Percről percre - Feljelentést tesz Szombathely a Nagyszálló adásvételi mutyija miatt

Farkas Bazsi 2020-06-25 08:47:00
A mai közgyűlésen kiderült, hogy a Gothard-kastélyra fordítható a korábban az előkészítésből megmaradt 76 millió forint. A közgyűlésről blogolunk.

22:22 Ezzel vége

A nyilvános ülésnek, mert van még három napirend a zárt ülésre. 

Köszönöm a figyelmet, és köszi a technika ördögének, hogy eltüntette a délelőtti munkámat. Neki egy kedves kis dallal intenék búcsút.

Lily Allen | Fuck You (Official Video - Explicit Version)

NO SHAME - THE NEW ALBUM - OUT NOW https://LilyAllen.lnk.to/NoShameID 'Fuck You' from the album 'It's Not Me, It's You' Stream, download or buy - https://Lil...

22:20 - Közeleg a vége

Igen, ráfordultunk a célegyenesre. Két napirend maradt. 

Tájékoztató a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról,

és

Jegyzői tájékoztató a Polgármesteri Hivatal törvényességi és hatósági munkájáról, a Hivatal tevékenységéről. Ezek maradtak. De mire leírtam az elsőről már szavaztak is. Sőt, a másodikról is.

22:13 - Személyi ügyek

Savaria Karnevál Felügyelő Bizottságában, a Kutyamenhely Alapítványban és a VasiVíz Felügyelő Bizottságában is változások lesznek.

Sosztarics Ottót szavazzák a karneváli FEB-be. 

22:08 - Intézményi alapdokumentumokat módosítanak

Amit olyan elírások indokolnak mint, hogy például a Mesabolt bábszínház alapdokumentumában igazgató helyett zenekarvezető volt eddig.

Minden gigszert kijavítottak. 

22:03 - Még 7 napirendi pont van

Bölcsödei feladatok, az SOS Gyermekfaluval kötött megállapodás, a Savaria Szimfonikus Zenekar 2020/2021-es évadra vonatkozó programterve, Szarka Zoltánról elnevezett utca. Ezeket a napirendi pontokat gyorsan megszavazzák. 

21:58 - Mesél majd az utókor

Orvosügyi kérdések jönnek. Gyermekorvosi praxisokról és az orvosi alapellátás átvételéről tárgyalnak. Most annyi lesz a változás, hogy szeptember 30 helyett dember 31-el veszi át a város az OMSZ-tól az ügyeletet. 

Különösebb vita nélkül átmegy mindegyik.

21:56 - Megszavazták, holnaptól szigorúan lecsapnak a köztéri szeszelőkre

21:36 - Növelni szeretnék a közterület-felügyelet létszámát

Melega Miklós ezt üdvözli. A feladatok között szerepel az is, hogy a felügyelők nagyobb figyelmet fordítanak majd a Zanati úti hajléktalan szállóra. Azt kérdezi, hogy mire gondolt Nemény akkor, amikor azt mondta, hogy a hajléktalan ellátást problémáit kezelni fogják.

László Győző azt mondja ez a nyár feladata lesz. Szeretnék ha olyan programot tudnának letenni, ami emberbarát, és a városlakók is elégedettek vele.

Ágh Ernő kiegészíti a szeszes ital fogyasztás tiltására tett előterjesztést. Szeritne a piac környékét is be kellene venni.

Tilos lesz alkohot inni a közparkokban, a Fő téren és környékén. 

Egészen pontosan itt nem italozhatunk tovább a közterületeken:

a) kereskedelmi és vendéglátó üzletek – ideértve a kizárólagosan palackozott italokat forgalmazó üzletek –, áruházak közterületre nyíló bejáratától számított 50 méteren belül;
b) rendelők, szociális, köznevelési és egészségügyi intézmények, közhatalmi funkciót ellátó szervezet (bíróság, ügyészség, rendőrség, NAV, kormányhivatalok, önkormányzatok stb.) elhelyezésére szolgáló épületek, valamint egyházi épületek telekhatárától számított 200 méteres távolságon belül;
c) közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül;
d) közösségi közlekedési eszköz igénybevételének céljából létesített, illetve erre kijelölt megállóban, várakozóhelyen, illetve helyiségben, valamint nyílt légterű megálló, várakozóhely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül, azzal, hogy ha a szeszesital fogyasztási korlátozás alá tartozó terület külső határvonala nem állapítható meg egyértelműen, akkor a szeszesital fogyasztása a megállót vagy várakozóhelyet kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben tilos.

