Ingyenes szabadtéri mozi lesz jövő hétvégén a szombathelyi Csónakázó-tó szigetén

Nagy Donát 2020-07-08 12:32:00
A Csinibabát és a Kiskedvencek titkos életét vetítik majd, de a következő hetekben számos más program is lesz a Nyitott Városháza program keretében.

Nemény András polgármester az új városvezetés felállása után azt mondta, a városháza legyen a város háza! Ezért az önkormányzat programszervezőivel már akkor elindítottuk az események megszervezését.

- mondta Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester a mai sajtótájékoztatón.

Korábban jótékonysági farsangot rendeztek, de ezen kívül kiállítások is voltak a szombathelyi városháza aulájában.

A veszélyhelyzet közbeszólt, de ezen időszak alatt is gondolkodtunk a lehetséges programokon

- folytatta az alpolgármester.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Azt mondta, a programok célja a szombathelyiek ingyenes kulturális szórakoztatása. Jövő héten szombaton például Mozisziget lesz a Csónakázó-tó szigetén, július végén pedig a városháza teraszán - ahol most is voltunk - lesznek előadások, szombathelyi és országosan ismert fellépőkkel. Az augusztus sem marad rendezvény nélkül, ugyanis utcaművészeti nap lesz a Fő téren, ahol zenészek fognak produkciókkal elkápráztatni minket.

Pavelkovits Petra programszervező elmondta, hogy a karanténhelyzet alatt mindenki kiéhezett olyan programokra, amikor az embertársaival együtt lehet.

Nem nagy költségű programokban gondolkodtunk, hanem ahol egymással is meg lehet osztani a gondolatokat. A családi Mozisziget három részre oszlik, 5 órakor a Kiskedvencek titkos élete c. filmet vetítik, főleg a kisebbek számára, majd a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium karantén alatt elkészült videói lesznek terítéken, 15 percben. Végül a Csinibaba c. film járul hozzá a teljes családi élményhez.

Csinibaba - Ki mit tud?

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Mozisziget a Csónakázó-tó mindkét hídján át megközelíthető lesz, a részvétel előzetes regisztrációt nem igényel. Befogadólétszám: max. 500 fő. Ételt, italt be lehet vinni a szigetre, plusz szemeteszsákokat helyeznek ki, és kérjük, hogy mindenki figyeljen a környezetére, ne hagyjon maga után szemetet!

A másik fontos program a Street Art nap lesz augusztus 15-én, ahol a helyi közösséget szeretnék összehozni. El fogják készíteni Szombathely legnagyobb festményét, a lakosság segítségével. Az elkészült művet aztán a városháza falára kifeszítik, így szimbolizálva a város összetartozását. De ezen kívül lesznek az utcán grafikusok, pénzverők, festők és utcazenészek is.

Szeretnénk Szombathelyen újra összehozni az embereket, és azt akarjuk, hogy a helyi művészek újra teret kapjanak.

- mondta Pavelkovits.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Prieger Szabolcs a Teraszkoncertekről beszélt. Ezekre regisztráció után látogathat el maximum 100 fő, előre jelentkezni pedig a teraszkoncert@szombathely.hu e-mail címen, vagy az 520-218-as telefonszámon lehet.

Teraszkoncertek

Július 24. péntek 19.30 - CAPELLA SAVARIA-koncert

Barokk zene a város szívében! A világhírű szombathelyi kamarazenekar exkluzív koncertje.

A Capella Savaria a legrégebbi barokk kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Az alapító művészeti vezető, Németh Pál után 1999-től Kalló Zsolt, a zenekar koncertmestere irányítja az együttest. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatóak. Több mint 60 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az Év hanglemeze díjat. 

Magyarországon kívül 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben adtak hangversenyt. A magyar régizene fesztiválok elmaradhatatlan résztvevői, de megfordultak már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst hasonló rendezvényein is. A városházi koncertjük másnapján is Franciaországba indulnak koncertezni! Gyakran hallhatjuk őket rádió- és televízió műsorokban. A zenekart 1991-ben a megtisztelő Liszt-díjjal tüntették ki, 2006-ban pedig a zenekar fennállásának 25 éves évfordulóján a Prima Primissima szakmai és közönségdíját is nekik ítélték Vas megyében.

Július 31. péntek 19.30 - ISIS BIG BAND-koncert

Teltházas koncertek után a Belváros tetejéről szól Dell’Amico Rómeóval a My way!

