként a MEKH határozata azt egyébként jól mutatja, hogy a Szita Károly vezette fideszes kaposvári önkormányzati tulajdonú KAVÍZ keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, tehát perre mennek a MEKH szerint még nem lezárult vizsgálati eredménnyel.

Nincsenek szankciók

Miután egy párhuzammal sikerült bemutatni a MEKH működését térjünk vissza a VasiVízhez. Ahogy korábban is írtam, a MEKH határozatban küldte meg, hogy mivel szerintük Molnár szakmai előélete hiányos, így 90 napon belül le kell vissza kell hívni és új vezérigazgatót kell kinevezni. 

A társaság a hivataltól kért állásfoglalást, hogy milyen következményei vannak annak, hogy ha a határidőben foglalt 90 napon belül nem történik változás a VasiVíz élén, akkor milyen további jogi lépések várhatóak. A MEKH azt írta, hogy Hivatal nem számol olyan eshetőséggel, hogy a teljesítés kikényszerítése iránt külön intézkedés lenne szükséges.

A saga hétfőn folytatódik, amikor is a zárt ülés után sajtójátékoztatót ígért Nemény polgármester. 

Hogy miért is lehet bosszú az egész eljárás a Fidesz részéről Molnár felé, arról itt írtunk korábban

 

Szólj hozzá!

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.