Ideje megtanulni, hogyan kell a kocsi ködlámpáját használni

Nagy Donát 2021-01-04 15:54:26
Igen, a te autódon is van ilyen.

Valahogy a magyar autósok nemigazán szeretnek a világtással foglalkozni. Megannyi félszemű kocsit látni közlekedni, de nem ritka az sem, mikor valaki simán lámpa nélkül nyargal a városban, sötétben.

Sőt, sokan csak helyzetjelzőt kapcsolnak, és én gyanítom, hogy ezen sofőrök jó részének fogalma sincs arról, miért villogtatnak a szembejövők.

De a ködlámpákat sem tudja mindenki megfelelően használni, és akadhat olyan sofőr is, aki nem is tudja, van neki olyanja.

Pedig minden autón van ködlámpa, legalább hátul; ezt hívjuk ködzárófénynek.

Illusztráció

Aki még sosem nézte meg, mi ez, annak leírom: ez az a hátsó, nagyon erősen világító piros lámpa, ami a mögöttünk érkezőnek segít erős ködben, hogy idejében észre vegyen. Olyan, mintha folyamatosan világítana a féklámpa. Autótól függően csak a bal, vagy akár mindkét oldalon is lehet.

Használata: ha erős ködben autózunk, kapcsoljuk fel a sima hátsó lámpa mellé. Viszont ha hátulról beér minket valaki, akkor kapcsoljuk le! Borzasztóan elvakítja azt, aki folyamatosan ezt kénytelen bámulni mögöttünk, ráadásul értelmetlen is égve hagynunk, hiszen a célját már elérte: észrevettek. Én néha nem is akarnék előzni, de annyira kisüti a szememet a vörös izzó, hogy csak emiatt vagyok kénytelen a másik kocsi elé kerülni. 

A régebbi Suzuki Swiftek hátsó ködlámpái a legvakítóbbak közé tartoznak, lehetetlen mögöttük huzamosabb ideig haladni.

Fotó: MTI / Varga György

Az első ködlámpa használata hasonló, csak ez alapvetően azt a célt szolgálja, hogy ködben jobban lássuk az úttestet, illetve annak a szélét, valamint az árkokat.

Ha kell, használjuk. Viszont a hátsóhoz hasonlóan, ha beérjük az előttünk haladót, kapcsoljuk le! Ugyan nem annyira vakító, mint a ködzárófény, de teljesen feleslegesen bosszantjuk az előttünk haladót a fényével - mi pedig egy kocsisorban vonatozva semmi hasznát nem vesszük.

A műszerfalon ez a lámpa jelzi, hogy a ködlámpa fel van kapcsolva.

A ködlámpák használatát minden esetben viszontlátjuk a műszerfalon. Szánjunk pár percet arra, hogy ha nem ismerjük a kocsink gombjait, műszerfali visszajelzőit, még a parkolóban kipróbálgatjuk, mi is történik, ha ezeket fel-, illetve lekapcsoljuk.

A napi első indulás előtt pedig ne legyünk restek leellenőrizni, hogy minden lámpánk működik-e.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.