A szombathelyi Isis Big Band 1995 nyarán alakult fiatal, zenekari jazz, swing zene iránt érdeklődő, zenészekből. A muzsikálás hátteréül szolgáló civil szervezet elnöke és a zenekar vezetője a kezdetektől fogva Pintér Róbert.

Az együttes névének eredetére vonatkozó általánosan elfogadott elmélet nincsen, mindenesetre nem elhanyagolható körülmény az, hogy szombathelyi együttesről van szó, ráadásul az alapítók a fúvószenekari próbák előtt, alatt, esetleg után számtalanszor pillanthattak rá a próbaterem ablakaiból az utca túloldalán lévő római kori Iseum, azaz az Isis szentély romjaira. A szombathelyi Isis Big Band az elmúlt másfél évtizedben helyi és országos fesztiválok és rendezvények rendszeres résztvevőjévé vált. A hazai fellépéseken kívül pedig már Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Olaszországban is jártak.   2006 óta többször megrendezték a Szombathelyi Big Band Fesztivált, amelyen számos magyar együtteseken kívül Ausztriából, Németországból, Horvátországból, Lengyelországból és Szlovéniából érkezett zenekarokat is láttak már vendégül.

Augusztus 7. péntek 19.30 - FALUSI MARIANN-SÁRIK PÉTER DUÓ koncertje

A világjáró zongorista Sárik Péter és a népszerű énekesnő Falusi Mariann duója ismert dalok jazzes interpretációját hozza Szombathelyre!

Falusi Mariann és Sárik Péter 2009 óta játszanak együtt. Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel. Azóta több közös produkciót hoztak létre, de legjobban kettesben szeretnek játszani. Duó koncertjeik igazi zenei csemegék, előadásukban az ismert magyar és világslágerek, jazz örökzöldek, kuplék békésen megférnek egymás mellett, ők pedig boldogan csaponganak stílusok és korok közt, míg közönségük minden koncerten velük énekel.

Sárik Péter a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben, később klasszikus zenei tanulmányokat folytatott. A jazz mellett szinte minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus-, könnyű-, latin- és világzenét is. Zeneszerzőként is kiemelkedő nemzetközi sikereket mondhat magáénak:
szerzeményei dobogós helyezéseket értek el az USA és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

Elindította a műfajt népszerűsítő “I love jazz” kampányt és létrehozta az “Amit tudni akartál a jazzről, de sosem merted megkérdezni” előadásokat. Emerton, Artisjus, Orszáczky-díja mellett háromszor kapta meg a Fonogram-díjat és még négyszer jelölték az elismerésre.2016-ban “Az év zenésze” címmel jutalmazták munkásságát.
 A duó állandó énekese Falusi Mariann, akit senkinek nem kell bemutatni, minden stílusban otthonosan mozog, énekelt már klasszikus zenét, jazzt, musicalt, és természetesen popzenét is.

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, na meg a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Hamarosan Puskás Öcsivel is tudsz majd fifázni

Pancho ott lesz a FIFA legendái között.

Minden idők legszarkasztikusabb Star Wars Lego készlete megvan?

George Lucas és 4 milliárd dollár egy dobozban.

Ungár: a kormánynak többet kellene költenie idősgondozásra

Magyarország utolsó előtti az Európai Unióban az idősgondozásra fordított források szempontjából.

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Két autó karambolozott Győrben, tűzoltók áramtalanították a járműveket

A társhatóságok és a közútkezelő szakemberei is a helyszínre érkeztek.

A természet fogja bánni, hogy havonta 194 milliárd kesztyűt és maszkot használunk el

A természetvédők szerint egyik globális problémából a másikba fogunk csöppenni.

Megérkezett az Egis Körmend első légiósa

A biztonság kedvéért háromszor is letesztelték, mindhárom negatív lett.

Embercsempészt fogtak Győrnél

Öt illegális határátlépőt szállított autójában egy osztrák menekültkártyával rendelkező afgán sofőr.

Sütni fog a nap, délután jöhet zivatar

Ma is harminc fok fölött lesz a hőmérséklet.

Nagykanizsán tankolt egy Tigris harckocsi

De valahogy közelebb lépve sem lett nagyobb.

Algából készítettek strandpapucsot

Több éve kísérleteznek már vele.

van még itt cikk a témában:

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.