Helyileg pedig:

a) Fő tér,
b) Savaria tér,
c) a)-b) pont szerinti terekre bevezető díszburkolatos járdaszakasz,
d) Berzsenyi tér,
e) Szent Márton tér,
f) Mindszenty tér,
g) Szily János utca,
h) a Szent Márton út – Hunyadi út közötti gyalogos aluljáró,
i) közkertek, közparkok.

Ha iváson kapnak, akkor 5 és 50 ezer forint között kapjuk majd a bírságot. 

Persze majd csak akkor, ha megszavazzák.

21:32 - Gyorsan ugrunk egy napirendi pontot

Megszavazzák a Vásárcsarnok felújításához szükséges üzemeltetési feladatokat.

Jönnek máris a közterület-felügyelők.

21:26 - Szavaznak

Az ellenzéki javaslatok közül a Szalézi tér parkolóinak felújítását szavazzák meg, illetve elfoadják a teljes parkoló koncepciót.

21:08 - Parkoló mindnekinek kellene

Sorban állás van a parkolókért. 

Horváth Gábor most arra hívja fel a figyelmet, hogy a Minervánál minden négyzetcentit beépítettek, és ez nem egy jó gyakorlat. 

Lassacskán mindneki elmondta a maga körzetében mutatkozó parkolási problémákat. Kopcsándi József is így tett.

Amúgy itt lesznek az új parkolók >>> ITT!

20:32 - 1000 parkoló

Hol legyenek a plusz parkolók? Ez a kérdés, és a Városstartégiai Bizottság meg is tárgyalta már.

Illés Károly azt mondja, hogy a Stromfeld-lakótelep szükség lenne még parkolókra, ám ez a terület valahogy kimaradt. Bokányi Adrienn azt válaszolja, hogy megkérdezték a lakókat, és nem szeretnék a vendégjárdákat felszámolni a parkolók miatt. De egyes területek áttervezésével lehetne új parkolókat lépterhozni.

Koczka Tibor azzal folytatja, hogy 20 ezer négyzetméternyi területet szeretne most leaszfaltozni a város. Alakítson ki ugyanennyi zöld fellületet a város.

Horváth Soma válaszol, 1000 fát ültetnek annak érdekében, hogy az így beáldozott területeket ellensúlyozzák.

Melega Miklós azt kéri legyen balanszban a parkolók és zöld felületek aránya, illetve egy ütemtervet is szeretne arról, hogy miként lesznek a parkolók megépítve.

Az ülést most vezető Horváth Soma azt mondja, hogy mindent próbálnak szem előtt tartani.

Horváth Attila mond egy hosszabb okfejtést arról, hogy egyelőre nem tudnak határidőt mondani a parkolók építésére, hiszen jelenleg fogalma sincs arról, hogy hogyan alakulnak majd a város bevételei. 

Ágh Ernő arra panaszkodik, hogy nem lehet megállni a Szalézi Templom környékén. Horváth Soma pedig közli, hogy a parkoló kialakítások javaslatainál nem tett erre javaslatot Ágh.

A piacnál, a piacnál is rakjuk rendbe a parkolókat - javasolja Sátory.

20:12 - A séta is meló

A belvárosban is van szemét - mondja Takátsné. De aztán azzal folytatja, hogy szeretne majd tájékoztatást kapni arról, hogy milyen eredménnyel dolgoznak a szemétszedés és fűnyírás területén a városi cégek. 

Az én munkám abból áll, hogy sétálok a belvárosban - mondja a képviselő asszony. Azt nézi, hogy hol van szemét, hol van rendetlenség. 

