Az éjjel soha nem érhet véget – kivéve Győrben, ahol csak hajnali kettőig lehet majd kültéren zenés bulit tartani

Pintér Bence 2020-09-23 11:26:00
Jövő kedden közgyűlés Győrben, mutatjuk, miről döntenek a képviselők. Például arról, hogy hajnali kettő után csak az önkormányzat által szervezet rendezvényeken lehet dajdajozás.

Szeptember 29-én, azaz jövő kedden ül össze Győrben a közgyűlés, hogy 21 napirendi pontról döntsön. Az egyik első ezek között különféle gazdasággal és működéssel kapcsolatos rendeletek módosítása, amelyek közül

a legérdekesebb talán az, hogy a jövőben hajnali kettő és reggel hat között nem lehetne olyan zenés rendezvényt tartani a városban kültéren, amit nem a város szervez.

A javaslat előzménye az lehet, hogy az országszerte ismert győri DJ és rendezvényszervező, Sikztah – akinek nevéhez a The Etiket bulisorozat, vagy a Gyémánt-díjas RómerKvelle fűződik – által szervezett, idén sokadik alkalommal megrendezett Elektrik Piknik kapcsán augusztus elején kisebb vita alakult ki, mivel volt, akit zavart a Püsüökerdőben reggelig tartó rendezvény – ami egyébként minden engedéllyel rendelkezett, és minden szabályozást betartott. A zajszintet 45 és 50 decibel között mérték, ami bőven alatta van a megszabott 55 decibelnek. (Azt tudni kell, hogy a decibel-skála logaritmikus, magyarán szólva 45-50 decibel valójában zajszintben nincs „közel” a határhoz.)

Szeles Szabolcs alpolgármester viszont felháborodott posztot rakott ki, amit ugyan sokszor módosított, de benne eredetileg „néhány magáról megfeledkezett idiótának” nevezte az elektronikus zenei rendezvény résztvevőit. Ugyanebben az előterjesztésben fektetik le a házhoz menő szelektív hulladékszállítás szabályait, amelyet egyelőre kísérleti jelleggel vezetnek be.

Elkészült a bácsai bicikliút nyomvonalterve

A második napirendi pont a főépítész különféle módosító javaslatait tartalmazza: ezek között ott van a régóta húzódó bácsai bicikliút, aminek úgy tűnik, hogy most már meglesz a fix nyomvonala – talán még időben ahhoz, hogy az új híd kerékpáros infrastruktúrájával párhuzamosan ki lehessen építeni a Bárka utca vége és Bácsa közötti szakaszt.

A közgyűlés elé kerül a javaslat arról is, hogy a felvidéki Dunaszerdahely Győr testvérvárosa legyen;

illetve szavazás után Győr tulajdonába kerül majd az 1-es főút felújított szakasza az Ipar út és a likócsi körforgalom között. Kísérletet tesz az önkormányzat, hogy rendezze a Pálffy úti orvosi rendelő épületének tulajdonviszonyait: az épület harmadában működik az orvosi rendelő, de ennek tulajdoni helyzetét a rendszerváltás idejln elfelejtették rendezni, most az önkormányzat az épület egyharmadát – az orvosi rendelőt – szerezné meg ingyen az államtól.

Döntenek arról is, hogy a Bercsényi liget államtól megszerzett nyugati végén, a Bercsényi iskola melletti zöldterületen inkább nem parkolót, hanem önkormányzati intézményt (pl. óvodát, iskolát, orvosi rendelőt) telepítenének – mivel azonban parkoló létrehozására vette át a területet a város, ezért a korábbi szerződés módosítását kell kérvényezni. Egy másik napirendi pontban pedig a város átadja a nemrég átadott Petz Lajos Parkolóházat az államnak; illetve új helyet kap a Család- és Gyermekjóléti Központ Közösségi Kávézója, ami állagromlás miatt költözne a marcalvárosi aluljáróból egy Kodály Zoltán utcai üzlethelyiségbe.

Új felügyelőbizottsági tagokat kap a GYHG

Turbulens időszak van a város szemétszállító cégénél: miután kiszervezték a Győr-Szol alól, és elfogyasztott egy hónap alatt egy vezetőt, úgy tűnik, hogy a három felügyelőbizottsági tagból kettő, köztük a bizottság vezetője is lemondott. Lévai Zoltán és Nagyné Tallián Réka helyére Szeles Sándor és Kovács István kerül. A bizottság új elnöke Barthalos István lesz, az egyetlen tag, aki nem mondott le. Egyébként a javaslat alapján úgy tűnik, mindkét korábbi felügyelőbizottsági tag továbbra is a cég környékén marad.

A cég alapító okiratát úgy módosítják, hogy az év közben jelentkező veszteségeket évente 250 millió forintig egy alkalmmal tudja pótolni az önkormányzat.

A Gazdasági Működtető Központ élére is megvan az új jelölt, a pályáztatás után Matisné Kertész Judit tűnik befutónak, már csak meg kell őt szavaznia a közgyűlésnek. Módsul aztán az Idősügyi Tanács szervezeti és működési szabályzata, első sorban a polgármesteri hivatalban korábban beálló szervezeti módosításokkal párhuzamosan. Arról is döntenek a képviselők, hogy a környezetvédelmi alapból finanszírozva meginduljon-e a Püspökerdő és a szentiváni Tölgyeserdő védett természeti területté nyilvánításához szükséges szakértői tanulmány elkészítése.

 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.