Közel egy órája folyik már a vitatkozás, és még mindig vannak hozzászólók.

Most Zanat földi helytartója, Putz Attila meséli el, hogy 2019 tavaszán, hogyan szervezett rá szemétszedést Kántás Zoltán a körzet akkori fideszes képviselője. Azt mondja, hogy egy ilyen akció megszervezése nem kerül többe, mint 15 perc. Ha kell, a jövőben segít is a fideszes képviselőknek a szervezésben.

Sátory Károly szerint jó volt az előterjesztés első ötlete, de valahol elcsúszott a dolog, mert szerinte nekik most a városi cégek helyett kellene szemetet szedni.

Úgy néz ki, hogy a fideszes képviselők semmilyen kötelező feladatot nem akarnak maguknak, ez ellen ágálnak. Ha nem lesz kötelező a szemétszedés megszervezése, akkor támogatják az előterjesztést.

Horváth Soma fel van háborodva, hogy Sátory azt feltételezi, hogy ők a városi cégek helyett a képviselőkkel akarják elvégeztetni a munkát. 

Nemény most azt mondja, hogy kiveszik a szemétszedés kötelező jellegét. Szavaznak. Elfogadják. 

19:27 - Vigyázzunk együtt Szombathelyre!

Korábban már írtunk róla, hogy a városvezetők közös összefogásra hívják fel a lakosságot, a város tisztábbá tételére.

Eleged van a szemetes Szombathelyből? Hát itt az ideje, hogy te is vigyázz egy kicsit a városra!

Szemetes Szombathely - ezzel kezdte a mai sajtótájékoztatóját Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, aki unokaöcséinek véleményét adta át a sajtó képviselőinek. Pedig a korábbinál 90 millió forinttal nagyobb összeget adtak a probléma felszámolására, amibe a SZOMPARK-on, kívül a SZOVA és a FÉHE munkatársai is bekapcsolódnak. Ám mégis szélmalomharcnak mutatkozik ez a csata.

Illés Károly azt venné ki az előterjesztésből, hogy a körzetek egyéni képviselői feleljenek a szemétszedésekért. 

Horváth Soma és Tóth Kálmán is azzal válaszol, hogy ennyit egy körzeti képviselőnek kötelessége megtennie.

Szóba kerül a parkfenntartás és a fűnyírás is. 

Horváth Soma azt mondja, hogy plusz 90 millió forintot adnak a SZOMPARK-nak azért, hogy minden eszköz meglegyen a munkához. Amúgy meg sok családi házas övezetben is lenyírják a füvet az önkormányzati cég dolgozói, pedig azt a lakosok is megtennék.

Nagyon jó közösségépítő program egy szemétszedés - mondja Kelemen Krisztián, szóval mindenkit csak buzdítani tud egy hasonló programra. 

Czeglédy annyit tesz hozzá, hogy végre a kicsit mostoha gyerekként kezelt Derkovits-lakótelepen is rendesen nyírják a füvet. Hiányosság csupán annyi van, hogy a lenyírt füvet nem sperik le a járdákról.

Ágh Ernő sem ért egyet az előírt szemétszedéssel. 

19:25 - Pályázatból újítanák fel az Achim András utcát

Már meg is szavazták. Már csak a sikeres pályázat kell és meg is vagyunk.

19:22 - Szavaznak

Megszavazzák a parkolási rend módosítását is.

19:09 - Egyébként

Illés sorolja az általa elfogadhatónak tartott parkolási ötleteket. Minden második szava az “egyébként”. 

Sokan csak garázsnak használják a belvárost - mondja a sok parkoló autóra Czeglédy. Annak idején az volt az ötletük, hogy az autók csak bizonyos ideig használhatták volna a belvárosi parkolókat. Ez volt 2014-ben.

18:36 - Ás, ás, parkolás

Módosítják a fizető parkolás díjait. 

  • Az I. díjzónában 320,- Ft-ról 400 Ft-ra,
  • a II. díjzónában 200,- Ft-ról 240 Ft-ra,
  • a III. díjzónában 100,- Ft-ról 120 Ft-ra emelkedik az óránkénti díj,
  • a bérletek ára 20 %-kal emelkedik.

A II. és III. díjzónában a parkolójegyek érvényessége minimum 60 perc időtartamra megvásárolt és felhasznált parkolójegy esetén 60 illetve 120 perc díjmentes parkolási idővel automatikusan meghosszabbodna. 

A IV. egészségügyi díjzóna megszűntetésre kerülne, itt ugyanaz lépne életbe, mint a II., és a III. zónában. 

A parkolódíj nem más, mint forgalomszabályozási rendszer - mondja Tóth Kálmán. A cél ugyanis az, hogy kiszorítsák a belvárosból az autókat, ott ugyanis ennyi autónak nincs helye, mint amennyi beszabadult az ingyenes parkolás meghirdetése után. 

Takátsné még több kerékpártárolót szeretne látni, és szerinte nem kellene most díjat emelni, de ingyenes második órát sem kéne adni.

Horváth Gábor képviselő egy 2014-es szórólapot lobogtat, amin az Éljen Szombathely! ingyenes parkolást ígért. Azt mondja ez a mostani állapot jól mutatja, hogy többet ezzel senki ne kampányoljon.

Sátory szerint kapkodó ez a mostani kitalált parkolási rendszer.

18:21 - A Fidesz nem támogatja a költségvetést

Elvi okai vannak - mondja Illés.

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) képviselő azzal a javaslattal él, hogy hozzanak létre egy bizottságot, ami azt vizsgálja meg, hogy miért nem épült meg a zanati kerékpárút.

Putz Attila, Horváth Attila, Koczka Tibor és Takátsné Tenki Mária, valamint Illés Károly lesznek a tagjai.

A későbbi költségvetés ismeretében döntenek majd a képviselői keretek visszaállításáról.  

Elfogadtják a fő téri WC felújításhoz szükséges 13 és fél millió forint biztosítását, illetve a Volán 1 milliárd 167 millió forintos helyközi járatainak 2020-as költségvetésből történő finanszírozását. 

Minden költségvetési módosítás átment. 

18:18 - 6. napirendi pont

Itt tartunk, 24 nyilvános napirendi pont van összesen. 
A belső ellenőrzésről van most szó, illetve nincs, mert vita nélkül szavazzák meg.

De szavaznak a 7.-ről is, a 2019-es zárszámadásról, a 2019-es maradványról. Jön a költségvetés. 

17:17 - Restart

Sajnos egy technikai hiba miatt egy frissítést követően a cikk 15 óra előtt írt részei elvesztek az internet mindent magába szippantó sötét lyukában.

De mivel a memóriám még működik jöjjenek a legfontosabbak távirati stílusban:

16:39 - Szünet

Pedagógus napi díjátadás következik. 


16:31 - Szavaznak

Visszamegy majd közgyűlés elé még a Kossuth utcai épület ügye. 

Újabb 15 évig a Savaria Tenisz Club használhatja a Késmárk utcai teniszpályákat.

12 és fél millió forintot fizet a város a Japán Háznak kártérítésre.

Épülhet a digitális innovációs központ.

15:53 - Jönnek az önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos döntések

Szó lesz a REMIX újabb irányú hasznosításáról is. Egy digitális innovációs központot hoznának létre, ezzel hasznosítanának egy újabb üresen álló gyárépületet. 

Rendeződhet a Cserkészház sorsa. A cserkészek havi 294 ezer 120 forint + ÁFA-ért bérelhetik majd. 

Takátsné azt mondja, hogy a tervezettel ellentétben ne adják el a KLIK volt Kossuth utcai székházát, hanem legyen egy ügyfélszolgálati irodája ez a SZOVÁ-nak, a Távhőnek. 

Nemény azt mondja, hogy egy ilyen iroda nyitására vannak komoly előrelépés a Domusban. Ott van parkoló, van buszmegálló, jobb helye lesz ott az irodáknak. A mostani gazdasági helyzetben jobb ötletnek tartja az értékesítést. 

Czeglédy azzal folytat, hogy a Kossuth utca 11. alatti épület a “családi ezüst” része, nem szabadna elkótyavetyélni.

Koczka a Késmárt utcai teniszpályákra mutatra rá, szerinte nem jó, hogy pályáztatás nélkül odaadják egy üzemeltetőnek.

Horváth Attila azt mondja, hogy 15 millió forintot kellene kifizetniük a jelenlegi bérlőnek, ennyi beruházást hajtottak végre. A tényleges használatbavételi engedélyre rá kellene fizetni 35 millió forintot.

Az értékbecslő szerint 15 év alatt 40 millió forintot tudnának bérleti díjként begyűjteni. Így látható, hogy mínusz 10 milliót termelne a teniszpálya - Horváth szerint.

Koczka visszakérdez, hogy miért nincs pályázat. 

Választ nem kap.


15:52 - Az AGORA üzemelteti a Víztornyot

Ezt szavazta meg a testület. Hamarosan kiírják a kávézó üzemeltetésére szóló pályázatot is.

15:36 - Víztorony

A felújított Víztorony üzemeltetése lesz a téma, illetve az, hogy kiírják a pályázatot a kávézó üzemeltetésére. 

Sátory Károly örül, hogy készen van a Víztorony és kéri, hogy a továbbiakban se hagyják ki a létesítmény üzemeltetési terveiből, és azt is kéri, hogy nyissák meg a KRESZ-parkot.

Horváth Somának vannak problémái a felújítással. Nagyon alacsonyak az emeleti korlátok, könnyen ki lehet esni. A park felújítása nem volt benne a pályázati anyagban, így a városnak kellett hozzátenni plusz pénzt. Nem volt benne a pályázati anyagban a KRESZ-park burkolatának felújítása sem. 

Sátory Károly lépcsőfokonként haladna, azt mondja innen lehet még építkezni. 

Illés azt mondja, dönteniük kellett, vagy a KRESZ-parkot vagy a Víztornyot újítják fel, utóbbi mellett döntöttek. 

Czeglédy Csaba azt mondja ez egy hagyománytisztelő város, és korábban senki nem mondta, hogy a Víztorony színe más lesz. Hát más lett.

15:26 - Szavaznak

Jóváhagyják a Médiaközpont ügyvezetői pályázatának kiírását.

Elfogadják a Médiaközpont, a Sportiskola, a SZOVA, a Weöres Sándor Színház, a Képzőközpont, a FÉHE, a Falco, a Temetkezési Vállalat, a SZOMPARK, a Városfejlesztési Kft., a TÁVHŐ, a Szálloda Üzemeltető üzleti beszámolóit.


15:08 - Fontos a szálloda

Még mindig téma a Médiaközpont mellett a szálloda üzemeltetése. Nemény arra lyukad ki, hogy fontos lenne a szálloda Szombathely. 

Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) azt mondja Melegának, hogy ha tudomása van arról, hogy valaki teljesítmény nélkül kap fizetést bárhol, akkor tegyen feljelentést, vagy ne emlegesse többet. A képviselő azzal folytatja, hogy 163 tanácsadó volt az előző kormány alatt. Azt minek tartja Sátory? Pénz kidobásnak vagy hasznos pénz költésnek.

Horváth Gábor a Médiaközpont felügyelőbizottságának elnöke folytatja. Azt mondja, hogy a cégnél megindultak a biztató jelek szerinte jó úton haladnak a dolgok.

Melega Miklós a Távhő ügyében érdeklődik, egy pályázat ügyében nem lát tisztán.

Most Németh Gábor a SZOVA vezérigazgatója magyarázza el a dolgot. Pályázatot nyert a Távhő, hatékony működésre. Ennek előkészítése Budapesten történt, időközben azonban visszavonták a pályázatot, így ebből nem lett semmi.

Horváth Attila azt mondja, hogy ha Melega Miklósnak van tudomása arról, hogy valaki munka nélkül kap pénzt, akkor tegyen feljelentést. Ha pedig ezt nem tudja alátámasztani, akkor kérjen bocsánatot. 

Nemény a vitát lezárja.

 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.